19. listopada 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Povodom nacionalnog Dana borbe protiv nasilja nad ženama održana sjednica za ravnopravnost spolova

2016 09 ravnopravnost 4

14. sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Bjelovarsko-bilogorske županije bila je posvećena obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Na sjednici Odbora za ravnopravnost spolova BBŽ predsjednica Odbora Ivana Pirin rekla je da je Hrvatski Sabor proglasio nacionalni Dan borbe protiv nasilja nad ženama u spomen na tri ubijene žene na Zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine kada je tijekom brakorazvodne parnice Mato Orešić usmrtio sutkinju, suprugu i odvjetnicu, te ranio zapisničarku. Oreškić je tada osuđen na 40 godina zatvora.

– Većina žrtava obiteljskog nasilja su žene i osobe ženskog spola, a počinitelji su bračni ili izvanbračni partner ili bivši suprug žrtve. Nasilje možemo definirati kao ponašanje koje za cilj ima uspostavu kontrole i moći, te zastrašivanje druge osobe. Nasilje nad ženama prisutno je u svim kulturama i smatra se posljedicom tradicionalnog viđenja žena kao vlasništva. To predstavlja ozbiljan problem jer većinom ostaje u tamnoj brojci neprijavljenih kaznenih djela – rekla je predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova.

Dijana Martinović, voditeljica Sigurne kuće rekla je da se samo manji broj žena koje stignu u Sigurnu kuću nakon prijelaznog perioda osamostali, dok se gotovo polovica vrati natrag zlostavljaču (suprugu), a ostale odlaze roditeljima ili drugoj rodbini.
-Ove godine, u razdoblju od 1.1. do 30.6. u Sigurnoj kući boravilo je 30 osoba, odnosno 11 žena i 19 djece, a primljeno je 44 zahtjeva za skloništem.

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Bjelovar Kristina Novalić kazala je kako prošle godine prijavljeno je 213 slučajeva nasilja, dok ove godine u prvih šest mjeseci Centar za socijalnu skrb Bjelovar zaprimio je 91 prijavu nasilja.

Iscrpan referat o položaju žena kroz povijest prezentirali su učenici 8. razreda Osnovne škole Veliko Trojstvo.

Slične objave