26. listopada 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Prevencija seksualnog nasilja u BBŽ” na temu ‘Seksualno nasilje – kako ga prepoznati i spriječiti’

barbara vukalovic

U zadnje vrijeme suočeni smo s različitim temama seksualnog nasilja, no vrlo često govorimo o ovoj temi tek kada se seksualno nasilje dogodi. Važno je govoriti i prije kako bi se podigla svijest te kako bi došlo do prevencije. Udruga „Impress predvođena predsjednicom i osnivačicom udruge Tanjom Herceg održala je 27. svibnja 2021. Okrugli stol na temu “Seksualno nasilje – kako ga prepoznati i spriječiti” u sklopu projekta „Prevencija seksualnog nasilja u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji“ pod podrškom Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Svrha organiziranja ovog okruglog stola je podizanje svijesti o važnosti primjećivanja i reagiranja na znakove seksualnog uznemiravanja. Potrebno je osvijestiti društvo u cjelini kako reagirati u slučaju seksualnog nasilja te naglasiti nužnost stvaranja društvenog okruženja u kojem se žrtve seksualnog nasilja neće smatrati odgovornima ili krivima za nasilje koje im se dogodilo te informirati širu javnost o utjecaju i posljedicama nasilja među mladima. Kroz ovaj okrugli stol spojile su se relevantne institucije i organizacije kako bi se stvorila sigurna okolina za žrtve nasilja i potaknulo one koji prepoznaju žrtvu nasilja da pravovremeno reagiraju.

Gosti online okruglog stola bili su Barbara Vukalović, policijska službenica za prevenciju Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske te Mateja Belenović iz Udruge IRIS Bjelovar.

Online konferencija se održala putem platforme Zoom. Uz goste je sudjelovalo i 10-ak predstavnika udruga te su imali priliku postavljati pitanja te predstaviti primjere dobre prakse. Okrugli stol je uz uvodne riječi otvorila predsjednica Udruge Impress, a predstavila se i kampanja: https://www.youtube.com/watch?v=UuhjEHqhfwE

Uznemirujuće statistike

Policijska službenica, Barbara Vukalović, izjavila je kako su kaznena djela iz domene seksualnog nasilja djela s izrazito visokom tamnom brojkom. Odnosno, vrlo mali dio kaznenih djela se prijavljuje policiji stoga je, teško procijeniti koliko uistinu ta brojka iznosi. Temeljem brojnih svjetskih istraživanja  uz jednu prijavljenu silovanu osobu veže čak 15 do 20 neprijavljenih, a što se tiče seksualnog uznemiravanja i napastovanja ta je brojka još puno veća.

Vrlo bitno pitanje čija se važnost naglasila na Okruglom stolu je zašto žrtve ne prijavljuju silovanje. Vukalović prije svega ističe društveni kontekst koji je prepun mitova i predrasuda vezanih uz seksualno nasilje, a zbog kojih nerijetko žrtve smatraju da su same krive za ono što se dogodilo. Osim toga, razlozi neprijavljivanja mogu se tražiti u nepovjerenju u rad institucija, sustav, zatim strah od počinitelja, strah od promjene, niska razina samopouzdanja žrtve te specifična situacija obitelji u kojoj žrtva živi. Međutim, pozitivni pomaci su vidljivi. Unazad dvadesetak godina su se hrvatsko pravosuđe i hrvatski zakoni počeli sve više usmjeravati na žrtvu i njezinu zaštitu. Uz navedeno, temeljni dokument po kojima rade sve institucije jest „Protokol o postupanju u slučaju seksualnog nasilja“. Protokol je donesen s ciljem uvođenja standardiziranog postupka za žrtve nasilja bez obzira na njihov spol, dob ili mjesto događaja kaznenog djela. Dakle, fokusira se na jednaku učinkovitost postupanja prema svim žrtvama kako bi dobile istu razinu pomoći i zaštite.

