22. rujna 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Prijem veleposlanika Mađarske Jósefa Magyara u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

2016 11 madarivukovar 10

Razgovaralo se o prekograničnoj suradnji na području kulture i poslovnim mogućnostima

Jučer 16. studenog u srijedu, u prostorijama Bjelovarsko-bilogorske županije održan je prijam za Nj. E. veleposlanika Republike Mađarske Jósefa Magyara. Njegova ekselencija gospodin Magyar, zajedno s predstavnicima Mađarske nacionalne manjine s područja Županije, ugošćen je od strane zamjenice župana za društvene djelatnosti Đurđice Ištef Benšić i suradnika.

Među prisutnima je bio i direktor Regionalne razvojne agencije BBŽ Mario Ferić, s obzirom da su teme primanja bile vezena ne samo za kulturnu suradnju nego i uz postojeću gospodarsku suradnju i njezino proširenje. Vezano uz to BBŽ još je 2004. potpisala Sporazum o suradnji na području gospodarstva, prostornog planiranja, zaštite okoliša, obrazovanja, sporta i ostalih zajedničkih interesa s mađarskom Županijom Somogy.

Uz zamjenicu župana i gospodina Ferića kao predstavnici Županije bili su prisutni Zlatko Kraljić pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, obrtništvo i EU fondove i Ana Antolović pročelnica Upravno odijela za kulturu sport, obrazovanje i nacionalne manjine.

– Uz moje suradnike predstavila bi također i naše druge domaćine iz Mađarske nacionalne manjine Bjelovarsko-bilogorske županije; nastavnicu mađarskog jezika Mariju Kukučku, predsjednika Vijeća mađarske nacionalne manjine Bjelovarsko-bilogorske županije, Šandora Totha koji je ujedno i predsjednik Koordinacije nacionalnih manjina Županije. U skladu s tim istaknula bi da na području naše Županije živi oko 20 nacionalnih manjina, od kojih su najbrojnije Češka, Srpska, Mađarska i Albanska nacionalna manjina. Sve one organizirano djeluju kroz svoja vijeća, dok Romska nacionalna manjina ima svog predstavnika, a svi zajedno djeluju u okvirima Koordinacije nacionalnih manjina Bjelovarsko-bilogorske županije, rekla je zamjenica župana Đurđica Ištef Benšić predstavljajući nacionalne manjine na području BBŽ-a.

Zamjenica župana je također istaknula da naša Županija djeluje u skladu s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina.
– Kao najbolji primjer odnosa regionalnih i lokalnih vlasti na području Županije istaknula bi učenje jezika i pisma nacionalnih manjina u gotovo dvadesetak osnovnih škola naše Županije. Mađarski jezik uči se u pet škola na području Županije, 52 učenika uključeno je u program učenja mađarskog, dok češka i srpska nacionalna manjina kao najveće na području Županije imaju svoje zamjenike župana. Vezano za kulturu, spomenula bi da su nacionalne manjine bile inicijatori ideje da većinskom narodu predstave svoje kulturno blago, baštinu i gastro- ponudu tako da je prije dvije godine Županija krenula zajedno s manjinama u organizaciju” Smotre manjinskog stvaralaštva”. Slijedeća godine ” Smotra” će obilježiti svoju treću godinu na kojoj je će uz Županiju kao glavni suorganizator biti upravo Mađarska nacionalna manjina u Grubišnom Polju.

Ištef Benšić je nastavila da je dobra prekogranična suradnja potvrđena Sporazumom iz 2004. sa Županijom Somogy.
– Cilj suradnje između naše Županije i Županije Somogy je razmjena iskustava i informacija na području gospodarstva, obrazovanju kadrova, turizma, uz kulturne i sportske razmjene. Dobra suradnja i odnosi vide se u sklapanju partnerstva između lokalnih samouprava i Županije Somogy. Uz to bi istaknula i jedan konkretan projekt u vidu ” Zajedničke prekogranične razmjene strategije” gdje je Županija Somogy bila nositelj projekta s našom Županijom i Koprivničko-križevačkom županijom kao partnerima. Sam projekt je završio prošle godine, i cilj projekta je bio, osim poticanja suradnje i smanjivanje razlika u razvoju susjednih europskih regija i međusobno pomaganje na području smanjenja nezaposlenosti, povećanje konkurentnosti i ulaganja. To se može vidjeti kao temelj za suradnju na daljnjim prekograničnim projektima u okviru programa INTERREG-Mađarska-Hrvatska 2014. do 2020,istaknula je zamjenica Ištef Benšić.

Ona je također spomenula i pad nezaposlenosti u razdoblju od 2014.- 2016. od blizu 30 posto.
– Kao Županija, u kojoj ima 4% više stanovnika od državnog prosjeka s obzirom na broj stanovnika koji se bave poljoprivredom, uglavnom ratarstvom i stočarstvom. Naglasila bi važnost prehrambeno- prerađivačke industrije gdje imamo 2 velika branda Koestlin i Zdenku koji izvoze svoje proizvode u zemlje Europske unije, ali i izvan nje.

