Crosst.hr

Prijem bjelovarskih vatrogasaca-natjecatelja s Državnog vatrogasnog natjecanja u Puli

2016 10 gradbjelovar 58

Gradonačelnik Antun Korušec sa suradnicima upriličio prijem za natjecatelje Vatrogasne zajednice Grada Bjelovara

U srijedu 26. listopada u prostorijama Gradske uprave Grada Bjelovara organiziran je prijem za bjelovarske vatrogasce-natjecatelje Državnog vatrogasnog natjecanja održanog u Puli.

Državno vatrogasno natjecanje, organizira se svake druge godine za vatrogasnu mladež te svake četvrte za vatrogasce. Tako je ove godine natjecanje održano u Puli i na njemu su sudjelovali i predstavnici Vatrogasne zajednice Grada Bjelovara. Svoje sposobnosti pokazale su tri vatrogasne natjecateljske desetine ostvarivši zapažene rezultate u tri kategorije.

Riječ je o natjecateljima DVD-a Prespa i DVD Nove Plavnice i Križevačke ceste.
Natjecateljska desetina DVD-a Nove Plavnice i Križevačka cesta osvojila je 15. mjesto te time ostvarila najbolji plasman u kategoriji gledajući uspjeh desetina s područja naše županije. U kategoriji ženske mladeži natjecateljska desetina DVD-a Prespa zauzela je 30. mjesto od ukupno 48 natjecateljskih desetina.
Natjecateljska desetina vatrogasaca, kategorija muški A, DVD Nove Plavnice i Križevačka cesta, osvojila je 11. mjesto u konkurenciji od 58 natjecateljskih desetina te su u svojoj kategoriji ostvarili najbolji plasman u odnosu na ostale desetine s područja naše županije.

Naše najbolje natjecatelje i predstavnike Vatrogasne zajednice Grada Bjelovara pozdravio je gradonačelnik Antun Korušec, istaknuvši da Grad Bjelovar ima dugu tradiciju dobrovoljne vatrogasne djelatnosti od 142 godine na koje se dodaju i 52 godine profesionalnog vatrogastva.
– Na području Grada Bjelovara djeluju dvije profesionalne postrojbe, Javna vatrogasna postroja Grada Bjelovara i postrojba koja djeluje u sklopu postrojenja tvornice Kronospan CRO. Vezano uz dobrovoljna vatrogasna društva , na području grada ima ih ukupno 19. Vatrogasci su osobe koji sebe izlažu životnoj opasnosti da bi spasili živote i imovinu svojih sugrađana i upravo zbog toga vatrogascima našeg grada izričem veliku zahvalnost na njihovom radu koji čine za ovaj grad, sigurnijim mjestom za život, naglasio je gradonačelnik i dodao da je uz sve to važan i rad s mladima, što potvrđuje i veliki broj mladih koji su uključeni u rad vatrogasnih društava.

– U sustav DVD-a je uključeno 1415 članica i članova od toga je 307 žena i 400 članova mlađeg uzrasta. Upravo ovaj zadnji podatak plijeni pozornost i pokazuje da su mladi senzibilizirani da pomažu drugima, što čine kroz vatrogastvo kao jednu veliku humanu djelatnost. Svoju spremnost i svoju humanost, mladi su pokazali i na ovim natjecanjima osvojivši sjajne rezultate, rekao je gradonačelnik i čestitao mladima na odličnim rezultatima.

Korušec je također spomenuo i sredstva koja se izdvajaju iz gradskog proračuna za sustav vatrogastva na području grada.
– Vezano uz samo financiranje, za Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Bjelovara, Grad izdvaja 7 milijuna i 800 tisuća kuna, za Vatrogasnu zajednicu Grada Bjelovara izdvojeno je 850 tisuća kuna. Napomenuo bi također da se 50 tisuća kuna godišnje izdvaja za Gorsku službu spašavanja. Što se tiče 2017. godine, možemo reći da će iz gradskog proračuna biti izdvojeno 8 milijuna kuna za Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Bjelovara i oko 900 tisuća kuna za Vatrogasnu zajednicu Grada Bjelovara. Sada radimo na proračunu za iduću godinu i izračuni će pokazati točne iznose, ali sigurno znam da neće biti nikakvog smanjivanja, rekao je Korušec i naglasio da je novina, što će u 2017. godini biti izdvojeno oko 900 tisuća kuna za servisiranje auto-ljestvi, i tako dolazimo do sveukupnog iznosa oko 10 milijuna kuna koja će biti osigurana za financiranje sustava vatrogastva.

