Crosst.hr

6,6 milijuna kuna za potpore poljoprivrednim proizvođačima Bjelovarsko-bilogorske županije u 2018. godini

2018 poljoprivreda 19

U petak, 27. travnja 2018. godine, predstavljene su mjere u proračunu Bjelovarsko-bilogorske županije za 2018. godinu namijenjene razvoju poljoprivrede i poljoprivredne proizvodnje.

U ovogodišnjem proračunu BBŽ je predvidjela niz poticajnih mjera. Riječ je o 8 novih mjera namijenjenih poljoprivrednim proizvođačima na području BBŽ, te 4 dugogodišnje mjere putem kojih se već poticala poljoprivredna proizvodnja.

Ukupno 6.615.000,00 kuna je namijenjeno za sljedeće potpore poljoprivrednicima:

 • MJERA 1. Sufinanciranje razvojnih projekata u poljoprivredi – sufinanciranje pripremne dokumentacije za europske projekte
 • MJERA 2. Poticanje premije osiguranja poljoprivredne proizvodnje
 • MJERA 3. Analiza poljoprivrednog zemljišta
 • MJERA 4. Subvencija ekološke proizvodnje
 • MJERA 5. Subvencija biljne i voćarske proizvodnje
 • MJERA 6. Subvencija obrazovanja poljoprivrednika
 • MJERA 7. Subvencije za pčelarstvo
 • MJERA 8. Poticanje prodaje poljoprivrednih proizvoda
 • MJERA 9. Povoljni krediti u poljoprivredi
 • MJERA 10. Subvencija stočarske proizvodnje
 • MJERA 11. Očuvanje tradicijskih vrijednosti
 • MJERA 12. Sufinanciranje istraživačkih projekata u poljoprivredi

Detaljno o mjerama možete pročitati na: Nove mjere za poljoprivredu BBŽ U 2018..

Također je iz proračuna Upravnog odjela za poljoprivredu izdvojeno 1,4 milijuna kuna za zaštitu okoliša.

2018 poljoprivreda 26

Prilikom predstavljanja poljoprivrednih mjera bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs je rekao:

„U 2018. godini BBŽ je primila znatno povećanje našeg proračuna za poljoprivredu. Nakon porezne reforme koja nam je to omogućila, najveći dio sredstava Uprave je usmjeren prema gospodarstvu i poljoprivredi. Sredstva su usmjerena prema poljoprivredi iz razloga što je naša županija najnaprednija županija Hrvatske ako gledamo niz parametara. Pa tako otprilike 20% ukupnog BDP-a se stvara u poljoprivredi što je daleko iznad prosjeka Hrvatske. Vodeća smo županija u stočarstvu, u proizvodnji mlijeka, ali i u nizu drugih djelatnosti. Naravno, u ovakvim vremenima, potpora države, gradova, općina, ali i županija su potrebna kako bi omogućili da se iskoriste svi potencijali. Istaknuo bih da cijeli set mjera je dogovoren s predsjednicom Hrvatske poljoprivredne komore BBŽ-a Anjom Banjom. Županija je dakle donijela proračun, donijela je i okvir mjera koje su usuglašene s onima na koje će se to i odnositi što je i logično. Kad smo dobili zeleno svijetlo onda smo išli i u izradu konačnog prijedloga. Istaknuo bih da će biti 12 mjera u 2018. godini. Od tih 12 mjera, 8 mjera je potpuno novih. I kad govorimo o novim mjerama, onda ću istaknuti da su tu odobrena i znatna sredstva. Od tih novih mjera naglasio bih njih nekoliko koje su kao takve zapravo jedinstvene u Hrvatskoj. Prva bitna mjera je subvencioniranje istraživačkih projekata u poljoprivredi, odnosno priprema EU dokumentacije i kad govorimo o tome onda ću reći da naša županija i po prijavama prednjači u Hrvatskoj.“

 

Župan je naglasio kako žele smanjiti rizik koji snosi poljoprivrednik prilikom prijave projekta, odnosno dok čekaju na konačno odobrenje, a često i vrijeme do potpisivanja ugovora zna biti prolongirano. Također je dodao kako žele potaknuti poljoprivrednike na prijave projekata, odnosno omogućiti da i dalje budu u vrhu po broju prijava i povlačenju sredstava.

