Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova BBŽ: Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama 22. rujan

2018 gra zupanija policija 16

U maloj vijećnici Bjelovarsko – bilogorske županije 21. rujna održana je 5. sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Bjelovarsko – bilogorske županije. Tema sjednice bilo je obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, odnosno objava izvješća od strane Policijske uprave bjelovarsko – bilogorske, Centra  za socijalnu skrb Bjelovar i Sigurne kuće.

Inače, Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 22. rujna svake godine u Hrvatskoj u spomen na tri ubijene žene na Općinskom sudu kada je tijekom brakorazvodne parnice policajac Mato Oraškić ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajlu Prohić te ranio sudsku zapisničarku, gospođu Cvjetković. Oreškić je samim time bio osuđen na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora. U Hrvatskoj se nasilje nad ženama najčešće događa u obiteljskoj zajednici koja bi trebala biti najsigurnija. Počinitelji su i dalje najčešće bračni ili izvanbračni partneri.

2018 gra zupanija policija 11

– Osnovni cilj obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama je senzibiliziranje društva na samu problematiku nasilja te slanje jasne poruke kako živimo u društvu koje nasilje nikako ne tolerira. Nasilje nad ženama ne smije ostati tajna i o toj se temi treba što više govoriti u javnosti. Kada se govori o nasilju, postoje četiri vrste nasilja, tjelesno, emocionalno ili psihičko, seksualno i ekonomsko. Na nacionalnoj razini, u prvih šest mjeseci ove godine zabilježeno je šest ubojstava, od čega je pet stradalih žena. Četiri žene ubili su njihovi partneri. Ako pogledamo razdoblje od 2013. do 2017., ubijena je 91 žena, rekla je na smom početku sjednice Ivana Pirin, predsjednica Povjerenstva za ranopravnost spolova BBŽ.

2018 gra zupanija policija 33

– Na nama je da primjenimo više standarde u borbi protiv nasilja i u segment ravnopravnosti spolova. To je naša obaveza, što ne znači da je to tako u stvarnosti. Još uvijek se susrećemo sa situacijama koje potvrđuju da postoji neravnopravnost koja najviše ide na štetu žena. Potrebno je kroz politiku, razne ustanove i institucije učiniti sve da se tragedije ne dešavaju. No, mislim da napredak u tom smislu u Hrvatskoj postoji i da se ženama omogućavaju pravo i mogućnost da potraže zaštitu u slučaju nasilja. Ta mogućnost je prije desetak godina bila vrlo skučena. Rekao bih kako prevencija počinje od najranije dobi, kada se kroz društvene vrijednosti, odgoj i obrazovanje usvajaju pravilni obrasci ponašanja. Nažalost, nasilje u obitelji često ostavlja tragične posljedice na djecu jer su često svjedoci nasilnih nemilig događaja i situacija. Na borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja općenito konstantno se i sustavno mora raditi, osvrnuo se župan Damir Bajs.

 

U 2018. evidentirano 80 kaznenih djela, od toga 73 iz domene nasilja u obitelji što je za 27,69 posto više u odnosu na period 2017.

Monika Zorić iz Policijske uprave bjelovarsko – bilogorske na sjednici je govorila o službenim evidentiranim podacima o nasilju u obitelji. 1. siječnja ove godine na snagu je nastupio novi Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji koji se drastično ne razlikuje od prijašnjeg zakona.

– Jedna od bitnih razlika u Zakonima je ta što se sada posebno evidentiraju prekršaji počinjeni na štetu starijih osoba od 65 godina. To prije nije bio slučaj. Prema Zakonu, sve osobe koje žive u zajedničkom kućanstvu, neovisno jesu li članovi obitelji ili ne, mogu biti počinitelji prekršaja, dok se ovaj dio prije odnosio samo na članove obitelji. Tijekom prvih osam mjeseci na području naše županije ukupno je evidentirano 175 počinitelja prekršaja, a što je za 123 počinitelja ili 41 posto manje u odnosu na isti period prošle godine. Uglavnom su za počinjenje prekršaja prijavljeni muškarci, točnije 148 osoba muškog spola. Postotak muških počinitelja je do danas postao isti, odnosno 80 posto, a ostatak su počinitelji ženskog spola. Prije je problem bio u stavu Državnog odvjetništva i pravosuđa, jer se većina slučajeva koje smo mi imali zabilježena kao lakši slučajeve nasilja u obitelji te procesuirali na način da smo podnosili prekršajne i kaznene prijave. Krajem 2017. i početkom 2018. smo uspijeli nakon više koordinacijskih sastanaka dogovoriti s Državnim odvjetništvom da se više takve prijave ne razdvajaju te da ide isključivo s kaznenim djelima kada je nekim događajem isti evidentiran. Kada su Zakonski uvjeti ispunjeni, počinitelja privodimo pritvorskom nadzorniku. U većini slučajeva se dalje privodi dežurnom državnom odjetniku ili sucu istrage koji mu određuje mjere opreza. Ili u najozbiljnijim slučajevima i istražni zatvor, rekla je predstavnica PU bjelovarsko-bilogorske i nastavila:

2018 gra zupanija policija 26

Nakon početka ove prakse, nakon prvih osam mjeseci evidentirano je 80 kaznenih djela, od čega 73 iz domene nasilja u obitelji, što je za 27,69 posto više u odnosu na isti period prošle godine. Najčešće se radilo o kaznenim djelima prijetnje i tjelesne ozlijede. Tijekom 2018. godine zabilježeno je jedno kazneno djelo ubojstva u pokušaju ženske osobe, pojasnila je Zorić.

