24. listopada 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Predstavnici hrvatskih sajmova poručuju Stožeru: Ako se sajmovima ne omogući rad, lijepa budućnost sajmova postat će ružna prošlost

2021 03 25 sajam 34

Udruge hrvatskih sajmova i Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije održale su u četvrtak 25. ožujka konferenciju za medije na prostoru tvrtke Bjelovarski sajam u Gudovcu. Glavna tema konferencije bila je odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite RH o obustavi rada sajmova.

Konferenciji su prisustvovali Miroslav Filipčić, predsjednik Udruge hrvatskih sajmova, Željko Paranos, predsjednik Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije, Darko Aračić, predsjednik Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije, Davorin Posavac, direktor Bjelovarskog sajma, Ivan Mitrović, direktor sajma u Benkovcu, Bojan Mijok, direktor Viroexpo te Davor Majić, direktor Veletržnice Osijek. Svi zajedno istaknuli su kako trgovački centri, casina i auto-saloni svoju djelatnost obavljaju u zatvorenim prostorima i  na puno manjim površinama, dok je sajmovima koji djeluju na otvorenom prostoru i na velikim površinama rad i dalje onemogućen.

Nema nikakvih sigurnih pokazatelja da su sajmovi na otvorenom izvori širenja zaraze koronavirusom, nedavno je objavljeno kako se, ukoliko se drži propisani razmak, na otvorenom prostoru gotovo nemoguće zaraziti. Zaista nam nije jasno zašto sajmovi na otvorenom i dalje ne rade. Sajamska djelatnost jedna je od onih koja trenutno trpi velike gubitke i ukoliko se uskoro ne dozvoli rad sajmovima uz poštivanje svih epidemioloških mjera, u pitanje će biti dovedena egzistencija nekoliko desetaka tisuća obitelji, a sajmovi više neće biti budućnost hrvatske obrtničke, kongresne i turističke ponude već povijest jedne hrvatske tradicije, složni su sudionici konferencije.

Osim što je stala prodaja poljoprivredne mehanizacije, onemogućeno je i njihovo izlaganje, kao i prezentacija novih strojeva i tehnologije o kojima ovisi poljoprivredna proizvodnja u Republici Hrvatskoj. Samo sajmovi u Zagrebu, Bjelovaru, Osijeku, Benkovcu i Koprivnici  bilježe gubitke u milijunskim iznosima.

2021 03 25 sajam 14

Tijekom posljednjih 12 mjeseci, sajmovi u Hrvatskoj nisu radili čak sedam mjeseci, dok smo ostale mjesece radili s 30 posto kapaciteta. Trenutno smo jako nezadovoljni situacijom. Primjerice, trgovački centri, dućani, zatvoreni bazeni i toplice rade bez problema i takvi zatvoreni prostori su nerijetko krcati, dok je sajmovima na otvorenim prostorima i velikim površinama rad još uvijek zabranjen. Tvrtke koje se bave organizacijom sajmova nisu dobile gotovo nikakvu nadoknadu fiksnih troškova, što je propisano Odlukom Vlade RH. Kada se te tvrtke žele ulogirati putem e-Porezne, one uopće ne mogu pristupiti sustavu i predati zahtjev za financiranje fiksnih troškova. Neki sajmovi ostvarili su pravo na potporu za djelatnike i iznosu od četiri tisuće kuna. Ukoliko se sajmovima pod hitno ne omogući rad, jedna lijepa budućnost sajmova postat će ružna prošlost. Nama koji se bavimo sajmovima je zdravlje posjetitelja, djelatnika i svih izlagača na prvom mjestu, no odgovorno tvrdimo da uz poštivanje svih propisanih mjesta, problema na sajmovima neće biti. U slučaju da se mjere ne poštuju, slažem se da onda takve sajmove treba zatvoriti. Sajmovi su prvenstveno mjesta na kojima se odvija trgovina vezana za Republiku Hrvatsku i njezine gradove. Neka se jasno kaže što se na sajmu smije održavati, što ne i mi ćemo se tome organizacijski prilagoditi u potpunosti, poručio je Miroslav Filipćić, predsjednik Udruge hrvatskih sajmova.

S druge strane velike gubitke bilježe i obrtnici, tvrtke, OPG-ovi čije se poslovanje, odnosno ostvarivanje prihoda veže uz rad sajmova. Dio njih već je otpustio određeni broj radnika, a ukoliko se sajmovi uskoro ne otvore, broj nezaposlenih radnika bi mogao značajno porasti.

2021 03 25 sajam 41

Naš sajam je jedan od 500 sajmova koji u proteklih godinu dana skoro uopće nisu radili. Izgubili smo tri međunarodne sajamske manifestacije, što je onemogućilo da uprihodimo sedam i pol milijuna kuna planiranih prihoda. Vrlo je upitno i održavanje proljetnog sajma koji bi se u normalnim okolnostima trebao održati za tri tjedna. Izlagači nas svakodnevno zovu, postavljaju puno pitanja, a mi još uvijek ne znamo što im točno možemo odgovoriti. Nismo dobili niti jednu jedinu lipu, sve troškove podmirujemo iz vlastitih prihoda koje smo akumulirali u proteklom razdoblju. Zasada još nikome nismo dužni, no ukoliko se ovakva situacija nastavi, naša budućnost je prilično upitna. Kada sve zbrojimo, trenutni financijski gubitak biti će oko tri i pol milijuna kuna. Plaće smo prilagodili, a djelatnike još nismo otpuštali, otkrio je Davorin Posavac, direktor Bjelovarskog sajma.

Zbog izuzetno loše situacije, kada su u pitanju sajmovi, Udruga hrvatskih sajmova i Udruga prodavatelja poljoprivredne mehanizacije  još jednom apeliraju na Nacionalni stožer civilne zaštite RH da uvaži iznesene argumente te da uz poštivanje svih epidemioloških mjera dozvoli rad sajmova na otvorenom. 

2021 03 25 sajam 44

S obzirom na potporu države i EU fondova te dobru cijenu poljoprivrednih proizvoda, osjetimo solidnu prodaju poljoprivredne mehanizacije. Međutim, mi bismo željeli poboljšati i prodaju traktora koja je u usporedbi s prodajom priključaka dosta pala. Upravo su sajmovi mjesta na kojima kupci na jednom mjestu mogu razgledati naš kompletan program i sve brendove. Prema našoj statistici, prodaja traktora je u prva dva mjeseca 2019. godine bila neusporedivo bolja od istog razdoblja 2020. i 2021. godine. Ipak zlatne godine u tom smislu bile su 2007,. 2008. i 2009., ističe Željko Paranos, predsjednik Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije.

 • 2021_03_25_sajam_14
 • 2021_03_25_sajam_41
 • 2021_03_25_sajam_44
 • 2021_03_25_sajam_23
 • 2021_03_25_sajam_34

 

 

 

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja
Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.
Autorska prava
Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.
Pravo na prenošenje
Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.
Linkovi na ostale stranice
Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati linkove na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.
Zaštita privatnosti
Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl.
Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.
Prava i obveze korisnika
Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:
•    Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji.
•    Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći.
•    Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima.
•    Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
•    Lažno predstavljanje
•    Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
•    Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima.
Registracija korisnika
Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.
Pravila komentiranja
Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni.
Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Linkovi trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43 000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.