„I zbog toga će Županija osigurati milijun kuna u proračunu za 2018., te sufinancirati projekte našim poljoprivrednicima i omogućiti da se prijave nastave na način na koji očekujemo“, rekao je župan.

 

Druga mjera koju je istaknuo je Mjera poticanja premije osiguranja poljoprivredne proizvodnje.

„U županiji je unazad deset godina učinjeno preko milijardu kuna štete od elementarnih nepogoda. Prošle godine sam osam puta proglasio elementarnu nepogodu na zahtjev naših općina i gradova. Iznos je bio preko 168 milijuna kuna. Hrvatski sabor je odobrio oko 6 milijuna, a to je 3,5 posto ukupne štete. Elementarne nepogode nažalost nisu izuzetak nego gotovo nepisano pravilo i ovog trenutka moramo potpomoći naše poljoprivrednike s onim što je standard u Europi, a to je osiguranje poljoprivrednih usjeva. U županiji ćemo osigurati 700 tisuća kuna za tu namjenu što će biti na pragu onog što radi i država. Očekujemo da najveći dio naših poljoprivrednika prihvati mogućnost osiguranja čime će se riješiti pitanje najvećeg dijela štete u našoj županiji. Druge mjere poput analize poljoprivrednog zemljišta ili subvencija ekološke proizvodnje su nešto što moramo činiti i sada i u budućnosti temeljem promjena primjerice zakonskih okvira kada govorimo o mjeri analize poljoprivrednih zemljišta koja postaje sad obvezna za naše poljoprivrednike. Povećani su proračunski iznosi za potporu u poljoprivredi čime želimo odgovoriti na zahtjeve poljoprivrednika“, zaključio je župan Bajs.

 

Predsjednik odbora za poljoprivredu BBŽ-a Mato Mlinarić je rekao:

„Ovdje se vidi kontinuitet dobro osmišljene poljoprivredne politike i zato Bjelovarsko-bilogorska županija prednjači u poljoprivrednoj proizvodnji, i to ne samo mlijeka i mesa jer vidi se da s ovim novim mjerama jednostavno potičemo i vodimo brigu o našim OPG-ovima. Ova predviđena sredstva su se mogla raspodijeliti i za nešto drugo, ali naša Županija i župan su osmislili jednu dobru politiku gdje naši mladi poljoprivrednici kroz niz ovih raznih subvencija se mogu javljati na naše fondove, odnosno mogu povlačiti sredstva iz Europske unije. U narednoj budućnosti su napravljeni preduvjeti da naši OPG-i će i dalje opstajati na području ove naše županije i da će BBŽ i dalje prednjačiti u poljoprivredi i poljoprivrednoj proizvodnji.“

2018 poljoprivreda 29

Predsjednica Hrvatske poljoprivredne komore BBŽ-a Anja Banja je naglasila kako će dati sve od sebe da pomogne poljoprivrednicima pri povlačenju sredstava.

2018 poljoprivreda 30

Predsjednik Udruge voćara „Dar Bilogora“ Nenad Horvat je dodao da su ove mjere veliki poticaj za voćare i povrtlare, te smatra da oni koji se ne boje rada trebaju i dalje širiti svoje gospodarstvo te koristiti mjere koje je Županija sa svojim suradnicima donijela. Nastavio je kako će se i on najvjerojatnije javiti na mjere koje se tiču navodnjavanja i proširenja. Predsjednik Udruge voćara Horvat iskoristio je priliku kako bi županu uručio Priznanicu za dugogodišnju i kvalitetnu suradnju između Županije i Udruge.

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.