08. prosinca 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Projekt Čazma Natura dobio podršku Bjelovarsko-bilogorske županije

2017 3 bbzcazma2017 7

Damir Bajs: „Bitno nam je da Čazma dobije ovaj projekt koji bi bio jedan od većih takvih u županiji“

U četvrtak 9. ožujka u uredu župana Bjelovarsko-bilogorske županije održan radni sastanak vezan uz projekt Čazma Natura „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine“. Radi se o pripremi projekta za natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, za koji je prošle godine Čazma tražila partnere sukladno uvjetima natječaja. Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Bjelovarsko-bilogorske županije te Osnovna škola Čazma uključene su kao partneri, te su stoga radnom sastanku sa županom Damirom Bajsom i njegovim suradnicima prisustvovale ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode BBŽ Spomenka Mlinarić, te tajnica Osnovne škole Čazma Edita Krušinić. Sastanku nije prisustvovao inicijator, gradonačelnik Grada Čazme Dinko Pirak.

– Današnji sastanak trebao je biti nastavak sastanka od prošle godine na kojem smo dogovorili partnerstvo Županije u projektima vezanim za Čazmu, pa tako i u prvom europskom projektu Čazma Natura. Bitno nam je da Čazma dobije ovaj projekt koji bi bio jedan od većih takvih u županiji, i shodno tome spremni smo poduprijeti ukupnu aktivnost na ovom projektu. Spremni smo i sufinancirati dio projekta po potrebi. Žao mi je što s nama danas nije gradonačelnik Dinko Pirak, koji očito ima važnijih obaveza danas, iako je pitanje što je važnije od najvažnijeg projekta za Čazmu, kako ga i on sam naziva. Mi smo već vodili gotovo istovjetan projekt, a to je bila gradnja bazena u Velikom Grđevcu. Projekt je ugovoren i završen u predviđenom vremenu. Žao nam je i što radni dio sastanka danas očito nismo mogli obaviti ali doduše još imamo vremena jer je natječaj produžen do sredine idućeg mjeseca. Smatram da uključenje svih nas može osigurati prolazak na natječaju. S obzirom da je u narednom vremenu najavljen i posjet županiji ministra zaštite okoliša i energetike, iskoristit ću priliku da mu prezentiram ovaj projekt i prije no što predamo zahtjev na natječaj, jer smatram da je dobro lobirati unaprijed – rekao je župan Damir Bajs.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode BBŽ u projektu Čazma Natura uključena je u edukativni dio. On će se ticati promocije, zaštite i očuvanja dijela prirode obuhvaćenog ovim projektom.

– Naša aktivnost pratit će edukaciju posjetitelja u cilju promocije naših prirodnih ljepota. Zasad imamo info-edukativni punkt „Blatnica“, na kojem već postoji edukacija odnosno škola u prirodi i turizam promatranja ptica, s kojim smo krenuli lani i dosad imamo dosta dobre rezultate. Sredstva za to smo dobili također od Ministarstva zaštite okoliša i energetike – dodala je ravnateljica ustanove Spomenka Mlinarić.

Osnovna škola Čazma također rado sudjeluje u projektu jer, prema riječima tajnice škole, to će uključiti i modernizaciju škole i obnovu okoliša škole.
– Na dijelu kod nove autobusne stanice planiramo arboretum sa dvije učionice koje bi bile napravljene kao sjenice, a učenici bi zasadili autohtono bilje našeg područja. Planiramo održavati i tematske radionice, a školi će sveukupno sudjelovanje i partnerstvo osigurati dobivanje sredstva u iznosu od 320.000 kuna kojima bi se uredile učionice biologije i engleskog jezika. Time bi se predmetna nastava podigla na kvalitativno višu razinu – rekla je tajnica škole Edita Krušinić.

Slične objave