Crosst.hr

Predstavnici umirovljenika BBŽ zadovoljni sa županom Bajsom i najavili potporu za lokalne izbore

2016 11 zupanijaumirovljenici 21

Održana proširena sjednica Izvršnog odbora Matice umirovljenika BBŽ

U petak, 25. studenog, u velikoj vijećnici Županije održana je proširena sjednica Izvršnog odbora Matice umirovljenika BBŽ. Na sjednici se raspravljalo o aktivnostima matice za predstojeće lokalne izbore zajedno s čitanjem izvještaja sa sjednice izvršnog odbora Matice umirovljenika Hrvatske.
Uz voditelja i moderatora sjednice Ivana Prekrata, predsjednika Matice umirovljenika BBŽ nazočni su bili Zlatko Barila, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika BBŽ, Siniša Glavaš, predsjednik BUZ-a i član odbora za umirovljenike, Željko Held, predsjednik Stranke umirovljenika Grubišno Polje i predsjednica Sindikata umirovljenika Ana Široki.
Sjednici je prisustvovao i župan Damir Bajs sa suradnicima gdje je izložio dosadašnje i buduće korake Županije usmjerene na umirovljeničku populaciju.

Sjednicu je započeo Ivan Prekrat, predsjednik Matice BBŽ, istaknuvši da su sjednicu sazvali kako bi sa županom Bajsom i svim ostalim političkim akterima u Županiji raspravili i vidjeli što je učinjeno za umirovljenike i što se misli činiti ubuduće.
– Napominjem, razgovarat ćemo sa svima, predstojeći izbori su uskoro i mi moramo znati za koga ćemo glasati i tko će predstavljati naše interese, rekao je predsjednik Ivan Prekrat.

Župan Damir Bajs je istaknuo da je trenutno u izradi proračun za sljedeću godinu u čiju izradu su uključena i sredstva namjenjena umirovljenicima.
– Kada sam stupio na ovaj sadašnji mandat, rekao sam da će mi jedan od prioriteta uz zdravstvo, poljoprivredu, gospodarstvo, zapošljavanje biti i odnos prema potrebama i pravima umirovljenika. Naša Županija trenutno ima gotovo petinu stanovništva iznad 65 godina, te je za očekivati da zajednica, jedinice lokalne samouprave i država pomognu umirovljenicima u ostvarivanju niza aktivnosti koje su im potrebne. Vezano za našu Županiju, rekli smo da ćemo napraviti promjene i to smo napravili. Tako je pri Županijskoj skupštini osnovan Odbor za umirovljenike, kako bi naši umirovljenici imali izravan glas i mogli zastupati svoje interese, kada se na primjer radi novi proračun i druge važne odluke, gdje bi odbor imao izravan uvid u posao Županije štiteći prava umirovljenika. Također, u planu je bio zacrtan i djelatnik koji će se baviti pitanjima umirovljenika pri Županiji – ta osoba je tu s nama, gospođa Sandra Cindrić, ona je savjetnica u Uredu župana za umirovljenička pitanja. Najvažnije je ipak da smo rekli da ćemo promijeniti odnos Županije prema umirovljenicima kroz ukupnost financijske potpore. Do 2013. izdvajanje je bilo potpuno zanemareno gdje je potpora bila samo 12.000 kuna dok se sada taj iznos kreće oko pola milijuna kuna. To se najvećim dijelom ostvaruje kroz projekte, ali i kroz posebne zahtjeve. Taj iznos od pola milijuna kuna, u trenutku kada se županijski proračun smanjivao glede ostalih stavki, ovdje je u bitnom povećan, rekao je župan Damir Bajs na proširenoj sjednici Izvršnog odbora Matice umirovljenika BBŽ.