Problem nedostatka informacija

Uz navedeno se nadovezala i psihologinja Udruge IRIS, Mateja Balenović kojoj je glavna djelatnost vođenje skloništa za žrtve obiteljskog nasilja. Gđa. Balenović ističe kako su njihove korisnice slabo informirane o seksualnom i obiteljskom nasilju te da generalno postoji izrazita potreba za edukacijom na navedenu temu. Žrtve nerijetko nisu svjesne da se radi o seksualnom nasilju u situacijama kada netko ne poštuje i prekrši njihove granice. Odnosno, žrtve ne znaju kako reagirati, nisu svjesne koliko je loše što im se dogodilo te vrlo često smatraju da su same krive. Puno se truda ulaže u informiranje i poticanje žrtava na prepoznavanje i prijavljivanje takve vrste nasilja. Međutim, potrebno je dati puno više prostora temi seksualnosti, seksualnog odgoja, pa tako i seksualnog nasilja u redovnom obrazovnom programu kako bi se djecu što je prije moguće upoznalo s opasnostima, postupanjima i pravima vezanih uz seksualno i sve druge oblike nasilja.

Osim davanja prostora temi seksualnog nasilja u školama, Vukalović ističe da je „potrebna javna kampanja“. Nažalost, u Hrvatskoj se one obično pojavljuju tek nakon nekog nemilog događaja. Također, ima još jako puno prostora za civilni sektor ili organizaciju unutar državnog sustava za educiranje populacije. Ako bi sve institucije i svi dionici, koji su ionako međusobno ovisni, slali iste poruke, onda bi, u tom pogledu, sustav uspio napredovati te bi žrtve mogle dobiti sve što im po zakonu pripada i što zaslužuju. Svi smo zajedno povezani u jednu veliku priču, a prostora za napredak uvijek ima.”

Važnost edukacije i suradnje na svim razinama

S navedenim su se svi prisutni složili, a predsjednica Udruge Impress, Tanja Herceg, dodala je kako se upravo zbog toga nastoji što više educirati i ulagati u zaposlenike Impressa te otvoriti suradnje s dionicima i institucijama po pitanju bilo kakve vrste nasilja. Nadalje, nastoji se uključiti mlade u osvještavanje o važnosti ove teme jer, kada su osobe direktno uključene, upoznaju se s procesima te znaju kome se obratiti. U skladu s tim, pokazalo se da su tada mladi spremniji dalje se obratiti nadležnim institucijama jer su već upoznati sa specifičnom temom.

Pri završetku Okruglog stola su se svi sudionici složili oko ključne poruke događaja, a ona glasi da „spašavanje neke situacije zapravo znači prijaviti na vrijeme“. Kako naglašava policijska službenica, gđa. Vukalović, uvijek je prvi korak prijavljivanje nasilja kada je riječ o punoljetnim osobama. Ako se ne prijavi, ne može se niti sankcionirati pa ispada da takvo ponašanje društvo tolerira. Gđa. Balenović dodala je da je najviše energije zapravo usmjereno na davanje podrške ljudima za prijavu nasilja te kako većina zapravo nije svjesna važnosti samog čina prijavljivanja. Stoga, primarno je progovoriti o nasilju i prijaviti ga te, kako dodaje predsjednica Udruge, Tanja Herceg, paralelno s tim održavati edukacije te doprinijeti i potaknuti osvješćivanje o problematici seksualnog nasilja.  

 Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja
Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.
Autorska prava
Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.
Pravo na prenošenje
Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.
Linkovi na ostale stranice
Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati linkove na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.
Zaštita privatnosti
Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl.
Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.
Prava i obveze korisnika
Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:
•    Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji.
•    Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći.
•    Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima.
•    Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
•    Lažno predstavljanje
•    Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
•    Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima.
Registracija korisnika
Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.
Pravila komentiranja
Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni.
Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Linkovi trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43 000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.