Crosst.hr

Predstavljen projekt predavanja bjelovarske Udruge osoba sa intelektualnim teškoćama

2016 10 bilogoraosit 18

Važno je širiti osjetljivost šire javnosti prema problemima osoba s intelektualnim teškoćama

U suradnji s Centrom za socijalnu skrb i njihovom podružnicom, Obiteljskim centrom Bjelovara koji su prepoznali potrebe bjelovarske Udruge osoba sa intelektualnim teškoćama OSIT ovih se dana u udruzi priprema niz predavanja.

– Želimo poboljšati uslugu koju mi pružamo u udruzi. Svakodnevno putem projekta polu-dnevnog boravka boravi 25 do 30 štićenika. Obiteljski centar nam je izašao u susret kako bismo pokrenuli projekt i educirali osobe sa intelektualnim teškoćama i njihove roditelje, te širu i užu obitelj. Danas počinje prvo predavanje od četiri na različite teme. U suradnji s Obiteljskim centrom teme su prilagođene i osobama sa intelektualnim teškoćama i njihovim obiteljima. Prva tema je odnos braće i sestara u obitelji osobe sa intelektualnim teškoćama. Vrlo često i u drugim obiteljima dolazi do sukoba između braće i sestara, a ovdje je to malo više izraženo. Smisao današnjeg predavanja je kako prevladati određene prepreke i kako ih riješiti. Cilj projekta je osim pružanja polu-dnevnog boravka osobama s intelektualnim teškoćama i educirati širu javnost, obitelj i prijatelje, rekao je Mario Blaha, voditelj Udruge osoba sa intelektualnim teškoćama u petak 21. listopada kada je počelo prvo predavanje pod nazivom – Odnos braće i sestara u obitelji osobe s intelektualnim teškoćama.

Voditelj Udruge OSIT Mario Blaha rekao je da će predavanje obuhvatiti oko pedesetak ljudi.
-U suradnji s Obiteljskim centrom Bjelovar pažljivo su odabrane teme koje ćemo obrađivati i riječ je o četiri predavanja. Prvo je Odnos braće i sestara u obitelji osobe s intelektualnim teškoćama, a 28. 10. 2016., u 13 sati tema će biti Psihološki pritisak na članove obitelji osobe s intelektualnim teškoćama. Treće predavanje održat će se 4.11.2016., u 13,00 sati na temu Nasljeđe i pitanje poslovne sposobnosti, četvrto je 11.11.2016. , u 13,00 sati na temu – Sreća u životu, putovi, načini ostvarivanja.

Teme ovih stručnih predavanja pažljivo su odabrane i u skladu su sa postojećom i stvarnom problematikom kojom se svakodnevno susreću osobe s intelektualnim teškoćama, ali i članovi njihove uže i šire obitelji.

Upravo iz toga razloga, OSIT kao Udruga koja prati trendove i napredak na području rada s takvim osobama, ima cilj i želju ponuditi prave informacije te najnovije metode i znanstvena dostignuća sa suradnicima, stručnim službama, ali osobama koje imaju osobe s intelektualnim teškoćama u svojoj blizini kao i široj javnosti.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.