04. ožujka 2021

crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr

Predstavnici nacionalnih manjina BBŽ najavili 3. Smotru manjinskog stvaralaštva u Grubišnom Polju

Smotra će biti održana u nedjelju 23. travnja, 2017. godine, domaćini smotre Mađarska nacionalna manjina

Predsjedništvo Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Bjelovarsko-bilogorske županije održalo je u utorak 28. veljače sjednicu, nakon koje je uslijedila i tiskovna konferencija. Bila je to prilika da Predsjedništvo još jednom predstavi rad Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina. Ujedno su najavili i 3. Smotru manjinskog stvaralaštva naše županije koja će se ove godine održati u Grubišnom Polju. Javnost su o tome na tiskovnoj konferenciji izvijestili župan Damir Bajs te predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina BBŽ Šandor Toth.

– Naglasak danas održane 4. Sjednice Predsjedništva bio je upravo na Smotri manjinskog stvaralaštva. Smotra će biti održana u nedjelju 23. travnja, 2017. godine u Centru za informiranje i kulturu dr. Franjo Tuđman u Grubišnom Polju. U Centru će biti održan kulturno-umjetnički dio programa, a domjenak za učesnike programa i goste održat će se u Etno kući Bilogora u Grbavcu, s obzirom da su ovogodišnji domaćini smotre Mađarska nacionalna manjina. Ovo je manifestacija na kojoj je prilika prikazati rad manjina u proteklih godinu dana, nove koreografije i nove kreacije, ali to je i način da se i pripadnici manjina između sebe bolje upoznaju. Kao i dosad u sklopu programa će biti postavljeni etno-kulturni štandovi na kojima će manjine moći predstaviti dio svoje baštine i naravno gastronomsko nasljeđe. Očekujemo ukupno preko 400 učesnika i gostiju, rekao je Šandor Toth, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnik nacionalnih manjina BBŽ.

Suradnja manjina i Županije na našem području na visokom je nivou. Tako je nedavno održan i seminar na kojem je Koordinaciji vijeća i predstavnicima nacionalnih manjina omogućena dodatna obuka u odnosima sa lokalnom vlasti.
– Trodnevni seminar je održan u Hotelu Central pred deset dana, a još jedan takav planiran je 8., 9. i 10. ožujka. Naša županija je jedan od oglednih primjera takve suradnje po procjeni voditelja ovog seminara. Pohvalili su naš odnos, što je rezultiralo time da na slijedećem seminaru imamo prezentaciju odnosa, u sklopu koje ćemo predstaviti i posebne projekte koje imamo u suradnji sa Županijom. Izlaganja će održati predstavnici Županije, predstavnici manjinskih udruga i predstavnici Vijeća. Činjenica je da na tako dobroj suradnji možemo zahvaliti našem županu Damiru Bajsu koji nas u svemu prati i podržava, i ovim putem zahvaljujem mu na tome, dodao je Šandor Toth.

Župan Damir Bajs također je ponosan zbog činjenice kako se ogledni seminari o suradnji manjina i lokalne vlasti održavaju upravo u Bjelovaru jer smatra da to ide u prilog zaključku kako je njihova suradnja doista dobra što prepoznaju i Ministarstva i drugi koji provode ovaj projekt.

– Predstavnici manjina i predsjednici Vijeća nacionalnih manjina vrijedno rade i surađuju i između sebe jednako kao i sa Županijom. Oni su primjer dobre prakse za cijelu Hrvatsku i to ćemo imati prilike prezentirati. Imamo brojne zajedničke projekte i programe, a jedan koji me trenutno najviše veseli je upravo ova 3. Smotra manjinskog stvaralaštva. Tamo će biti nazočni predstavnici svih naših nacionalnih manjina. Očekujemo njihovu dobru prezentaciju na štandovima, nastupe kulturno-umjetničkih društava s područja naše županije uz jedan KUD većinskog stanovništva. Jedna novina koju smo dogovorili ove godine je izložba koja će dopuniti prezentaciju kulture i povijesti manjina našeg prostora. Ova smotra vezana je ne samo uz želju da se predstavnici manjina predstave jedni drugima, nego i većinskom stanovništvu. Sve ih tako pozivamo da dođu vidjeti što to oplemenjuje ukupnost život u našem kraju, poručio je župan Damir Bajs.

Povezani članci

newsend_hgk