Crosst.hr

Prijem za Josipa Zimu – prvog hrvatskog sportaša u nordijskom skijanju za osobe s invaliditetom

2017 3 gradbjelovarjosipzima 118

Gradonačelnik Grada Bjelovara sa zamjenicama Lidijom Novosel i Jasnom Višnjević upriličio je prijem za Josipa Zimu i njegovog trenera Dragana Katunaru

U Gradu Bjelovaru organiziran je prijem za Bjelovarčanina Josipa Zimu, vrhunskog sportaša s invaliditetom i za njegovog trenera Dragana Katunaru. Prijem je upriličio gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec sa zamjenicama Lidijom Novosel i Jasnom Višnjević kako bi našem Josipu Zimi čestitao na uspjesima.

Naime, Josip je nedavno u Ukrajini, kao član bjelovarskog Skijaškog kluba Sokol, ostvario povijesni nastup za Hrvatsku gdje je postao prvi hrvatski sportaš koji se natjecao u utrci Svjetskog kupa u nordijskom skijanju za osobe s invaliditetom. U kategoriji sjedećih natjecatelja, završio je utrku na 2,5 km i zauzeo 26. mjesto, a u utrci na 800 m zauzeo je izvrsno 24. mjesto. Kako bi nastavio s uspjesima, gradonačelnik Korušec je za Josipa Zimu stoga, iz svoje pričuve, 21. veljače 2017., doznačio 10.000 kuna Skijaškom klubu Sokol za pripreme i opremu.

Više o aktivnim sportašima, sportskim udrugama i sredstvima za sportaše govorio je gradonačelnik Antun Korušec istaknuvši, da je Grad Bjelovar u 2016. godini u gradskom proračunu za sport i sportske udruge na području grada izdvojio 6 milijuna i 330 tisuća kuna.

Ovaj iznos predstavlja 8 posto izvornog proračuna Grada Bjelovara koji se izdvaja za sport, i taj podatak govori da Grad Bjelovar nastoji osigurati sredstva za sport na području grada jer smatra da su ona korisna, neophodna i potrebna. Spreman sam na komparaciju sa drugim jedinicama lokalne uprave i samouprave kako bi se vidjelo da Grad Bjelovar izuzetno puno izdvaja za sport u jednoj tekućoj godini. U 2017. godini, taj iznos smo povećali za 100 tisuća kuna i to 50 tisuća kuna za Sportski savez osoba s invaliditetom na području grada Bjelovara. Moram istaknuti da na području grada imamo tri Sportska saveza i to Sportski savez osoba s invaliditetom, Sportski savez gluhih i Sportska zajednica grada Bjelovara. To su tri sportska saveza temeljem zakonskih propisa i preko ta tri saveza vršimo financiranje sportskih udruga na području grada, rekao je gradonačelnik i nastavio da prema podatcima Sportske zajednice na području grada imamo 2500 aktivnih sportaša i 60-ak sportskih udruga.

– U sustavu natjecanja prve lige imamo 6 klubova, u drugoj ligi 7 klubova, a u trećoj također 6 klubova. Sve ostale sportske udruge u sustavu natjecanja ulaze u četvrtu ligu ili imaju natjecanja koja nemaju ligaški karakter. Također moram istaknuti da na području grada Bjelovara imamo četiri prioritetne sportske udruge i to muški i ženski Rukometni klub te Atletski klub Bjelovar i Nogometni klub Bjelovar. Istovremeno imamo i udruge od posebnog interesa i to Stolnoteniski klub, Kuglački klub, Košarkaški klub, Ženski odbojkaški klub, Streljačko društvo 1874. i Nogometni klub Mladost-Ždralovi, naveo je gradonačelnik sve sportske udruge i sredstva koja Grad Bjelovar izdvaja za njihova natjecanja za održavanje dvorana, za režijske troškove, za trenere sportskih udruga i dodatna sredstva za domare.

Gradonačelnik je također dodao da je Grad Bjelovar prije nekoliko dana primio idejni projekt izgradnje Sportskog centra – Nogometnog stadiona i da ovih dana ide natječaj za odabir izrađivača glavnog i izvedbenog projekta Sportskog centra na lokaciji Poljana dr. Franje Tuđmana.

