Crosst.hr

Prihvaćen proračun Bjelovarsko-bilogorske županije za 2017. težak 413 milijuna kuna

2016 12 proračunžupanija2017 129

Proračun je prihvaćen sa 31 glas, suzdržanih sedam

Sa 31 glas “ZA” prihvaćen je proračun Bjelovarsko-bilogorske županije za 2017. godinu u iznosu od 413 milijuna kuna što je duplo povećanje u odnosu na 2016. godinu.

Razlog ovako velikog iznosa proračuna obrazložio je župan Damir Bajs.
– Ovo je znatno povećanje proračuna od početka mog mandata. Prihodi i rashodi Županije ostali isti kao u prošloj godini, ali su u proračun ušli svi prihodi i rashodi ostalih županijskih ustanova kao i poslovanje Opće bolnice Bjelovar te izgradnja nove zgrade bolnice. Stoga je iznos proračuna znatno veći, ali je isto tako važno da županija mora osigurati sve ono što se od nje očekuje, a to je rad svih sistema unutar Županije, rekao župan u svom predstavljanju proračuna za 2017. Godinu.

Za ovako veliki iznos proračuna, ruku su digli “SVI”osim vijećnika SDP-ovih koji su ostali suzdržani. Evo kako je SDP-ov vijećnik Vedran Babić obrazložio njihovu suzdržanost.
– Pozorno sam slušao župana koji je prezentirao proračun za 2017. godinu. Župan je rekao da je proračun isti kao prije, a kroz ovu 2016. prigovarali smo na programe za poduzetništvo, poljoprivredu, vatrogastvo koje se slabo podupire, ali izražavam i žaljenje što u državnom proračunu i dalje nema stavke za projekt Javno-privatno partnerstvo te za izgradnju naše bolnice. To se sve prenosi i na ovaj proračun. Iskreno se nadam da će ove dvije stavke biti u funkciji iako je državni proračun po rashodovnoj strani povećan za 5-6 milijardi kuna. Stvarno ne mogu shvatiti da se određeni dio sredstava ne usmjeri u ovu županiju već drugu godinu, rekao je Babić te ponovio kako vijećnici apeliraju da saborski zastupnici rade za našu županiju, tako on apelira saborskim zastupnicima iz vladajuće stranke da upute svoje kolege na vrhu da imaju sluha za ovu županiju. Mi nećemo prihvatiti proračun, bit ćemo suzdržani i vjerujemo da će proračun proći i vidimo se na idućoj skupštini.

Zašto će prihvatiti proračun ispred kluba HDZ-a, Slavko Prišćanje rekao da treba težiti iracionalnosti i da se zadovolje svi uvjeti svih ljudi koji žive od proračuna, da se pomogne gospodarstvu, školstvu, zdravstvu i tako dalje.
– Analizirajući proračun iz 2016. i rebalans, došli smo do zaključka da je bilo vrlo malo izmjena, to znači da se proračun ispunio kako smo očekivali i da smo dobro planirali. Plan za 2017. godinu je gotovo identičan, nema velikih razlika osim ovih tehničkih iz kojih moramo promijeniti proračun, a to su bolnice i prodaja Cesta. Mi se moramo boriti za naše područje bez obzira koja je Vlada u pitanju, rekao je Prišćan i dodao da je proračun za 2017. realan i prihvatljiv te da će oni ispred Kluba HDZ-a prihvatiti proračun.

Tako su i ostali predstavnici Klubova obrazložili zašto prihvaćaju ovaj proračun.

Na riječi Vedrana Babića o neprihvaćanju proračuna te stavkama izgradnje nove bolnice, HDZ-ov vijećnik Drago Hodak je rekao da mora replicirati, a riječ je o izgradnji bolnice.
– Najvažnije je da se bolnica gradi i nije bitno je li to SDP ili HDZ-e. Samo je jedno sigurno da ne treba otvarati radove na izgradnji bolnice i reći da će biti financirano iz EU fondova i sjetite se posjete SDP-ovog ministra koji je rekao da će se bolnica graditi iz kazni. To je ono što smo imali i najvažnije je da u narednom razdoblju bude gradnja bolnice i vjerujem da će naša obećanja biti realnija, rekao je Drago Hodak.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.