Nakon zamjenice župana, okupljenima na ovom prijemu obratio se veleposlanik Mađarske Jósefa Magyar.
– Razlog mog odlaska je upoznavanje, jer smo mišljenja da je razina aktivnosti na međudržavnoj razini, u zadnje vrijeme nešto slabija. Kao dvije susjedne države s jakim povijesnim vezama, mišljenja sam da Hrvatski i Mađarski narod u Europskoj uniji imaju veliki značaj u očuvanju vrijednosti nacionalnog identiteta. Kako bi taj značaj održali trebamo više ulagati u njegove nositelje, to jest ljude. Naglasio bi želju za što više sastanaka i povezivanja na svim razinama vlasti između predstavnika s mađarske i hrvatske strane, bilo da se radi o pitanjima identiteta, sigurnosti ili gospodarskim pitanjima, Hrvatska i Mađarska su dio istoga kluba. Velika je vrijednost što smo susjedi i što dijelimo zajedničke ciljeve ojačavanja naših sredina u vidu stvaranja prilika i osiguravanja radnih mjesta i vođenja kvalitetnog života u njima. U vezi s tim čestitam upravo vašoj Županiji koja ima dojmljive rezultate u gospodarskom rastu, stvaranju novih i očuvanju starih radnih mjesta s ciljem stvaranja dobrog životnog okruženja za sve stanovnike. Naglasio bih da Mađarska ulazi u novu fazu pojačane suradnje sa svojim susjedima, pa tako i Hrvatskom s kojom dijelimo članstvo u Europskoj Uniji. Ako govorimo o prekograničnoj suradnji, mišljenja sam da fokus treba biti povezivanje naših malih i srednjih poduzetnika, rekao je veleposlanik i pohvalio Bjelovarski sajam u Gudovcu te izrazio želju za jačim prisustvom i zastupljenosti mađarskih proizvođača na Bjelovarskom sajmu.

Veleposlanik Magyar je nastavio da je ukazana potreba za poboljšanjem infrastrukture u cilju jačanja prekogranične suradnje kroz korištenje EU strukturnih fondova za čije iskorištavanje inicijativa treba krenuti iz lokalnih zajednica
– Zahvaljujem se na potpori Mađarskoj nacionalnoj zajednici u Hrvatskoj, u svim projektima prekogranične suradnje, jer ono što je bitno stvoriti uvjete da i većinski narod i domicilne nacionalne manjine imaju uvjete gdje u ekonomskom blagostanju mogu očuvati svoj identitet i kulturu. Također bi zahvalio Županiji i lokalnim zajednicama na potpori i očuvanju Mađarske kulturne baštine u školstvu i kroz kulturne manifestacije. Isto tako Hrvatska nacionalna manjina s druge strane granice koristi mogućnosti mađarskih institucija u očuvanju svoje kulturne i jezične baštine na području Mađarske, jer to je i bogatstvo Mađarske, rekao je na veleposlanik Mađarske Jósefa Magyar na prijemu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Više o projektima i suradnji, rekao je direktor Regionalne razvojne agencije BBŽ-a Mario Ferić.
– Razvojna agencija osnovana 2002. od strane Županije koja je 100 postotni vlasnik i trenutno ima 11 zaposlenih. Agencija je od osnivanja do sada sudjelovala u pripremi kao partner ili kao nositelj u 250 projekata ukupne vrijednosti 250 milijuna kuna. Unutar zadnjih 6 mjeseci prijavili smo 40 projekata ukupne vrijednosti 50 milijuna kuna, do kraja godine mislimo prijaviti još 10 do 15 projekata ukupne vrijednosti 200 milijuna kuna. Dosta od toga otpada na infrastrukturne projekte kao što je Njegova ekselencija spomenula, to je boljka i starih i novih članica. Naravno, to se ne misli samo na klasičnu prometnu infrastrukturu, u to je uključena i informacijsko – komunikacijska tehnologija s popratnom infrastrukturom.

Ferić je spomenuo i važnost INTERREG-a i sličnih inicijativa za izravnu suradnju prekograničnih regija.
– U Hrvatskoj se trenutno ide za tim da se zakonodavstvo vezano uz regionalne koordinatore razvojnih agencija što bolje uredi. Tako da regionalni koordinatori maksimalno pomognu u iskorištavanju 10,7 milijardi eura koji su Hrvatskoj na raspolaganju. Trenutno je povučeno 6 milijardi, a do kraja godine očekujemo da će se u Hrvatsku povući još jedna milijarda eura. Time se vide pomaci u razvoju administrativnog aparata u našoj državi zaduženog za povlačenje sredstava iz EU. Tako da vjerujem da ćemo kroz razdoblje od 4- 5 godina približiti magičnoj brojci od 100 posto iskoristivosti sredstava. Svaka pomoć na tom putu dobro je došla, i zainteresirani smo za mogućnost razmijene i dijeljenja iskustava s našim kolegama iz Mađarske u ostvarenju tog cilja, rekao je Mario Ferić, direktor Regionalne razvojne agencije BBŽ-a.
Autor: Branka Sobodić

Slične objave