Crosst.hr

Predstavljena knjiga „Bogoubojstvo Zapada“ Zorana Vukmana

2017 6 maticaknjiga 49

Povodom 175. obljetnice Matice hrvatske, u veleučilišnoj dvorani u Bjelovaru održano je predstavljanje knjige profesora Zorana Vukmana, „Bogoubojstvo Zapada“. U ime Matice hrvatske Bjelovarsko – bilogorske županije, posjetitelje je pozdravila predsjednica Anita Blažeković i rekla nekoliko riječi o samom autoru.

2017 6 maticaknjiga 14

– Do sada smo imali već nekoliko gostovanja autora koji su u svojim radovima davali prostora devijantnosti Zapada. Profesor Vukman završio je Studij filozofije, ruskog jezika i književnosti, analitičar je društvenih, političkih i religijskih fenomena, bavi se esejistikom, pisanjem proze i prevođenjem. Do sada je objavio zbirku eseja „Propast svijeta ili novo doba poganstva“, koja je postigla veliki uspjeh, a 1998. godine bila je jedna od najčitanijih knjiga u Hrvatskoj i to mjesecima pri vrhu top ljestvice najtraženijih publicističkih naslova, zatim knjigu „Kuda ideš Hrvatska?“, u kojoj sustavno i dosljedno analizira hrvatsku realnost u raznim aspektima, od duhovnog, moralnog do političkog, psihosocijalnog i religijskog. Tu su i djela „Stepinac i Hrvatska, ni crvena ni crna“, „Put u Balkaniju“; „Pogled iza obzorja“. Ne smijem zaboraviti ni mnoštvo napisanih novinskih članaka, istaknula je Blažeković.

2017 6 maticaknjiga 37

Zamjenica gradonačelnika Valna Bastijančić Erjavec istaknula je Maticu hrvatsku, Ogranak Bjelovar kao instituciju koja je prisutna više od 130 godina i koja pridonosi očuvanju kulturne baštine, kao i kulturnom boljitku Bjelovara. Tolike godine djelovanja dokaz su da kultura u Bjelovaru živi i razvija se, dok na državnoj razini Matica hrvatska postoji već 175 godina. Također, dogradonačelnica je profesoru Vukmanu zaželjela još mnogo volje, inspiracije i u konačnici knjige će ljude natjerati na razmišljanje, zainteresirati za čitanje i učenje.

2017 6 maticaknjiga 42

Sadržajan i zanimljiv uvod kroz vlastite poglede dao je Davor Dijanović koji je posjetiteljima otkrio razloge posebnosti Vukmanove knjige „Bogoubojstvo Zapada“.

– Ozbiljniji čitatelji koji su željni kvalitetnih političkih i društvenih analiza, a posebno oni koji su željni produhovljenog pristupa političkim, kulturnim i sociološkim temama, zasigurno dobro znaju tko je Zoran Vukman. Nažalost ili na sreću, Vukmanovi čitatelji posljednjih 15-ak godina moraju obavezno biti informatički pismeni, s obzirom da je on nakon politički motiviranog otkaza u Slobodnoj Dalmaciji prisutan tek na nekolicini neovisnih internetskih portala. Iako neosporno spada u sam vrh hrvatske publicistike i novinarstva, ja bih rekao da mu danas u esejima duhovne tematike nema ozbiljne konkurencije. Vukman je doslovno dislociran od tzv. „mainstream“ medija, što opet nije nikakvo čudo ako dobro znamo kakvo je stanje u hrvatskom novinarstvu i da se većina novinara u Hrvatskoj nažalost pretvorila u intelektualne prostitutke, a novinarska struka nikad nije bila na nižim granama. Knjiga koju večeras predstavljamo je objavljena prošle godine i to u vlastitoj nakladi. Karakterizira ju jedan interdisciplinarni pristup temi, tako da ju ne možemo svrstati u striktno jedno tematsko područje. Osobno bih rekao da ova knjiga predstavlja Vukmanovu filozofiju povijesti, shvaćenu kao jednu disciplinu koja proučavanjem političkih, društvenih i kulturoloških fenomena iz prošlosti daje jasan orijentir za razumijevanje aktualnih društveno kulturnih paradigmi. Svaka pojava u sadašnjosti ima jasne uzroke i razloge u prošlosti, a unatoč slobodnoj volji čovjeka uvijek se mogu ustanoviti određene povijesne zakonitosti i pravilnosti, a često se mogu povlačiti i vrlo zanimljive povijesne paralele. Tako mnogi današnje stanje kulture u Europi uspoređuju sa padom Rimskog Carstva, rekao je Dijanović.

 

Nužna posljedica prijezira prema sakralnom je jedan nihilizam koji je prema Vukmanu toliko ugrađen u modernu samosvijest da se gotovo više i ne osjeća ni shvaća kao takav. Podrazumijeva se da nam Bog nije potreban, pa tako ni vrijednosti koje proizlaze iz vjere, da bez njega možemo kamo god, pa i na sam Mars za desetak ili dvadesetak godina. Opisujući tu filozofiju Bogoubojstva i duhovne antropološke posljedice te ideologije, autor se osim na Bibliju kao Knjigu nad knjigama, poziva i na mnoge druge snažne autore i književnike, kao što su recimo Dostojevski, Nietzsche, Mariten, Solovljev i slični. Tu filozofiju Bogoubojstva su prema Dijanovićevim riječima najbolje opisali Dostojevski i Nietzsche. Vukmanova proza i započinje s Nietzscheom, odnosno njegovom konstatacijom da je Bog mrtav. Kako bi se njegova kritika Bogoubojstva razumjela,, potrebno je prethodno pročitati knjigu „Tako je govorio Zaratrusta“, a sve ono što je govorio Zaratrusta je sve ono što je govorio Isus Krist, samo u obrnutome smislu.

