Crosst.hr

Projekt gradnje Opće bolnice Bjelovar predan Ministarstvu zdravstva prije dva mjeseca

2016 07 bolnica12 2211

Iako je rok za izdavanje potvrde Ministarstva zdravstva predviđen u razdoblju od pet dana, Rješenje Ministarstva zdravstva u tom roku nije izdano, a u međuvremenu održano je tri kruga konzultacija u nadležnom Ministarstvu vezanih uz prijavu projekta Opće bolnice Bjelovar.

Opća bolnica Bjelovar javila se na natječaj pri Ministarstvu zdravstva nakon poništenja natječaja od strane bivše Vlade RH, a vezanog uz izgradnju nove zgrade Opće bolnice Bjelovar. Naime, župan Bajs tada je dogovorio u Ministarstvu zdravstva raspisivanje novog natječaja s mogućnošću javljanja samo dvije bolnice u Hrvatskoj, bjelovarske i one u Sisku, i to na natječaje za Dnevnu bolnicu i OHBP u ukupnom iznosu od 70 milijuna kuna.

Nakon toga župan Bajs i ravnatelj Opće bolnice Bjelovar Ali sudjelovali su na radnim sastancima s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem i ministricom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijelom Žalac na kojima im je obećana potpora od nadležnih Ministarstava.

Projekt gradnje Opće bolnice Bjelovar koji obuhvaća gradnju dnevne bolnice i OHBP-a predan je u Ministarstvo zdravstva prije dva mjeseca. Od tada je održano tri kruga konzultacija s Povjerenstvom nadležnog Ministarstva vezanih uz prijavu Opće bolnice Bjelovar koja obuhvaća financijska sredstva u iznosu od 70 milijuna kuna.

Iako je rok za izdavanje potvrde Ministarstva zdravstva predviđen u razdoblju od pet dana, Rješenje Ministarstva zdravstva u tom roku nije izdano, a u međuvremenu održano je tri kruga konzultacija u nadležnom Ministarstvu vezanih uz prijavu projekta Opće bolnice Bjelovar.
Stav je Bjelovarsko-bilogorske županije da je potreban osigurati sveukupni iznos od 70 milijuna kuna koliko je i prijavljeno na natječaj. Naime, pojedine bolnice prijavile su se i odobren im je daleko manji iznos od traženog, stoga do potpisa ugovora nije ni došlo, jer sa smanjenim sredstvima nemoguće je upustiti se u gradnju.

Više o tome rekao je župan Damir Bajs, istaknuvši da naša bolnica ima sjajnu tradiciju, ali prostorno i smještajno nije adekvatna zdravstvu 21. stoljeća, jer kao što znate, zgrade bolnice je iz 18., 19. i 20. stoljeća.
– Prije nekoliko godina, Županija i bolnica napravile su građevnu dokumentaciju potrebnu za gradnju nove zgrade Opće bolnice Bjelovar. Pretprošla Vlada je raspisala natječaj za iskorištavanje europskih sredstava koja bi bila dovoljna za rješavanje pitanja početka gradnje. Model koji je tada bio, ali je još uvijek na snazi, da mi iskoristimo dio europskih sredstava vezano za financiranje gradnje, a ostatak bi financirala Županija. U ovom slučaju, to je bio iznos od 100 milijuna kuna europskih sredstava i 60 milijuna kuna od Županije. Nakon toga natječaj je poništen, a ja sam se kao župan oglasio i imali smo razgovore s bivšim ministrom. Temeljem tog razgovora, samo dvije bolnice, među kojima je i naša, imaju pravo javiti se na dva natječaja, što znači da ukupno možemo povući 70 milijuna kuna. Tako je Županija i Opća bolnica Bjelovar predala zahtjev Ministarstvu zdravstva prije 2 mjeseca. Ja sam bio i s aktualnim ministrom zdravstva, ministricom regionalnog razvoja, ali i premijerom i oni su upoznati s našim zahtjevima. Nama je bitno da kada dođe odobrenje, da se odobri ukupni iznos od 70 milijuna kuna, jer to je jedino potrebno i logično. Kada govorimo o bolnicama u Hrvatskoj, jedino bolnica u Bjelovaru i Sisku imaju građevnu dozvolu. Odobrenja koja će biti danas, predana su na temelju idejnih rješenja, odnosno na temelju želja što bi se trebalo graditi dok smo mi uložili preko 5 i pol milijuna kuna u dokumentaciju kako bi počeli graditi. Mi želimo da se odobri ukupan iznos, odnosno oko 70 milijuna kuna, jer jedino tako možemo pokriti razliku do 160 milijuna kuna. Spremni smo čekati da nam se odobri ukupan iznos, rekao je Bajs i dodao da jedino mi možemo krenuti u gradnju, dok će ostali čekati 2 do 3 godine dok ne dobiju građevne dozvole.
Župan je također istaknuo da se uzda u obećanja koja su dana od ministra i premijera.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.