Crosst.hr

Povodom Međunarodnog festivala INTER-FEST organiziran prijem u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

2017 7 esperantisti 499

Međunarodni festival INTER-FEST je esperantski kulturni festival koji će se održati od 5. do 12. kolovoza u Bjelovaru

 

Povodom održavanja Međunarodnog festivala Inter-Fest, bjelovarsko – bilogorski župan Damir Bajs primio je u svom uredu predstavnike Mjesnog festivalskog odbora, točnije predsjednika Franju Forjana, tajnika Josipa Pleadina i člana Nenada Margetića. Riječ je o esperantskom kulturnom festivalu, koji će se u Bjelovaru održati od 5. do 12. kolovoza, pod pokroviteljstvom Bjelovarsko – bilogorske županije. Središte naše županije, grad Bjelovar tako će tijekom sedam dana biti nezaobilazno mjesto esperantista iz cijele Europe i svijeta. Organizatori najavljuju kako su za taj period pripremili bogat program koji objedinjuje razne grane književnosti, kazališta, turizma, glazbe, filma, sporta, obrazovanja, učenja jezika, međunarodne razmjene, a koje će biti prezentirane i ostvarene kroz predavanja, seminare, koncerte, predstave, natječaje, sportska događanja, izložbe i slično.

 

– Podsjetimo, Društvo Esperantista Bjelovar osnovano je davne 1909. godine, jedno je od najstarijih društava u Hrvatskoj i veoma je aktivno u svom djelovanju. Prije dvije godine, izdan je roman “Vlak u snijegu”, autora Mate Lovraka na esperanto jeziku, za koji je društvo dobilo i nagradu. Bjelovarsko – bilogorska županija je sufinancirala prijevod, kako bi našeg poznatog pisca čitatelji mogli upoznati i čitati diljem svijeta. Program koji je pred nama iziskuje jedan veliki organizacijski napor, jer je u održavanje festivala uloženo jako puno truda i vremena. Stoga pozivam sve zainteresirane da se uključe u bogate sadržaje, nevezano znaju li ili ne znaju esperanto ili će ga tek početi učiti. Esperanto nudi jako puno, povezuje različite kulture, rase i vjeroispovijesti i biti će zanimljivo vidjeti kako funkcionira ta velika obitelj esperantista koja je raširena po cijelom svijetu, pojasnio je župan Damir Bajs.

2017 7 esperantisti 411

Predsjednik Franjo Forjan, naglasio je kako je Društvo Esperantista Bjelovar imalo kratak prekid djelovanja jedino tijekom Domovinskog rata, te da u svoje djelovanje i aktivnosti članovi nastoje uključivati što je moguće više ljudi. Cijeli program nadolazećeg festival osmišljen je na temelju ideja samih esperantista, brojnih kontakata i dobrih međusobnih odnosa. Ističe kako je organizatore rastužila činjenica da jedan gospodin iz Konga, koji je imao  namjeru doći u Bjelovar na festival nažalost ne može dobiti vizu, no ipak se vesele brojnim dolascima ostalih posjetitelja i sudionika.

 

– Ovo je možda opsežniji događaj, ali kako svake godine organiziramo razne događaje, osmišljavanje programa, dogovori i sama organizacija nam nije teško pala. Budući da se ove godine Svjetski esperantski kongres održava izvan Europe, došli smo na ideju da pripremimo nešto zanimljivo što će u jedan kontinentalni grad privući velik broj posjetitelja. Na ovaj način dakle pomažemo i podupiremo razvoj našega turizma. Prema našim procjenama, u Bjelovar će stići oko 140 ljudi iz otprilike 16 zemalja. Neke su zemlje nažalost otpale zbog viznog sistema. Na razvijanju festivalskih ideja i programa, odbor je radio oko godinu i pol i unatoč brojnim preprekama, prvenstveno zahvaljujući gradskim i županijskim institucijama koje su nam pružile potporu, uspjeli smo doći do zadovoljavajućeg nivoa festivala. Jedan od ciljeva je da festival postane tradicionalna manifestacija, pošto esperantskih događanja nema puno. Tema koja će se protezati kroz festival je „Kulturno stapanje multietničke Europe“, rekao je tajnik Josip Pleadin dodajući da će program festivala biti podijeljen na nekoliko potprograma.

2017 7 esperantisti 78

– Primjerice, u glazbenom dijelu ćemo imati koncerte javnog tipa putem kojih esperanto želimo približiti javnosti. S druge strane, tu su i koncerti zatvorenog tipa namijenjeni esperantistima. No, ako postoji interes i drugih, svakako su dobrodošli. Biti će predstavljeno više od deset knjiga. Neke od njih su „Črna mati zemla“ Kristiana Novaka i „Izabrani tekstovi o međunarodnom pravu“ autora Ive Lapenne koji je jedan od najznačajnijih svjetskih esperantista, inače porijeklom iz Splita te „Osmojezični medicinski enciklopedijski rječnik“. Što se tiče izložbenog programa, htio bi istaknuti tri izložbe. To su „Moja prva početnica“, slikarska izložba „Azijska paleta“ posvećena pejzažima i mrtvoj prirodi i izložba dječjih crteža koje će biti postavljene u Gradskom muzeju Bjelovar. Primili smo čak preko 300 radova djece iz 12 zemalja, a cilj nam je grad povezati s djecom pošto nosi status prijatelja djece, rekao je Pleadin.

 

Zanimljivo je da posljednji statistički podaci govore da danas esperanto govori više žena nego muškaraca. Tako u Hrvatskoj u esperanstkim drušvima 70 posto čine žene. Govoreći iz iskustva, vodstvo Društva esperantista Bjelovar smatra kako su upravo žene bolji suradnici jer odgovorno ispunjavaju preuzete zadaće. Što se tiče samog esperanta kao jezika, laici ga najčešće poistovjećuju s romanskim jezikom, koji mu je zapravo i osnova. Esperanto je nastao prije 130 godina, vrlo se brzo uči, čemu u prilog ide i podatak da je između pet i dvadeset puta jednostavniji od drugih jezika.

 

 INTER-FEST program po danima

 

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.