Crosst.hr

Predstavnici nacionalnih manjina BBŽ: Bez obzira na korona krizu ŽUPANIJA nije smanjivala sredstva za nacionalne manjine

2021 02 09 manjine 1

Nakon sjednice Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Bjelovarsko – bilogorske županije, na kojoj je u utorak 9. veljače prisustvovao bjelovarsko – bilogorski župan Damir Bajs, održana je konferencija za medije u Kulturnom centru Zajednice Albanaca.

Tom prilikom bilo je više riječi o aktivnostima te planu i programu rada Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina BBŽ u 2021. godini. Koordinaciju čine po tri predstavnika albanske, češke, mađarske i srpske nacionalne manjine te predstavnik Roma BBŽ. Odavno je poznato da veliki  broj nacionalnih manjina predstavlja posebnost  Bjelovarsko – bilogorske županije.

Aktivnosti Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina BBŽ u ovoj godini podrazumijevaju obilježavanje značajnijih datuma, kontinuiran u cilju očuvanja jezika, pisma i kulture, zaštitu i brigu o pravima pripadnika nacionalnih manjina, informiranje pripadnika manjina o njihovim pravima, kao i održavanje šeste “Smotre manjinskog stvaralaštva Bjelovarsko – bilogorske županije”.

2021 02 09 manjine 8
Damir Malina, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina BBŽ

Danas smo održali treću po redu sjednicu, na kojoj smo najviše razgovarali o financijama, nadolazećim aktivnostima i popisu stanovništva koje nas očekuje ove godine. Bez obzira na trenutnu situaciju vezanu za korona krizu, financijska podrška Županije ostaje u okvirima prošle godine i iznosi 600 tisuća kuna. Ukupno 320 tisuća kuna podijeljeno je Vijećima albanske, češke, mađarske i srpske manjine te predstavniku Roma BBŽ. Isto tako, 20 tisuća kuna namijenjeno je radu Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina. Ostatak financija odnosi se na niz troškova vezanih za rad naših manjinskih udruga, institucija, škola i slično. Županu Bajsu i njegovim suradnicima smo neizmjerno zahvalni na potpori i odličnoj suradnji. U drugim županijama su se sredstva namijenjena za rad nacionalnih manjina drastično smanjivala odmah na početku korona krize. Kod nas nije takav slučaj i tu odluku itekako cijenimo. Nažalost, „Smotra manjinskog stvaralaštva Bjelovarsko – bilogorske županije” prošle godine nije mogla biti održana. Nadamo se da će ove godine sve ići po planu. Smotru planiramo održati u Daruvaru u organizaciji srpske nacionalne manjine. Jedan od novih projekata je osnivanje Kulturno – edukacijskog centra “Romska kuća” u Maglenči. U ovoj godini nam je jako važan popis stanovništva u lipnju, čije rezultate željno isčekujemo. Tijekom prošle godine radili smo onoliko koliko nam je epidemija koronavirusa dozvolila, istaknuo je Damir Malina, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Bjelovarsko – bilogorske županije.

Županijsku Koordinaciju vijeća predstavnika nacionalnih manjina čine po tri predstavnika albanske, češke, mađarske, srpske nacionalne manjine te predstavnik Roma Bjelovarsko – bilogorske županije. Koordinacija aktivno sudjeluje na bjelovarsko – bilogorskom području te svojim aktivnostima i programima promiče očuvanje manjinskog identiteta, vrijednosti kulturne i tradicijske baštine nacionalnih manjina. Također, Bjelovarsko – bilogorska županija podržava i ostale programe i sudjeluje u njihovoj provedbi. Programi i projekti za cilj imaju unaprjeđenje kvalitete života pripadnika nacionalnih manjina, poput dogradnje Češke osnovne škole J.A. Komenskog  i Češkog dječjeg vrtića Ferde Mravenca u vrijednosti 4,3 milijuna kuna.

2021 02 09 manjine 2
Vladimir Bilek, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu

Poznato je da župan Damir Bajs daje jednaku podršku svima, bez obzira radi li se primjerice o pripadnicima nacionalnih manjina, školarcima ili umirovljenicima. Ta potpora je kontinuirana tijekom cijele godine. Mnogi gradovi i općine u Hrvatskoj imaju predstavnike nacionalnih manjina koji su nažalost u većini slučajeva samo ukras demokracije. U našoj županiji se razgovora i prati kvaliteta života pripadnika svih nacionalnih manjina, ukazuje se na potrebe i probleme, provode se projekti u kulturi, školstvu, odgoju, obnavljaju se i grade odgojno – obrazovne ustanove, aktivno se radi na unapređenju kvalitete života i još mnogo toga. Veselim se budućoj suradnji, rekao je Vladimir Bilek, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu.   

Već stoljećima na našem području živi veliki broj nacionalnih manjina koje u skladnom suživotu s većinskim narodom promiču svoju kulturu, baštinu i tradiciju. Nacionalne manjine dio su povijesti i tradicije, ali i budućnosti Bjelovarsko – bilogorske županije, dok su njihova kultura, raznolikost i posebnost veliko bogatstvo županije. Ne treba zaboraviti kako je naša županija bila prva županija u Hrvatskoj koja je imala Vijeće nacionalnih manjina, a upravo je i to jedan od odličnih primjera dobre prakse kada je u pitanju suradnja nacionalnih manjina.

2021 02 09 manjine 23
Damir Bajs, župan Bjelovarsko-bilogorske županije

 Velik broj nacionalnih manjina u našoj županiji pokazuje veliko bogatstvo, raznolikost i poštivanje. Vrlo je važno da svi budemo ono što jesmo. Na ovaj način, drugima pokazujemo kako se izazovi mogu uspješno svladati. Prvenstveno je potrebno uspostaviti koleraciju između većinskog i manjinskog stanovništva. Uključenost u društvo i prihvaćanje različitog kod nas postoji i zbog toga trebamo biti ponosni. Naglasak uvijek stavljamo na kulturu, jezik, očuvanje narodnih običaja, kao i školovanje, zapošljavanje. Mogućnost razvoja moramo imati svi, bez obzira koje smo vjere ili nacionalnosti. Prošla godina je bila izuzetno teška i naporna. Nismo dopustili da nas korona omete u našim planovima, projektima, pri izvršenju zadanih ciljeva. Županija veliku potporu pruža udrugama koje kroz svoj rad promiču manjinska prava. Zajedništvo predstavlja put naš u budućnost. Županija će zajedno sa Koordinacijom vijeća i predstavnika nacionalnih manjina vidjeti na koji način još bolje možemo surađivati, koje probleme je potrebno riješiti te koje projekte trebamo imati u provedbi, poručio je bjelovarsko – bilogorski župan Damir Bajs.

 • 2021_02_09_manjine_1
 • 2021_02_09_manjine_13
 • 2021_02_09_manjine_17

 

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.