26. rujna 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Povodom Dana Grada i Dana bjelovarskih branitelja održan skup o interdisciplinarnim perspektivama odgoja i obrazovanja

znaskuDSC 2567

Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Bjelovaru organizirao je znanstveni skup pod nazivom „Odgoj i obrazovanje interdisciplinarne perspektive“. Skup se održao u četvrtak 28. rujna u Bjelovaru, u Hotelu Central, u sklopu obilježavanja Dana grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja.

Predmet znanstvenog skupa bio je odgoj i obrazovanje, a cilj razmatranje predmeta s motrišta različitih znanosti i znanstvenih disciplina, sociologije, psihologije, filozofije, medicine, neuroznanosti i pedagogije kao znanosti o odgoju i obrazovanju,. Isto tako, odgoj i obrazovanje razmatralo se i sa stajališta religijskog odgoja.

Suorganizatori skupa su bili Bjelovarsko-bilogorska županija, Grad Bjelovar, Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Hrvatski pedagoško-književni zbor, a glavni medijski pokrovitelj Školske novine.

– Ja sam za ovu temu cijeli život vrlo emotivno vezan. Cijeli svoj radni život proveo sam u školi. Mislim da je vrlo dobro vrijeme da govorimo o odgoju i obrazovanju na ovakav način. Odvijaju se intenzivne rasprave, kako i da li uopće mijenjati sustav odgoja i obrazovanja. Mislim da smo s ovim skupom doprinijeli raspravi na jedan konstruktivni način. Kad radite projekciju buduće škole, bitno je vidjeti koje ciljeve točno želimo ostvariti, odnosno kakvog čovjeka želimo odgojiti i obrazovati. O tome se treba govoriti sa stajališta svih znanosti. No ipak, o odgoju i obrazovanju dominantno progovara pedagogija. Ovo je inače naš 13. znanstveni skup Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Bjelovaru. Kao bivši ministar odgoja i obrazovanja mislim da prvo treba krenuti od strategije razvoja obrazovanja i znanosti. Unutar te strategije, jedna stavka je i promjena kurikuluma. Trebamo napokon odlučiti u kakav sustav odgoja i obrazovanja želimo „ući“. Želimo li primjerice imati osmogodišnju, devetogodišnju ili desetogodišnju obaveznu školu kako je u velikom broju zemalja EU. Moj odgovor na to je da zaista trebamo produžiti osnovnoškolsko obrazovanje. To je moguće tako da predškolu programski prilagodimo djeci te dobi. Zašto je to dobro? Zato što ne idu sva djeca u predškolu. Moji unuci idu u predškolu, iz razloga jer kćer to plaća, što je program organiziran i dostupan, ali što ćemo sa mjestima gdje nije organizirano. Dužnost je da zemlja, kao i ostale preuzme skrb o djeci i to na svoj trošak. Kada prvo napravimo to, onda ćemo uređivati sve ostalo. Opremanje škola, edukacija nastavnika, izrada nastavnog programa i slično. To je sve jedan proces. Najviše me žalosti to što ne ide i ako nema novaca, a ne može ga ni biti u kratkom roku. Ali mi možemo barem doći do odgovora na pitanje što želimo. Mi se ne možemo dogovoriti o tome kakvu školu želimo, jer nemamo viziju. Prepucavamo se i jedni drugima u političkom smislu podmećemo nogu. Ne mogu reći ni da sve do sada što se odradilo da je bezvrijedno. Program se može i nadopunjavati, svake godine pomalo, rekao je Bjelovarčanin prof.dr.sc. Vladimir Strugar.

znaskuDSC 2563

Za skup su bila prijavljena dvadeset dva izlaganja koja su pripremili znanstvenici iz visokoškolskih ustanova, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i odgojno-obrazovnih ustanova, a ostvario se, između ostalog i značajan prinos aktualnim raspravama o promjenama u sustavu odgoja i obrazovanja. Izlaganja će biti, kao cjeloviti članci i nakon pozitivnih recenzija, objavljeni u časopisu Radovi Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Bjelovaru br.11.

– Bojim se da ove mjere koje se sada predlažu, nisu dobre. Posljedice toga mogle bi se odraziti na budućnost Republike Hrvatske, jer bi se odrazile na kvalitetu i brojnost kadrova koji su ključni za budući razvoj Hrvatske, njegovog gospodarstva i društva. U akademiji imamo Znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo, gdje smo dali i niz kritičkih analiza i niz vizija. U svemu tome, ključni element je čovjek, odnosno učitelj, profesor, nastavnik. Stručno obrazovanje nastavnog kadra. Osiguranje odgovarajućeg društvenog i materijalnog statusa tom nastavniku. U svim razvijenim zemljama kažu da je to ključ svega, taj ljudski faktor. Zatim dolazi orijentacija na temeljna znanja. Sve se mijenja tako brzo i sve će se i dalje brzo mijenjati. Zato nam trebaju znanja na kojima će se temeljiti cijeli budući razvoj. Svatko će više-manje u svom životu promijeniti barem pet zanimanja. I za to ga treba osposobiti. Prirodne znanosti i matematika daju ključnu osnovu za to. Da nadolazeće generacije budu uspješne i konkurentne. Stručne kadrove treba posebno obučavati kako bi znali kako prenositi znanje da bude uzbudljivo, razumljiv, zanimljivo, kreativno. U razvijenim zemljama, učenik ima nastavu kao i kod nas, ali u drugom dijelu dana, u samoj školi piše zadaće, uči. Ono što nije razumio to radi uz pomoć i kontrolu nastavnika. To je cjelodnevni, radni boravak u školi. Ipak što se tiče našeg sustava, nije sve tak crno i pesimistično kako se priča. Primjerice, naši liječnici i inženjeri završili su naše škole i fakultete i odlaze raditi u najrazvijenije zemlje, Njemačku, Englesku, Francusku i SAD, i priznati su kao vrhunski stručnjaci. Da su naše škole tako loše kako se priča, ne bi oni tamo bili vrhunski. Stručnjaci koje poznajem, a bave se odgojem i obrazovanjem, znaju mi reći: “Nemojte ponavljati naše pogreške“. Konkretno, to mi znaju reći engleski profesori.  U našem sustavu sada treba pogledati što je dobro i to ostaviti, a mijenjati ono što je loše i što ne valja, rekao je Vladimir Paar, redoviti profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu i akademik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Tekst: Branka Sobodić

Foto: bbz.hr

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja
Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.
Autorska prava
Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.
Pravo na prenošenje
Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.
Linkovi na ostale stranice
Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati linkove na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.
Zaštita privatnosti
Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl.
Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.
Prava i obveze korisnika
Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:
•    Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji.
•    Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći.
•    Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima.
•    Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
•    Lažno predstavljanje
•    Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
•    Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima.
Registracija korisnika
Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.
Pravila komentiranja
Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni.
Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Linkovi trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43 000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.