Crosst.hr

Premijera kazališne predstave “Tena – kronika raspada jedne ljepote” održana sinoć u Bjelovaru

2022 02 27 tena 121

U sklopu obilježavanja 180 godina djelovanja Matice hrvatske, u bjelovarskom Domu kulture u subotu 26. veljače održana je premijera kazališne predstave “Tena – kronika raspada jedne ljepote” i to u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Bjelovar i Centra za cjeloživotno učenje i kulturu. 

Ovo književno djelo Josipa Kozarca na kazališne daske postavilo je Gradsko kazalište Joza Ivakić iz Vinkovaca u koprodukciji Gavelle, Gradskog kazališta Požega, Ludensa iz Koprivnice i Centra za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar, dok su Filip Šovagović, Matea Marušić, Ivan Grčić i Davor Svedružić samo mali dio itekako zvučne glumačke ekipe. 

2022 02 27 tena 18
Poznati glumac Filip Šovagović koji glumi oca Jaroslava

– U ulozi sam Tenina oca, čiji su postupci i razmišljanja obavijeni jednim velom tajne. Tak čovjek zapravo ne govori ništa. Na taj način pronalazi svoj mali alibi i ostaje nedorečen. Tadašnja sredina je bila vrlo zatvorena i u njihovim okvirima su mlade djevojke imale mnogo problema. Kozarac je već tada postavio, odnosno na svoj način obradio temu slobodne ljubavi i odabira. Kada sam pripremajući se za predstavu, ušao u srž cijele priče, moram priznati da me ugodno iznenadio autorov pristup, rekao je Filip Šovagović koji glumi oca Jaroslava. 

Pripovijest “Tena” slovi kao jedna od najpoznatijih i najuspjelijih Kozarčevih književnih djela. U njoj je dao i pouku, ali i kritiku prema svojoj rodnoj Slavoniji. U djelu se vrlo jasno primjećuje autorovo odlično uočavanje detalja kod opisa okoline, životnih situacija i likova, a najviše opis karaktera i života glavnog ženskog lika. Kozarac se ovdje pokazao kao odličan portretist, koji pored toga što ima dobro oko za detalje, posebnu pozornost pridaje likovima koje oživljava duboko i suptilno.

Lik Tene utjelovila je mlada glumica Matea Marušić. Kako i sama kaže, riječ je o jednoj vrlo odgovornoj ulozi iz knjige koja je ujedno i lektirni naslov u našim školama

2022 02 27 tena 13
Lik Tene utjelovila je mlada glumica Matea Marušić

– Tena je jedna samo naizgled seoska djevojka, koja zapravo sa sobom nosi brojne traume i nesreće iz prošlosti, kao što je gubitak majke i odnos s ocem alkoholičarom. Tijekom odrastanja Tena stvara obrambene mehanizme kroz vrlo naglašenu tjelesnost, drskost i zavodljivost, a ponajviše lažno pouzdanje. Najveća težina je kako pomiriti sve te karakteristike. Uloga je za mene bila vrlo zahtjevna, ali sam vrlo sretna što mi je pružena tako velika prilika. Lik Tene je u današnje vrijeme vrlo suvremen i slojevit, posebno u smislu obrambenih mehanizama s kojima se danas često susrećemo, istaknula je mlada glumica Matea Marušić. Bjelovarskoj premijeri predstave nazočio je i redatelj i autor adaptacije. Ferenčina kaže kako je ovaj klasik hrvatske književnosti napisan iz pera jednog od najvažnijih slavonskih pripovjedača. Priča je ispisana na dodiru realističke zagledanosti u pukotine jednog društva i modernističkih nagnuća autora, pri čemu nije lišena subverzivnosti.

2022 02 27 tena 4
Dražen Ferenčina, redatelj i autor adaptacije

– Kozarac je u “Teni” vrlo hrabro progovarao o određenim temama koje u to vrijeme nije bilo uobičajeno obrađivati na takav način. U fokusu je priča o prelijepoj Teni koja živi u patrijarhalnoj, konzervativnoj sredini i usudi se prolaziti kroz život na način da ju vode srce i ljubav. I u današnje vrijeme postoje djevojke i žene koje žive na taj način. Predstave je općenito vrlo teško svesti samo na jednu poruku, temu ili ideju. Čak su se u tom razdoblju događali i epidemiološki problemi s kojima se današnje društvo suočava. Puno je slojeva u Teni koji su prepoznatljivi u našem modernom društvu, poručio je redatelj Dražen Ferenčina. 