Na kraju je gradonačelnik još jedanput čestitao svim vatrogascima, posebno mladima i njihovim roditeljima koji uvelike pomažu za njihovu ulogu u vatrogastvu i pozvao, da svi zajedno i dalje rade na sustavu vatrogastva na zadovoljstvo svih građana grada Bjelovara.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Bjelovara Darko Despot zahvalio se gradonačelniku i svim njegovim suradnicima na organiziranom prijemu, a onda je predstavio aktivnosti same Zajednice i njezinih sastavnica te djelovanje bjelovarskih DVD-a i postrojbi na državnim natjecanjima.
– Ovdje su mladi ljudi, predstavnici vatrogasnih društava koja već desetak godina predstavljaju vrh vatrogastva grada Bjelovara. To su članovi DVD Nove Plavnice i Križevačka cesta, i DVD Prespa. Iako se ovdje govori o rezultatima u sportskom nadmetanju, kod vatrogastva ono ima i drugu dimenziju, jer kroz rad sa vatrogasnom opremom, kroz vježbu i natjecanja se razvija psiho-fizička sprema mladih ljudi i priprema ih se na korištenje naučenog u stvarnim situacijama, nakon što postanu operativni članovi društava. Sama Državna natjecanja održavaju se svake dvije godine za mlađe i svake četiri za starije članove, a dobar plasman na državnoj razini osigurava sudjelovanje na međunarodnoj vatrogasnoj Olimpijadi. Nažalost još nismo trenutno na tom nivou, no istaknuo bi da je 2005. Grad Varaždin bio domaćin Olimpijade gdje je profesionalna postrojba iz Česme osvojila 4 mjesto. Ove godine se poklopilo da su natjecanja za mlađe i starije kategorije održana u isto vrijeme. Među prisutnima pohvalio bi ekipu iz Novih Plavnica koji su u muško-ženskom sastavu, i koji su u muškoj kategoriji bili samo 3 sekunde lošiji od državnog prvaka.

Vezano u same intervencije Despot je rekao da je na području grada 2015. bilo ostvareno 127 događaja i 129 intervencija, dok je trenutno u 2016. ostvareno 98 događaja i 120 intervencija. Pojasnivši da sam pojam događaj u terminologiji označava samo intervenciju u situacijama kao što su npr. nesreću ili požar, dok intervencija označava broj postrojbi koje interveniraju, gdje ih na jedan događaj može biti do pet.

Okupljenim se također obratila i podijelila svoja iskustva s natjecanja, mlada natjecateljica i članica DVD Prespa Ema Mužar.
– Samo iskustvo je bilo predivno, jer uz samo natjecanje pružena nam je prilika da se družimo s vršnjacima iz vatrogasnih društava iz drugih dijelova naše zemlje.

Sve okupljene pozdravila je i zamjenica gradonačelnika za društvene djelatnosti Lidija Novosel.
– Svim prisutnim predstavnicima vatrogasaca veliko hvala na onom što radite. Isto tako mi je izuzetno drago što osam DVD-a na području Grada ima organiziran rad s mladim ljudima. Mi kao Grad prijatelj djece promoviramo ljude koji rade na organiziranju slobodnog vremena mladeži, tako smo u brošuri za Grad prijatelj djece koji su dobili svi osnovnoškolci i njihovi roditelji na području grada naveli i vatrogasna društva. Također smo organizirali i Kup Grada Bjelovara za pomladak vatrogasnih društava u sklopu Dječjeg tjedna, rekla je zamjenica gradonačelnika Lidija Novosel.
http://www.bjelovar.info/images/uploads/2016_10_gradbjelovar_95.jpg
Na kraju prijema Grad Bjelovar uručio je prigodne poklone natjecateljima i organizirao druženje uz mali domjenak.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.