Crosst.hr

Povodom Međunarodnog dana sestrinstva održan prijem kod župana

2019 bjelovar foto 3

U svjetlu skorašnjeg obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva, Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima je u srijedu 8. svibnja primio predstavnike Doma zdravlja BBŽ, Opće bolnice Bjelovar, Zavoda za hitnu medicinu BBŽ, Hrvatske komore medicinskih sestara te Lige protiv raka BBŽ.

Naime, Međunarodni dan sestrinstva medicinske sestre i tehničari cijelog svijeta obilježavaju 12. svibnja, u spomen na rođenje Florence Nightingele – začetnice modernog sestrinstva. Svijet sestrinstva obiluje izazovima i otvoren je za sve koji žele sudjelovati u izgrađivanju spoznaja o najplemenitijoj profesiji u svijetu. Ovogodišnja poruka Međunarodnog vijeća medicinskih sestara glasi „Medicinske sestre-glas koji vodi“, a upravo Međunarodni dan sestrinstva je prilika da se zahvalimo svim medicinskim sestrama i tehničarima na brizi za bolesne i zaštiti zdravih ljudi.

Župan Damir Bajs je stoga napomenuo kako je zdravstveni sistem nezamisliv bez sestrinstva te je svim medicinskim sestrama i tehničarima zahvalio na predanom radu, skrbi za bolesne, ali i na njihovom radu na prevenciji za zdrave osobe.

2019 bjelovar foto 7

– Biti medicinska sestra ili tehničar je jedan životni poziv, istaknuo je župan koji je kazao kako Županija osjeća posebnu odgovornost prema zdravstvenoj zaštiti jer je upravo kolektivna zdravstvena skrb  jedan od temelja kvalitetnog života.

– Nadam se da je Županija, u okviru programa koje ima, dala naglasak na zdravstvo.  Napravili smo niz mjera i aktivnosti kroz EU projekte ili projekte same Županije, kao što su; projekti obnova naših ambulanti, pred nama je i energetska obnova zgrade bolnice kao i gradnja nove zgrade bolnice, ali tu je i ono što je najvažnije –  ulaganje u ljude, poručio je župan koji je napomenuo kako je upravo Bjelovarsko-bilogorska jedina županija u Hrvatskoj koja ima trajne mjere potpore vezane uz zdravstveno osoblje.

– Uskoro ćemo imati potpisanih 70 ugovora u tri predviđene mjere te su to jedine mjere u RH koje idu i prema sestrinstvu – mi ćemo i dalje podupirati sestrinstvo, zaključio je Bajs.

2019 bjelovar foto 16

Pomoćnik ravnatelja za sestrinstvo Opće bolnice Bjelovar Hrvoje Pokos, rekao je kako je u odnosu na otprije desetak godina napredak u sestrinstvu znatno veći, ali sestre još uvijek rade jako puno te igraju veliku ulogu u oporavku pacijenata.

Također se osvrnuo  na ovogodišnju poruku Međunarodnog vijeća medicinskih sestara, koja glasi: „Medicinske sestre-glas koji vodi“.

– Ovogodišnja poruka Svjetskog vijeća sestara je vrlo jasna; medicinske sestre diljem svijeta svakodnevno zagovaraju zdravstvo koje mora biti dostupno svima u najzahtjevnijim okolnostima, s ograničenim resursima za pružanje zdravstvene skrbi onima kojima je najpotrebnija, poručio je Pokos koji je kazao i kako je ove godine Međunarodni dan sestrinstva usmjeren na tri važne poruke za medicinske sestre i kreatore politika, koje glase; medicinske sestre su te koje spašavaju i poboljšavaju živote, štite i promiču zdravlje i dobrobit. One su vitalna prisutna točka 0 do 24 sata, od rođenja do smrti i one su temelj visokokvalitetne, pristupačne i dostupne skrbi, napomenuo je pomoćnik ravnatelja za sestrinstvo.  

Što se pak sestara i medicinskih tehničara u našoj bjelovarskoj bolnici tiče, trenutno ih je zaposleno 360, odnosno oko 45 posto, ali problem predstavlja to što još uvijek nemamo dovoljan broj priznatih prvostupnika, rekao je Pokos.  