Župan je također rekao da se sama sredstva iz tog dijela proračuna u zadnje tri godine dodjeljuju na način da se Matica umirovljenika i druge udruge prijavljuju na natječaje, time sami umirovljenici kroz Maticu ili druge udruge određuju kako će se ta sredstva utrošiti.
– BBŽ je druga Županija po apsolutnim ulaganjima iza Grada Zagreba, dok je prva po relativnima s obzirom na proračun. Naš plan za dalje je povećati aktivnosti s predstavnicima umirovljenika. Tu će biti sudjelovanje i preko drugih programa kao što je program “Pomoć u kući” za starije osobe gdje Županija daje financijsku potporu zajedno s jedinicama lokalne samouprave. Tu je i program “Pletenica života ” gdje smo kao jedina Županija dobili europske novce za potporu umirovljenicima i njihovim aktivnostima. Vezano uz novo mandatno razdoblje, plan je ostati prvi u Hrvatskoj po izdvajanjima, raditi na unaprjeđenju rada naših udruga kroz bolje programe u interesu članstva. Očekujemo uskoro natječaje od strane ministarstava i Vlade vezane uz sredstva, kako iz državnog tako i EU fondova usmjerenih na umirovljeničku populaciju. Naša je želja da se na natječaje javljaju i same udruge umirovljenika, da postanu aktivnije na tom planu zajedno sa Županijom kao partnerom. Svjesni smo da naše udruge nemaju dovoljno sredstava za prijavu na natječaje, ali tu je Županija kao partner i podrška te Regionalna razvojna agencija, koja će dokumentaciju pripremiti bez ikakve naknade, zaključio je župan Bajs na sastanku s umirovljenicima.

Županovo opredjeljenje i pozitivan stav prema umirovljenicima je jasan od početka njegovog mandata, rekao je Zlatko Barila i nastavio da je njihov prvenstveni cilj na Županijskom odboru poticanje naših sredina za kvalitetan rad s ljudima treće životne dobi.
– Uz sve pozitivne primjere, neke sredine i dalje kaskaju kada su pitanju umirovljenici. Cilj nam je lakši i ugodniji život umirovljenika, i u tome se trudimo biti apolitični, uzimajući u obzir sve savjete i prijedloge da bismo ostvarili taj cilj, naglasio je Barila predsjednik Županijske organizacije stranke umirovljenika i predsjednik Županijskog odbora za umirovljenika.

Na sjednici je govorio i Siniša Glavaš, predsjednik Županijske organizacije BUZ-a i također član Županijskog odbora i član izvršnog odbora Matice umirovljenika BBŽ.
– Ja kao član izvršnog odbora Matice umirovljenika Županije i predsjednik Županijske organizacije BUZ-a, dajem svoju bezrezervnu potporu kandidaturi aktualnog župana gospodina Damira Bajsa na predstojećim lokalnim izborima za poziciju župana. Nadam se njegovoj pobijedi i nastavku suradnje u korist svih umirovljeničkih opcija. Župan i suradnici su istinski iskazali razumijevanje za jednu od najugroženijih skupina u društvu, nas umirovljenike. Sredstva koja trenutno primamo nikada dosada nisu bila izdvajana u takvom obimu iz Županije, što je potaknulo sve udruge treće životne dobi na pojačani i kvalitetniji rad. Ovdje također pohvaljujem i spomenuti projekt financiran europskim sredstvima “Pletenica života” koji je ostvaren predanim radom župana Damira Bajsa i njegovih suradnika.

Željko Held, predsjednik Stranke umirovljenika Grubišno Polje i član Županijske skupštine također je izrazio potporu županu na novoj kandidaturi.
– Ono što je župan Bajs obećao u svojoj prijašnjoj kampanji je ispoštovano sve do zadnje riječi. Sredstva koja dobivamo iz Županije od pola milijuna kuna su velika, zbog toga se ja u ime ogranka Stranke umirovljenika iz Grubišnog Polja i svih umirovljenika Grubišnog polja zahvaljujem županu na pomoći i podršci i nadam se njegovoj pobijedi na novim lokalnim izborima.

Ostali govornici su isto izrazili svoji potporu županu Bajsu za predstojeće izbore u 2017., te izrazili nadu u nastavak odlične suradnje između Županije i predstavnika umirovljenika.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.