Osim uvodnog dijela o sportašima, sportskim udrugama i sredstvima za sport na području grada Bjelovara, gradonačelnik je govorio i o mladom Bjelovarčaninu, Josipu Zimi, prvom hrvatskom nordijskom skijašu za osobe s invaliditetom i članu bjelovarskog Skijaškog kluba Sokol.

Josip Zima je na Svjetskom kupu u nordijskom skijanju u Ukrajini postigao sjajne rezultate među 98 sportašica i sportaša iz 18 zemalja. Josip trenira u Zagrebu na Sljemenu i povremeno, koliko financijske mogućnosti dozvoljavaju ide na treninge u Austriju, i to kako bi se pripremio za paraolimpijske igre u Južnoj Koreji. Naše je nadanje i naša je želja da Josip ispuni te zahtjevne kriterije i da ide na paraolimpijske igre. Da bi sve to omogućili, Grad Bjelovar je izdvojio 10 tisuća kuna kako bi pomogli Josipu u pripremi za odlazak u Južnu Koreju, rekao je gradonačelnik Korušec i zaželio Josipu puno uspjeha u životu i sportu te naglasio da je Grad Bjelovar svima bio potpora, a tako će biti i potpora osobama s invaliditetom.

Kako je bilo u Ukrajini na natjecanju i što ga je sve iznenadilo, rekao Josip Zima.

To je bilo moje prvo natjecanje nakon pripremanja u Zagrebu na Sljemenu i u Austriji. Kratke pripreme imao sam u Bjelovaru, a to su uglavnom pripreme na suho, dok sam većinu odradio u Austriji i nije bilo lako, jer sam se prvi put susreo s nordijskim skijanjem. Nakon dosta truda i vježbanja, shvatio sam da je to sport za mene i da ću se s tim baviti. Što se tiče natjecanja u Ukrajini, to je bilo nešto sasvim drugo. Kada smo došli tamo, mi smo imali jedan bob, jedne skije i opremu, dok je jedna Koreja imala svoj hangar, sto skija, posebnog trenera, psihologa, nevjerojatno što su sve imali. Na kraju je krenula i prva trka, i sve je bilo super do pred sam kraj kada je počelo užasno nevrijeme. Vjetar je puhao negdje oko 80 na sat u prsa, a vani je bilo minus 25. Bilo je baš strašno, rekao je Zima i nastavio da je ipak sve prošlo dobro i da sada ima puno više iskustva koja će usmjeriti u pripreme za paraolimpijske igre u Južnoj Koreji.

Josip je također rekao da se radi novi bob po njegovoj mjeri i da je na njemu sada da samo radi. Također se zahvalio Gradu Bjelovaru i gradonačelniku na podršci i Paraolimpijskom savezu koji je stao uz njega.

Na prijemu se zahvalio i trener Dragan Katunar istaknuvši da je Josip Zima prvi nordijski skijaš u Hrvatskoj za osobe s invaliditetom.
Zapravo, mi sa na njemu učimo od tehnike pa do svih ovih detalja o kojima govorimo. Svaki početak ostat će u sjećanju, a posebno Josipu, rekao je Katunar i posebno zahvalio gradonačelniku na informacijama koliko Grad Bjelovar izdvaja za sport i sportaše.
– Ovi podatci su me oduševili. Obilazimo mnoge gradove i županije, pa i Nacionalne saveze i moram reći da rijetko koji grad toliko odvaja za sport. Mislim da je Grad Bjelovar prvi grad u Republici Hrvatskoj po postotku izdvajanja za sport. To me je sve iznenadilo i oduševilo, a posebno kada je riječ o izdvajanju za sportaše s invaliditetom. Hvala vam što ste prepoznali naše sportaše, a posebno kada je riječ o Josipu, pioniru nordijskog skijanja, naglasio je Katunar i dodao da je to prekrasno kada Grad prepozna takvog sportaša koji se nakon nekoliko mjeseci pripreme pojavi na svjetskom natjecanju.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.