2019 bjelovar foto 6

– Mi smo jedina županija koja je prešla s riječi na dijela; sve županije i župani prime sestre, ali na kraju od djela ne bude ništa. Mi, kao županija, jedini sufinanciramo usavršavanje medicinskih sestara i jedini smo u RH koji preveniramo nedostatak medicinskih sestara na našem području. Mislim da će ova mjera koju naša županija provodi u budućnosti rezultirati da barem mi, kao županija, ne dopustimo da se dovedemo u situaciju da imamo manjak medicinskih sestara, poručio je Mario Gazićpredsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara BBŽ.

Gazić je također rekao kako Komora aktivno sudjeluje na edukacijama i stručnim edukacijama za svih 1116 medicinskih sestara, koliko ih je prijavljeno s područja županije.

– Komora također aktivno podupire školovanje medicinskih sestara tako da mogu imati pokrivenih skoro 70 posto svojeg školovanja, jer smatramo da medicinske sestre trebaju biti prepoznate u sustavu i da više nisu samo zdravstvena radna snaga već i zdravstvena intelektualna snaga. Isto tako, stvarno je vrijeme da se i visokoobrazovane medicinske sestre prepoznaju u sustavu, te se zajedno s Ministarstvom radi na tome, naglasio je Gazić.

2019 bjelovar foto 19

Sendi Slamek, glavna sestra Zavoda za hitnu medicinu BBŽ i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Zavoda za hitnu medicinu BBŽ poručila je kako bi se sestrama i medicinskim tehničarima važnost trebala pridavati kroz čitavu godinu, ali da je, što se toga tiče, naša Bjelovarsko-bilogorska Županija ipak na dobrom putu.

– Naš posao je stresan; svi mi radimo s puno empatije, odricanja i požrtvovnosti da bismo svakom pacijentu pružili jednaku skrb, a ujedno i društvu pružili dovoljno edukacije da bude što manje bolesti. Također, kao što i medicina svakim danom sve više napreduje, tako se i mi moramo usavršavati da bismo mogli pratiti napredak i pružiti jednaku skrb svim pacijentima, pojasnila je Slamek.

Đurđica Pavičić, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Doma zdravlja BBŽ je zahvalila Županiji na pomoći u poboljšanju rada u ordinacijama kroz projekte obnove, a zatim se je osvrnula na ulogu primarne zdravstvene zaštite.  

– Za primarnu zdravstvenu zaštitu se uvijek kaže da je to početni dio zdravstvene zaštite, jer se pacijent prvo obrati nama za pomoć, a tek onda ide dalje; stoga je sinergija između svih naših ustanova vrlo važna. Također je ključna i edukacija pacijenata, zbog prevencije, gdje opet iznimno veliku ulogu ima primarna zaštita – kroz patronažu, ali i Zavod za javno zdravstvo, ukazala je Pavičić.

dr. sc. Želimir Bertić, djelatnik Zavoda za javno zdravstvo BBŽ-a i predsjednik Lige protiv raka BBŽ je svim medicinskim sestrama čestitao njihov dan, a naročito onima koje su magistrirale ili diplomirale, odnosno, uložile puno truda u sam razvoj struke.

– Nadam se da će se u RH konačno početi cijeniti kvalitetna medicinska sestra, a isto tako i visoko obrazovanje. Mi smo, što se tiče obrazovanja i priznavanja kadrova, zadnja država u EU. Što se medicinskih sestara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti tiče, one su najmanje primijećene; mi radimo čistu prevenciju i educiramo stanovništvo, provodimo nacionalne preventivne programe, ali naši rezultati se tek vide nakon 10 do 15 godina, kazao je Bertić.

Okupljeni poručuju i kako je iz RH, od ulaska u EU, ukupno otišlo oko 1200 sestara, s time da je izdano još oko 680 potvrda za njihov odlazak u inozemstvo.


Također, velik problem predstavlja i jedna izgubljena godina, nakon uvođenja petogodišnjeg srednjoškolskog obrazovanja kada iz školskog sustava nisu izašle medicinske sestre. 

Što se pak naše bolnice tiče, tu, na svu sreću, nije bilo prevelikog odlijeva ljudi.

Naime, iz Opće Bolnice Bjelovar je, od ulaska u EU, samo 9 ljudi otišlo raditi u inozemstvo, od čega najčešće u Njemačku i Irsku.

 

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.