Crosst.hr

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić na sjednici Povjerenstva BBŽ-a o temi “Uznemiravanje na radnom mjestu”

2018 ravnopravnost spolova 19

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji održana je sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova, a raspravljalo se o temi koja je u današnje vrijeme vrlo aktualna: “Uznemiravanje na radnom mjestu”. Izlaganje na tu temu imala je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske Višnja Ljubičić, dipl. uir., a događaju je prisustvovao i župan Damir Bajs.

Uznemiravanje na radnom mjestu svako je neželjeno ponašanje poslodavca, nadređenih osoba i suradnika na temelju neke žrtvine osobine (dob, spol, nacionalnost, imovinsko stanje, zdravstveno stanje, sindikalno članstvo, obrazovanje, bračni status, itd.) koje ima za cilj ili stvarno predstavlja povredu dostojanstva te osobe i uzrokuje strah, neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje. 

Cilj ovog susreta, ali i samog Povjerenstva za ravnopravnost spolova je promicanje svijesti i senzibilizacija društva na problematiku uznemiravanja na radnom mjestu.

Ivana Pirin, predsjednica Županijskog povjerenstva kazala je nešto više o temi sastanka.

2018 ravnopravnost spolova 13

– Uznemiravanje na radnom mjestu je učestali problem o kojem želimo javno progovoriti, stoga je ova tema doprinos Povjerenstva za ravnopravnost spolova našoj lokalnoj zajednici u borbi za ravnopravnost spolova. Također, smatra kako ovakve sjednice mogu pomoći proširiti znanje i opću svijest o mobbingu na radnom mjestu i njegovim posljedicama. Povjerenstvo do sad nije imalo nikakvih lokalnih pritužbi, ali tko zna, možda se netko od građana javi nakon što s ovime krenemo u javnost, istaknula je Pirin.

Što se pak spolnog uznemiravanja na radnom mjestu tiče to je problem na kojeg pritužbe rastu iz godine u godinu. Pravobraniteljica Višnja Ljubičić napominje kako naši Zakoni jasno definiraju pojam te da ono uvijek ima tri kumulativna uvjeta: određeno negativno radno okruženje, povredu dostojanstva i mora biti neželjeno.

– Naši antidiskriminacijski Zakoni; kao što su Zakoni o jednakosti spolova, Zakon o suzbijanju diskriminacije, Zakon o radu, ali i kazneni Zakon koji govori o uznemiravanju na radnom mjestu kao kaznenom djelu-pogotovo kada se radi o nadređenom prema podređenima, gotovo na jednak način progovaraju o tim temama, rekla je Ljubičić i dodala da dio problema leži u tome što pojedine osobe često godinama trpe uznemiravanje, čemu svjedoče i osobe iz njihovog radnog okoliša koje zbog straha za radno mjesto ne reagiraju.

– Isto tako, mnoge žene se odluče javiti anonimno, što nije najbolje rješenje – s obzirom da se radi o osobnom odnosu, važno je prijaviti ime i prezime zlostavljača, to uvelike povećava mogućnosti daljnjeg postupanja. Žene nažalost, još uvijek svakodnevno trpe diskriminaciju temeljem majčinstva, temeljem obiteljskog statusa, staklenog stropa i jaza u plaćama, samim time se još uvijek nalaze u iznimno teškom položaju na tržištu rada.

2018 ravnopravnost spolova 19

Pravobraniteljica je također istaknula da se spolnim uznemiravanjem smatraju i učestali seksistički komentari koju su nerijetko povezani s fizičkim dodirima seksualne prirode i neželjeni su.

– Kod nas se to još uvijek smatra komplimentom, kao nešto na što bi žena trebala biti ponosna; kao kompliment ili kao nacionalni folklor na koji smo navikli. Međutim, potreban je etički kodeks i edukacija poslodavaca, rukovoditeljskog osoblja, ali i zaposlenih. Ovaj sastanak je vid jedne takve edukacije u sustavu Državne uprave. Važno je utvrditi na koji način se nešto tretira kao spolno uznemiravanje, a što se tretira kao primjerice udvaranje ili simpatiziranje u muško- ženskim odnosima, što nije zabranjeno, pojasnila je Ljubičić i dodala da u dosadašnjoj praksi još nijedan muškarac nije prijavio spolno uznemiravanje na radnom mjestu, no to nikako ne znači da su žene jedine koje trpe, već da se muškarci možda osjećaju stigmatizirano zbog sredine u kojoj se nalaze.

Ljubičić je navela i primjer u kojem je Povjerenstvo za ravnopravnost spolova bilo umiješano u sudski postupak jedne poznate hrvatske tvrtke u kojoj je zaposlenik uznemiravao svoju kolegicu.

– Prvostupanjski sud donio je odluku u kojoj je izrečeno da se radi o spolnom uznemiravanju, a Drugostupanjski sud se nije složio s time. Povjerenstvo se uključilo u revizijski postupak, te je Vrhovni sud donio odluku kojom je preinačio odluku Drugostupanjskog suda i utvrdio da se ipak radi o uznemiravanju na radnom mjestu i da je poslodavac s pravom svom zaposleniku dao izvanredni otkaz o radu.

2018 ravnopravnost spolova 8

Župan Damir Bajs zadovoljan je aktivnostima Povjerenstva za ravnopravnost spolova naše županije, pogotovo jer je jedan dio njih vezan uz provedbu niza Zakona koji rješavaju pitanje odnosa među spolovima i ravnopravnosti, ali smatra kako je i uz ovakve aktivnosti potrebno naglasiti koje sve mogućnosti žrtve takvog ponašanja imaju na raspolaganju.

– Uznemiravanje ima više oblika, može biti verbalno, vezano uz niz indikacija vezanih uz osobine, uz spol, nacionalnost, povreda dostojanstva, seksističke izjave koje omalovažavaju zaposlenika i to je nešto za što 2018. godine trebamo brinuti da se ne događa u našim sredinama. Elementi za rješavanje tih problema uvedeni su tek nedavno, 2013. godine ulaskom Hrvatske u Europsku uniju i na nama je da te elemente provedemo i da u konačnici, svako uznemiravanje na radu svedemo na apsolutni minimum.

 • 2018_ravnopravnost spolova_2
 • 2018_ravnopravnost spolova_4
 • 2018_ravnopravnost spolova_8
 • 2018_ravnopravnost spolova_10
 • 2018_ravnopravnost spolova_13
 • 2018_ravnopravnost spolova_15
 • 2018_ravnopravnost spolova_17
 • 2018_ravnopravnost spolova_19
 • 2018_ravnopravnost spolova_21
 • 2018_ravnopravnost spolova_22

 

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.