Crosst.hr

Prisegnuli novi suci porotnici

2016 06 zupanija2016 17

Tu se radi o časti, povjerenju i odgovornosti, i vjerujem da ćete to i utjeloviti – poručio je župan Bajs.

Suci porotnici Županijskog i Općinskog suda u Bjelovaru prisegnuli su na dužnost 29. lipnja u velikoj vijećnici Bjelovarsko-bilogoske županije, nakon što su imenovani sukladno odredbama Zakona o sudovima na 15. Sjednici Županijske skupštine 20. lipnja 2016. godine. Prije stupanja na samu dužnost, suci porotnici obavezni su dati prisegu pred predsjednikom Županijske skupštine. Županijski sud u Bjelovaru dobio je 36 novih porotnika uz 12 za mladež, a Općinski sud u Bjelovaru 52 nova porotnika uz 12 za mladež.

Nazočne, među kojima je bila i predsjednica Županijskog suda Milanka Slivar, su pozdravili župan Damir Bajs i predsjednik Županijske skupštine Marijan Coner.
-Želim Vam da temeljem odluke Županijske skupštine i prisege koje ćete dati dužnost vijećnika Županijskog i Općinskog suda obavljate na način da sudite odgovorno, temeljem onoga što mislite da je najbolje. Tu se radi o časti, povjerenju i odgovornosti, i vjerujem da ćete to i utjeloviti – poručio je župan Bajs.

Suci porotnici imenuju se na četiri godine, a po isteku tog roka mogu biti ponovo imenovani. Pročitavši još jednom odluku o imenovanju, predsjednik Županijske skupštine Marijan Coner pozvao je suce porotnike da ustanu kako bi dali svečanu prisegu. Nakon pročitanog teksta prisege, i čestitke predsjednika Županijske skupštine, sucima porotnicima obratila se i predsjednica Županijskog suda Milanka Slivar.

-Pridružujem se čestitkama. Porotnici u našem pravnom sustavu imaju utjecaj na donošenje presude. Ravnopravno sa sucima profesionalcima odlučujete o činjeničnim i pravnim pitanjima, te na kraju o kazni. Interesantno je kako naša javnost ima dojam da su često kazne preblage, a upravo suci porotnici kao glas javnosti često predlažu blažu kaznu no što bi ju možda dao sudac profesionalac. Naime, nije isto čitati o kaznenom postupku u novinama i slušati o njemu u sudnici te potom izreći kaznu čovjeku koji se nalazi pred vama. Odluke koje donosite bit će stoga vrlo značajne, i na to se morate pripremiti. Tu će biti mnogo moralnih dilema, zbog kojih ponekad nećete mirno spavati noću. Pri donošenju odluka vodite se načelima odgovornosti, savjesnosti i nepristranosti, bez predrasuda prema bilokome. Od vas se traži životno iskustvo koje ćete ugraditi u svoje odluke. Želim vam uspješno sudjelovanje u suđenjima, i da vas čini ponosnima to što ste suci porotnici – poručila je Milanka Slivar.

Jedna od dugogodišnjih sudaca porotnika Županijskog suda u Bjelovaru je i Ljubica Sabljić. Dužnost obavlja peti mandat zaredom, odnosno već 20 godina.
-Biti sudac porotnik je čast i ponos. Na Županijskom sudu u Bjelovaru se uglavnom sudi u kaznenim postupcima, a suci porotnici zajedno sa predsjednikom sudskog vijeća sudjeluju u donošenju presude. Porotnici to čine prema svojoj savjesti i svemu onom što čuju tijekom suđenja od optuženika i svjedoka. Ponekad ta suđenja mogu biti veoma mučna i teška za slušanje, pogotovo kada se radi o djelu teškog ubojstva. Tu su i slučajevi gospodarskog kriminala. Neovisno o slučaju, predsjednik sudskog vijeća predlaže presudu, koju suci porotnici konačno donose s njim – rekla je o svom iskustvu Ljubica Sabljić.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.