26. listopada 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Projekt Putevima bjelovarskih branitelja nastavlja se i ove godine

2017 3 barutanaprojekt 7

Cilj projekta „Putevima bjelovarskih branitelja“ je upoznati učenike s događajima iz vremena Domovinskog rata na prostoru Bjelovara, Bjelovarsko-bilogorske županije i istočnog dijela Slavonije te očuvati sjećanje na poginule hrvatske branitelje čija mjesta pogibije se obilaze

UHDDR Bjelovar započinje provedbu projekta „Putovima bjelovarskih branitelja“ pod pokroviteljstvom Ministarstva branitelja u partnerstvu s Bjelovarsko-bilogorskom županijom i Gradom Bjelovarom te u suradnji s četiri bjelovarske osnovne škole.

U sklopu projekta ”Putovima bjelovarskih branitelja” učenici će obići važna mjesta na kojima se tijekom Domovinskoga rata od okupatora branila Bjelovarsko-bilogorska županija. Tako je u petak ujutro, 10. ožujka započeo prvi u nizu jednodnevnih izleta na koji su krenuli učenici svih sedmih razreda I. osnovne škole Bjelovar.

Prvo su posjetili Spomen prostora Barutana, gdje su zajedno s predstavnicima UHDDR-a i predstavnicima županije na čelu s županom Damirom Bajsom zapalili svijeće na Spomen obilježju i odali počast poginulim braniteljima.

Prigodom posjete Spomen području Barutana, učenica Ema Mihaljev je rekla da od današnje terenske nastave očekuje da više nauči o Domovinskom ratu.
– Veselim se današnjem putovanju i nadam se da ćemo više naučiti o Domovinskom ratu kako je to izgledalo i što se sve događalo. Još nismo učili o tome, ali ubrzo hoćemo. Htjela bih više znati o Domovinskom ratu, a mislim da i moji prijatelji isto žele znati više koliko i ja.
http://www.bjelovar.info/images/uploads/2017_3_barutanaprojekt_3.jpg width=”350″ height=”300″ />
Stipe Šola, jedan od hrvatskih branitelja koji je i sam bio sudionik zbivanja na prostoru BBŽ u Domovinskome ratu rekao je da kroz ovaj oblik terenske nastave žele učenicima osnovnih škola na mjestima događanja iz vremena Domovinskoga rata pokazati ono što je važno.
– Osobito je to važno zbog bjelovarskih branitelja koji su u to vrijeme dali svoje živote za obranu. Želimo sačuvati uspomenu na sve hrvatske branitelje, da usadimo djeci osjećaj ljubavi i domoljublja prema domovini. Očekujemo da će ovi učenici na vrijednostima Domovinskoga rata nastaviti svoje školovanje i ići dalje u život. Započinju ovdje na Barutani u Bjelovaru, zatim idu u Grubišno Polje gdje će posjetiti stalni postav Domovinskoga rata Grada Grubišnog Polja, potom će posjetiti Spomenik civilnim žrtvama u Ivanovom Selu, nakon toga Bastajske Brđane, mjesto gdje se dogodio zločin nad sanitetskom ekipom našeg 55. samostalnog bataljona. Poslije će posjetiti mjesto stradanja prvog bjelovarskog branitelja Tihomira Vrdoljaka u Donjem Daruvaru i nakon toga ćemo posjetiti Grad Pakrac i stalni postav Gradskog muzeja u Pakracu – jednu vojnu izložbu koja je tamo pripremljena u organizaciji naših kolega iz Udruge UHDDR i nakon toga će posjetiti lokalitet Kusonje na kojem će se upoznati sa strašnim događajima vezanim za to mjesto i stradanjima hrvatskih branitelja. Ovaj se projekt provodi od 2003. godine i svake godine se sedmi razredi osnovnih škola iz Bjelovara vode na ovaj put, rekao je Stipe Šola.

Na pitanje novinara o postavljanju spomenika u Srbiji oficiru koji je digao Barutanu u zrak, Stipe Šola je rekao da se zbog velikih nesreća koje su zadesile ovaj kraj hrvatski branitelji trude da očuvaju uspomenu prema poginulima.
– To je jedno sjećanje koje ne želimo da potamni. To što rade na području Republike Srbije, na koji način oni žele prikazati taj događaj, to su njihove opservacije na taj događaj. Čini mi se da podizanje spomen obilježja određenim osobama koje su sebe i druge raznjele je možda za neke druge kulture. Možda za neke druge svjetove, a za ovaj naš sigurmo nije . Mi ne možemo na to gledati s odobravanjem. Na području BBŽ poginulo je 313 hrvatskih branitelja, rekao je Stipe Šola, predsjednik bjelovarskog ogranka UHDDR-a koji je pokrenuo terensku nastavu Putovima bjelovarskih branitelja.

Damir Bajs, bjelovarski župan koji se sa djecom iz I. Osnovne škole Bjelovar pridružio odavanju počasti poginulim braniteljima na Barutani rekao je kako je sreća što jugo oficir na Barutani nije uspio napraviti to što je spremao.
– Htio je dignuti sva skladišta baruta i streljiva istovremeno i da se cijeli Bjelovar izbriše. Mi moramo ponavljati što se tu događalo radi nas, a učenici moraju vidjeti i svojim očima što se dogodilo, rekao je Damir Bajs, bjelovarski župan koji je i sam bio sudionik Domovinskoga rata.

Župan je također istaknuo da i nakon dvadeset godina ne može biti objektivan.
– Svatko tko je osobno prošao rat ima svoje viđenje onoga što se događalo. Meni je bitno da se rat ne zaboravi. Da se ne zaboravi herojstvo ljudi koji su protiv svih mogućnosti išli u rat i dobili taj rat. I danas ovdje vidimo imena naših branitelja, ona označavaju mladiće koji su ovdje izgubili život. Ima njih i puno više od jedanaest koji su ovdje poginuli; njih se sjećaju roditelji, a moramo ih se sjećati i mi, rekao je župan Damir Bajs.

Cilj projekta „Putevima bjelovarskih branitelja“ je upoznati učenike s događajima iz vremena Domovinskog rata na prostoru Bjelovara, Bjelovarsko-bilogorske županije i istočnog dijela Slavonije te očuvati sjećanje na poginule hrvatske branitelje čija mjesta pogibije se obilaze.

Slične objave