Prema istraživanjima, može se pouzdano reći da prvi podaci o predstavama u Vinkovcima potječu iz 1876. godine, dok se početkom vinkovačke kazališne tradicije smatra 1917. godina. Tijekom svih godina, kazalište je imalo uspone i padove, mijenjalo vlasnike, davalo velike i važne predstave domaćih i stranih autora, a posebno su vrijedna klasična šokačka djela slavonskih pisaca. 

Također, vinkovačko kazalište iznjedrilo je glumce zaslužne za stasanje vinkovačkog teatra, kao što je Franjo Jelinek – Bel te prepoznatljiva imena hrvatskog glumišta koja su počela upravo na vinkovačkoj sceni. To su Vanja Drach, Nada Subotić, Ivo Fici, Duško Gojić, Ivo Gregurević, Mato Ergović, Žarko Mijatović, Jasna Bašić, Vesna Tominac, Rade Šerbedžija i drugi. 

2022 02 27 tena 20
Zdenko Rečić, ravnatelj Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci

– Kao ravnatelj kazališta okupio sam nekoliko koprodukcijskih partnera i mislim da je to bila dobitna kombinacija. Iznimno me veseli što je “Tena – kronika raspada jedne ljepote” nakon nekoliko godina prva prava profesionalna produkcija. S obzirom da je Tena kapitalno djelo za Slavoniju, predstava se nije mogla samo odraditi, već joj je trebalo dati pravu vrijednost jer to Kozarac svakako zaslužuje. Kroz predstavu se gledatelji susreću s nekoliko segmenata koji su danas aktualni, od sječe drveća, epidemioloških problema, rata, do mladih žena koje se bore za svoje mjesto pod suncem, kazao je Zdenko Rečić, ravnatelj Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci.

Kao javna ustanova za kulturu i cjeloživotno učenje koja već više od pola stoljeća organizira gostovanja nacionalnih kazališnih kuća u Bjelovaru i tradicionalni BOK fest, Centar za cjeloživotno učenje i kulturu – CUK bio je počašćen pozivom za uključivanje u produkciju kazališne predstave koja na scenu stavlja kultno djelo hrvatske književnosti. Tim više što je poziv došao uoči godine kada CUK kao Pučko otvoreno učilište, ulazi u 65. godinu postojanja. Odluka se pokazala odličnom, jer je Tena svojom prvom izvedbom u Vinkovcima osvojila publiku. 


2022 02 27 tena 26
Zvjezdana Galkowski, ravnateljica bjelovarskog CUK-a

– Zahvalni smo na pozivu da se pridružimo projektu i sudjelujemo u koprodukciju. Nakon više od pola stoljeća u Bjelovar smo doveli premijeru jednog profesionalnog ansambla. Na taj način Bjelovaru dajemo poticaj za osnivanje pravog profesionalnog kazališta, jer imamo braću Gorana i Bojana Navojca, plejadu mladih sve uspješnijih glumaca poput Ivana Ožegovića i Ognjena Milovanovića. Znajući koliko je Tena važna za Slavonce i da su se glumci jako dugo pripremali za njezinu izvedbu, presretni smo što smo dio velikog događaja. Bez obzira što živimo u modernom i suvremenom društvu, dodir s temama u Teni uvelike su prisutni i dalje. Isto tako, CUK je u posljednje tri godine napravio jako puno iskoraka vezanih za područje svoje djelatnosti. Puno je noviteta, raznolikih programa, razvijamo se, idemo prema novim izazovima i realiziranju vrijednih ideja, kazala je Zvjezdana Galkowski, ravnateljica CUK-a. 

Među uvaženim gostima svoje mjesto u bjelovarskoj publici pronašao je i predsjednik Hrvatskog Sabora. 

2022 02 27 tena 49
Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog Sabora

– Drago mi je što večeras svjedočimo jednoj velikoj suradnji nekoliko kazališta i gradova. Posebno me veseli što se sve odvija u mom rodnom Bjelovaru, kratko je poručio Gordan Jandroković.

2022 02 27 tena 137
Glumačka ekipa kazališne predstave “Tena – kronika raspada jedne ljepote”

Da su se građani Bjelovara nakon vrhunca pandemijske krize itekako zaželjeli kulturnih događanja, dokazuje velik broj Bjelovarčana i Bjelovarčanki koji su sinoć uživali u predstavi u novoobnovljenom Domu kulture. Repriza predstave održat će se danas, u nedjelju 27. veljače s početkom u 20,00 sati.  

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.