Crosst.hr

Prof.dr. Dragan Primorac održao predavanje u Bjelovaru o izazovima personalizirane medicine

2016 12 draganprimorac 59

Personalizirana i regenerativna medicina, put u medicinu 22. stoljeća: Model Specijalne bolnice Sv. Katarina

U organizaciji Visoke tehničke škole Bjelovar, prof. dr. sc. Dragan Primorac održao je predavanje pod nazivom “Izazovi personalizirane medicine: Model Specijalne bolnice Sv. Katarina”. U prepunoj dvorani A. B. Šimića nazočili su predstavnici Visoke tehničke škole, Grada Bjelovara, učenici i studenti Medicinske škole, predstavnici medicinske struke te brojni građani koji su odvojili svoje slobodno vrijeme za ovo izuzetno važno i poučno predavanje.

Sve posjetitelje pozdravila je dekanica VTŠ Bjelovar, Zrinka Puharić koja se zahvalila svima na dolasku i podršci, a posebno je istaknula bivšu gradonačelnicu Đurđu Adlešić te sadašnjeg gradonačelnika Antuna Korušeca i njegove suradnike. Također je pozdravila i prof. dr. sc. Dragana Primorca koji se odazvao njihovom pozivu i došao u Bjelovar govoriti o jednoj vrlo zanimljivoj temi. Također je sve prisutne upoznala i s bogatom biografijom prof. dr. sc. Dragana Primorca.

Na lijepim riječima dekanice zahvalio se profesor Dragan Primorac koji je u uvodnom dijelu svoga predavanja govorio o specijalnoj bolnici Sv. Katarina istaknuvši da je riječ o jednoj kvalitetnoj bolnici koja će sa svojom ekipom u naredne dvije godine postati jedinstvena europska bolnica gdje će svi liječnici biti doktori znanosti.
– Zaista smo išli na ljude koji predstavljaju najbolje. Ako pogledate od odjela, tu je jedna vrlo jaka radiologija, dnevna bolnica, pet operacionih sala i svi naši protokoli su harmonizirani s Europskim udruženjem. Riječ je o kvalitetnim uređajima i skupim softverima čija je rezolucija slika mišićno-skeletnog sustava daleko najbolja. Osim predstavljanja kvalitete u bolnici Sv. Katarina, Primorac je govorio o partnerima, potpisanim ugovorima te stručnim timovima u kojima se nalaze i znanstvenici iz inozemstva. Istaknuo je i standardne ortopedske postupke, ali je posebno izdvojio početak proizvodnje tkiva.
– Ako razgovarate s ozbiljnim ortopedima onda će vam oni reći da pitanje protetike zadnjih zglobova nije uspjeh već poraz ortopedije, rekao je Primorac i nastavio govoriti o bolesti krhkih kostiju s naglaskom da djeca do puberteta mogu imati 30 do 40 prijeloma. Tako je pojasnio da je riječ o genetskoj bolesti koja je uzrokovana mutacijom na genu koji se zove kolagen. Osim ove vrste bolesti, govorio je i o Dermatovenerologiji i načinu kako se rješava. Također je rekao da je 99,9 posto genoma kod svih nas potpuno identičan, a da samo 0,1 posto genoma determinira sve razlike koje imamo, s naglaskom da se tim najviše koriste forenzičari. S druge strane, rekao je Primorac, ako pokušavamo naći osnovu bolesti, onda je sigurno da postoji razlika između pojedinaca unutar tih 0,1 posto genoma. To je jedno potpuno drugo pitanje, kako možemo napraviti predikciju nastanka karcinoma, upravo analizirajući ovih 0,1 posto genoma. Ono što je fascinantno, moja generacija je učila da imamo 100 tisuća gena, međutim danas je poznato da imamo samo oko 23 tisuće gena. I to su geni koji determiniraju našu budućnost. Pogledajte ovaj nevjerojatan podatak. Samo 1,5 do 3 posto genoma kodira proteine i donedavno smo sve ostalo smatrali smećem, što naravno nije istina. To je podatak na kojem radimo i koji istražujemo, i fascinantno je kako god okrenete da je razlika samo 0,1 posto.

Također je istaknuo da je cijena analize prvog genoma u cijelosti bila stotine milijuna dolara, a danas je analiza genoma već došla otprilike na 5 tisuća dolara i kad dođe na 500 dolara, onda ćemo moći analizirati svaki pojedinačni genom svakog od nas. Na taj način možemo pratiti efekt liječenja, istaknuo je Primorac i nastavio da život nije jednostavan, genetika je samo jedan mali dio te priče, imamo tu i proteine, lipide, gluten, i o tome bi se moglo pričati satima.

U svom predavanju Primorac je istaknuo: Kada bi vi mene pitali u jednoj rečenici, što bi bila personalizirana medicina, onda bi ja rekao da je ovo istina o njoj.
Sve ovo i puno više o temi personalizirane medicine, točnije sat i pol govorio je prof.dr.sc. Dragan Primorac.

Kratka biografija prof.dr.sc. Dragana Primorca:
Prof.dr. Dragan Primorac, hrvatski je liječnik, pedijatar, genetičar i forenzičar. Profesor je na američkim sveučilištima Penn State University i University of New Haven te Medicinskim fakultetima Sveučilišta u Splitu, Sveučilišta u Osijeku i Sveučilišta u Rijeci. Predsjednik je Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sveta Katarina i suosnivač je Sveučilišnog odjela za forenzičke znanosti, Sveučilišta u Splitu. Odlukom Senata Sveučilišta Penn State postao je prvi nositelj titule “Global Penn State Ambassador” u povijesti tog Sveučilišta. Trenutno obnaša dužnost predsjedavajućeg Odbora za međunarodne odnose Američke Akademije za forenzičke znanosti i predsjednika jednog od najuglednijih međunarodnih znanstvenih društava iz područja forenzičke i kliničke genetike “International Society of Applied Biological Science” u čijem radu sudjeluje i četvoro dobitnika Nobelove nagrade.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.