2017 6 maticaknjiga 6

Veliki fenomen Bogoubojstva vidio je i Dostojevski, no on je njega iščitavao na posve drugačiji način. Dok je Nietzsche u Zaratrusti vidio našu budućnost bez kršćanstva, Dostojevski nije vidio tu budućnost bez kršćanstva. Tako Vukman ističe kako se ta filozofija Bogoubojstva temelji na braći Karamazovima, poznatom djelu Dostojevskog i na Zaratrusti, te da je istodobno riječ o kršćanskom i antikršćanskom fenomenu. Same početke filozofije Bogoubojstva Vukman smješta u vrijeme Francuske revolucije, koja se danas iznimno pozitivno ocjenjuje. Tako dodaje kako je Bogoubojstvo započelo u Francuskoj kao kraljevo ubojstvo, a Ruska revolucija je bila istočni ogranak tog zapadnog povijesnog kauzaliteta. Vukman se u knjizi poziva i na francuskog pisaca i filozofa Camusa. Jedna od današnjih karakteristika Bogoubojstva je prijezir prema tradiciji. Vukman tako zaključuje da novo uvijek gura staro na stranu, ali nikada kao danas su povijesti novo nije surovo negiralo ono staro, ismijavalo baštinu i tradiciju pretvaralo u groblje slonova ili nalazište fosila. Vukman je u pravu kada kaže da je nijekanje vlastite kršćanske tradicije postala jedna bolesna crta modernog europskog mentaliteta, kaže Dijanović.

 

Bogoubojstvo je tako postalo redovno stanje uma, a kada govorimo o kulturi i obrazovanju, možda najbolji školski primjer je današnji moderni teatar koji se patološki izruguje s tradicijom. Tako trećerazredni kazališni redatelj, neki ga zovu Oliver Frljić može itekako biti školski primjer takvoga teatra. Vukman zato smatra da je riječ o totalnoj destrukciji teatra umjetnosti u jednoj antipredstavi o preziru teatra, o preziru svih građanskih i ljudskih vrijednosti. Imajući sve u vidu, nije nimalo slučajno što je gay pokret za svoj simbol uzeo dugu, koja je simbol saveza Boga i Noe, no ovdje se radi o jednom novom „savezu“ koji radi inverziju onoga saveza koji je bio utemeljen na knjizi postanka. Gay brakove i ideologiju, uz dužno poštovanje prema svima, Vukman uzima kao jedan od najvećih znakova kraja zapadne civilizacije. Za njega je rodna ideologija nova neo-poganska sekularna i globalna pseudoreligija sa središnjim gay kultom. U našoj civilizaciji je stoljećima bilo razumljivo da je brak isključivo žene i muškarca, no tom jednom agresivnom propagandom „đernder“ ideologija preko noći smatra Vukman doslovno potopila jedan stari tradicijski svijet samorazumljivosti braka i obitelji temeljen na muško – ženskom odnosu i proglasilo ga nevažećim i zastarjelim. Ako to nije znak opće opasnosti, onda što jest, pita se Vukman u knjizi.

2017 6 maticaknjiga 49

– Tema o kojoj govorimo danas je vrlo osjetljiva, vrlo kompleksna i vrlo teška, a dotiče se naše svakodnevice, života čovjeka u našoj zapadnoj kulturi. Mi ovdje razgovaramo o vremenima, u kojima doživljavamo jednu veliku transformaciju čovjeka kao čovjeka u njegovoj antropološkoj biti. Dakle, nešto se mijenja i nešto se događa što se u povijesti nikada na ovakav način nije događalo. Čovjekova psiho-biološka struktura, njegova društvena svijest i ustroj sa ovim ideologijama se mijenjaju i dolazi do promjena za koje mi još ne znamo kamo će nas to odvesti za pet, deset ili dvadeset godina. Napisao sam ovu knjigu jer me zanimalo gdje je geneza cijele te priče i kamo uopće ide Zapad. Želio sam izazvati i neistomišljenike i ovu stranu koja zagovara rodnu ideologiju, na raspravu i polemiku. Kroz intervjue sam iznio mnoge provokativne teze, ali moja su promišljanja itekako argumentirana. Odradio sam svojevrsnu analizu na temelju filozofije Bogoubojstva, koji je jedan važan i bitan pojam, jer opisuje stanje današnje stanje duha na Zapadu. Kršćanstvo je danas na Zapadu, posebno u Zapadnoj Europi stavljeno u potpuno drugi plan. Čovjek na tom dijelu živi kao da Boga nema i kao da mu nije potreban. Imamo danas tehnologiju, znanost, medicinu, imamo sve ostalo. Tu dolazimo do jednog kompleksa antropocentičnog novog u povijesti, da čovjek misli da on zaista gospodari sa sobom, sa svojom sudbinom. To je kao da pomislimo da Sunce ne bi moglo postojati bez nas, a zapravo mi ne bismo mogli bez Sunca. U današnjem pohodu ovakvih ideologija postoji želja da se stvori čovjek koji bi živio sam za sebe i sam po sebi, što je po mom mišljenju dugoročno nemoguće. U knjizi sam postavio jednu ogradu kako bi se shvatilo da nije usmjerena protiv niti jednog čovjeka koji ima ovakve ili onakve sklonosti, jer ne želim napadati niti jednog pojedinca. Ja prvenstveno govorim o ideologiji koja se stvara na temelju toga. To stvara jedna militantna manjina koja želi promijeniti strukturu ljudskog društva, tradicionalne obitelji i braka, poručio je autor knjige Zoran Vukman.

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.