Crosst.hr

Projekti i programi Udruge tjelesnih invalida Bjelovar

2016 10 hdz 19

Udruga tjelesnih invalida Bjelovar predstavila provedbe, ciljeve, aktivnosti i očekivane rezultate odobrenih projekata i programa za ovu godinu

Udruga tjelesnih invalida Bjelovar održala je u četvrtak 6. listopada 2016. tiskovnu konferenciju u hotelu Central u Bjelovaru, na kojoj su predstavljeni provedba, ciljevi, aktivnosti i očekivani rezultati odobrenih projekata i programa za ovu godinu.

Među navedenima ne postoji nijedan koji nije sufinanciran, a Udruga je za sve aktivnosti tijekom prošle godine dobila oko 2 milijuna kuna.

-Neki od projekata su pri kraju, ili upravo završeni, poput projekta „Kombi koji život znači“. Projekt je trajao godinu dana, a osim prijevoza starijih osoba s tjelesnim invaliditetom kombi je korišten i za obilazak članova, te odlaske na sportske susrete i druženja. Projekt je financiran je od strane Ministarstva socijalne politike i mladih, kao i trogodišnji programi „Osiguravanje usluge osobnog asistenta osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta“, i „Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom“. Kroz projekt „Pjesme moga kraja“ stvoren je pjevački zbor za djecu i mlade s invaliditetom te volontere Udruge tjelesnih invaliditeta, a financiran je od Kreativnog fonda mladih UZGON. Za prijevoz članova na probe koristili smo i naš kombi koji život znači. Putem projekta „S pomoćnikom do uspjeha“ zaposlili smo četiri pomoćnika u nastavi u ovoj školskoj godini. Projekt je financiran od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Još jedan trogodišnji program koji je u toku je „InPULS“, organiziran u partnerstvu s Hrvatskim savezom udruga cerebralne i dječje paralize. Za punoljetne korisnike sa srednjom stručnom spremom i poznavanje osnova u radu na računalu je organiziran i održan tečaj za Europsku računalnu diplomu – ECDL operatera. Preko javnih radova Hrvatskog zavoda za zapošljavanje organiziran je i projekt „Radom za zajednicu i sebe – Pomoćnik u kući“. Ciljana je skupina korisnika sa lošim materijalnim statusom i teškom zdravstvenom situacijom, a pomoć treba spriječiti institucionalizaciju navedenih korisnika. Na projektu je zaposleno šest pomoćnika – rekao je Tomislav Novosel, predsjednik Udruge tjelesnih invalida Bjelovar.

Također je održana i konferencija „Značaj asistivnih i komunikacijskih tehnologija u životu osoba s invaliditetom“. Pritom su predstavljeni vidovi radio-amaterizma, a prezentaciju je održao Radio klub „Nikola Tesla“ Bjelovar, te je održana edukacija o asistivnoj tehnologiji. U teorijskom i praktičnom dijelu promovirane su izvršne sprave koje upravljaju uređajima u kući. Time se nastoji omogućiti ljudima koji koriste tekovine tehnologije, poput pametnih telefona, da im poboljšaju kvalitetu života. Edukaciju je održao prof.dr. Miroslav Vrankić sa Tehničkog fakulteta iz Rijeke.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.