Crosst.hr

Predvođenje konja privuklo malobrojnu publiku

2016 09 sajamg2016bj 12

Grad Bjelovar uručio zahvalnice vlasnicima gidrana

U subotu je u aukcijskoj dvorani Bjelovarskog sajma održano predvođenje izloženih životinja. Jedna od najatraktivnijih izložbi bila je izložba konja, a na predvođenje je došla probrana, ali malobrojna publika istinskih ljubitelja konja. Uz predvođenje konja išlo je i iscrpno objašnjenje svih pasmina, njihove primjene kao i karakteristike pojedinih pasmina i brojnost.

Posebno zanimanje privukla je izložba konja pasmine gidran kojih je u cijeloj Hrvatskoj šezdesetak, a najviše (preko 40 njih) u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Naglo povećanje broja ovih prekrasnih konja izazvala je Povijesna postrojba Bjelovarski graničari- Husari 1756. koja je toga konja izabrala za svog službenog konja. Za vrijeme kada je Hrvatska bila u sastavu Austro-ugarske monarhije ovi su konji bili u upotrebi na području Hrvatske. Spletom nesretnih okolnosti i ratova gidrani su gotovo iščezli i sa područja Mađarske gdje su davno i uzgojeni. Zahvaljujući entuzijazmu ljubitelja plemenitih konja budućnost im više nije neizvjesna.

U nedjelju, posljednjeg dana sajma, predstavnici Grada Bjelovara i bjelovarski gradonačelnik Antun Korušec organizirali su prijem za vlasnike gidrana na kojem su svim vlasnicima, odnosno članovima povijesne postrojbe Bjelovarskih graničara Husara uručili zahvalnice.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.