Crosst.hr

Predstavnici Crvenog križa BBŽ i jubilarni darivatelji krvi na prijemu kod župana Bajsa

2016 10 crvenikriz12 21

Povodom Dana darivatelja krvi 25. listopada u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji upriličen prijem za predstavnike Crvenog križa BBŽ i jubularne darivatelje krvi

Povodom skorašnjeg obilježavanja Dana darivatelja krvi 25. listopada, župan Damir Bajs u petak 21. listopada upriličio je primanje za jubilarne dobrovoljne darivatelje krvi i predstavnike Crvenog križa BBŽ. Uz čestitke jubilarnim darivateljima krvi ova prilika iskorištena je za razgovor o radu i budućim planovima županijskog Crvenog križa s njegovim predstavnicama na čelu s ravnateljicom društva Crvenog križa BBŽ i predsjednicom GD Crvenog križa Garešnice Melitom Lozina.

S obzirom da se rad Crvenog križa temelji na volonterskom radu na načelima humanosti, nepristranosti i dobrovoljnosti, okupljenima se prvo obratila Melita Lozina.
U svojstvu dvojne funkcije, ravnateljica je pozdravila sve prisutne, istaknuvši:
“Danas smo se okupili u prigodi obilježavanja Dana dobrovoljnih darivatelja krvi koji se u Hrvatskoj obilježava 25. listopada, budući da je na taj dan 1953. u Sisku po prvi puta organizirana akcija prikupljanja krvi u organizaciji Crvenog križa i mi od tada nastojimo obilježiti taj dan svako na svoj način.” Ovo je jedna prigoda da se okupimo i da javnost upoznamo s rezultatima koje smo polučili i da istaknemo naše dobrovoljne darivatelje krvi, prvenstveno njihove zasluge u spašavanju ljudskih života. Ovo je prigoda i da pozovemo sve buduće darivatelje da se uključe u tu hvale vrijednu akciju. Ovdje su s nama jubilarni darivatelji koji su krv darivali preko 100 puta tijekom 2016. i gospodin Mirko Šimić iz Grubišnog Polja koji je to učinio 125 puta, kazala je Melita Lozina i dodala da se svi zajedno s ovim velikim ljudima nalaze u prostoriji punoj ljubavi, plemenitosti i humanosti.

Ona je također istaknula da je u razdoblju pošle godine na području naže županije prikupljeno 6 699 doza.
-Uvijek ima prostora i prigode da se ta brojka poveća i stoga pozivam sve ljude da se uključe u darivanje krvi, jer to nas na neki način oplemenjuje i nadahnjuje što mogu potvrditi i naši jubilarni darivatelji. Ovom prigodom želim čestitati svima 25. listopad Dan darivatelja krvi, a posebno našim velikim darivateljima i njima želim puno zdravlja, rekla je Melita Lozina na prijemu kod župana Damira Bajsa.

Sve predstavnike Crvenog križa, a posebno jubilarne darivatelje pozdravio je i župan Damir Bajs i zahvalio na dolasku.
-Kada je u pitanju darivanje krvi, a time i humanost, naša je zemlja je pri vrhu Europske ljestvice, ali i svjetske. Dok mnoge druge države uvoze krv i oslanjaju se na kupnju krvi, Hrvatsko zdravstvo i hrvatski pacijenti oslanjaju se na svoje sugrađane. A to ste zapravo vi ovdje, koji darujete svoju krv, i bez obzira koliko puta darivali to pokazuje ustrajnost svih vas u želji za pomoći drugima.
Bajs je također naglasio da će županija uvijek spremno izvršavati svoje zakonske obveze potpomagati u financijskom i bilo kojem drugom smislu aktivnosti Crvenog križa. Nakon toga je zamolio prisutne darivatelje da podjele svoja iskustva sa prisutnima.

Najveći darivatelj s područja naže županije gospodin Mirko Šimić rekao je da je prvi put darivao krv 1973. sa 16 godina, i glavni poticaj za to bila je želja pomoći drugim ljudima. On je pozvao sve mlade ljude da se uključe u akcije darivanja krvi.

Drugi darivatelji iz svih dijelova županije na tragu njegovog poziva poručili su da je ta to stvarno mali utrošak vremena za sudjelovanje u mogućnosti spašavanja nečijeg života bez obzira tko je u pitanju.

Na prijemu kod župana Damira Bajsa bili su jubilarni darivatelji krvi koji su 100 puta i više od 100 darivali krv, a oni su:

MIRKO ŠIMIĆ – Grubišno Polje – 125 darivanja

ŽELJKO HORKI – Grubišno Polje – 100 darivanja

ZLATKO NOCIAR – Garešnica – 100 darivanja

MLADEN MIHOKOVIĆ – Garešnica – 100 darivanja

ZDRAVKO KLIŠAN – Garešnica – 100 darivanja

BRANKO ĐURĐEVIĆ – Daruvar – 100 darivanja

ANTUN IVANČIĆ – Daruvar 100 darivanja

VELIMIR SIMIĆ – Daruvar – 100 darivanja

ĐURO ŠPRAJAČEK – Čazma – 100 darivanja

VLADO BLAHA – Bjelovar – 100 darivanja

ZLATKO ŠEREPEC – Bjelovar – 100 darivanja

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.