 

Najmlađa žena Sigurne kuće imala je 21 godinu, a najstarija 82 godine

O situaciji u skloništu za zlostavljane žene govorila je voditeljica bjelovarske Sigurne kuće Iskrica Strčić.

2018 gra zupanija policija 31

– Moram izraziti zadovoljstvo što je nedavno održan radni sastanak s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, na kojem smo razgovarali o načinima poboljšavanja zaštite žena, problemima s kojima se susrećemo u radu, ubrzavanju sudskih procesa, terminologiji u zakonodavstvu, a organiziran je i okrugli stol. Kapacitet naše Sigurne kuće je 16 mjesta za žene i djecu. Broj korisnica koje smo smjestili tijekom 2017. godine je 66, od čega 24 žena i 42 djece. Broj zahtjeva tijekom godine bio je 50, od strane nadležnih Centara za socijalnu skrb, međutim samo je 24 realizirano. Od 18 do 25 godina su bile tri žene, od 25 do 30 ukupno četiri žene, od 30 do 35 tri žene, od 30 do 40 četiri žene, od 40 do 45 godina četiri žene, od 45 do 50 jedna ženska osoba, od 50 do 55 dvije žene i od 55 godina na više sveukupno tri žene. Najmlađa žena bila je stara 21 godinu, a najstarija 82 godine. Nažalost, u prošloj smo godini smjestili više ženskih osoba starije životne dobi koje su bile žrtve nasilja. Najbrojniji naši korisnici su djeca, mahom školarci i predškolci. Žene uglavnom dođu k nama na određeno vrijeme ili riješe svoju situaciju, predomisle se o ostanku ili krenu skroz novim putem, odsele se kod članova uže obitelji, prijatelja ili kumova, pronađu posao i slično. Moram reći da su kazne u zakonodatvstvu za počinitelje vrlo blage, a jedan od bitnijih segmenata je suradnja između nadležnih institucija, poručila je Iskrica Strčić.

 

NAJVIŠE PRIJAVA PSIHIČKOG NASILJA

Prema podacima Centra za socijalnu skrb u Bjelovaru tijekom 2017. godine, ukupno je  zaprimljeno 206 prijava obavijesti nasilja u obitelji. Ako uzmemo u obzir 2016., tada je bilo 177. U 176 slučajeva riječ je bilo o ženskim osobama, žrtvama obiteljskog nasilja, od čega 21 u dobi do 18 godina, a ostalih 155 su bile odrasle osobe. Prema djeci je nasilje počinjeno u 15 slučajeva prošle godine, a tijekom 2016. u pet slučajeva. Prema odraslim osobama nasilje je počinjeno u 159 slučajeva, kao i u 2016. godini. Od toga prema odraslim osobama, prisutnost djece je u 65 slučajeva tijekom 2017. godine te 92 slučaja u 2016. godini. Kada su u pitanju vrste nasilja, najviše je bilo prijava iz domene psihičkog nasilja. Tijekom 2018. godine, od 1. siječnja do 30. lipnja, Centar za socijalnu skrb zaprimio je 63 prijave, dok je u istom period prošle godine brojka iznosila 121 prijavu o nasilju u obitelji.

2018 gra zupanija policija 32

– Problematika je takva da se samo na iskustvima može učiti i sve što se na raznim okupljanjima, stručnim skupovima i okruglim stolovima govori, posebice od strane stučnjaka i ljudi koji se bave tom temom, prihvatiti i pokušati realizirati kroz razne kanale, a zatim implicirati u zakone. Prikazane brojke su još uvijek velike i na smanjenju tih brojki trebamo svi zajedno raditi. Najrijeđe žrtve obiteljskog nasilja su visokoobrazovane žene, a najviše žene koje imaju jako nisku razinu obrazovanja, ponekad nikakvu, rekla je za kraj Iskrica Strčić.

 

Moramo priznati da je nasilje prisutno jer brojke pokazuju stvarno stanje, ali Zakoni ne mogu riješiti sve, rekao je župan Damir Bajs.

– Stvari nisu tako jednostavne, a to ne znači da Zakone ne treba poboljšavati i da ne treba primjenjivati praksu koja je vezana uz Hrvatske prilike. Teško je uzeti neki Zakon iz druge države i preslikati, istaknuo je župan i  dodao da društvo mora sazrijevati, od vrtićke dobi pa na dalje.

– To je izuzetno važno jer se na taj način stvara jedno zdravo i sigurno okruženje u kojem će se lakše primijeniti Zakon.

 • 2018_gra_zupanija_policija_16
 • 2018_gra_zupanija_policija_33
 • 2018_gra_zupanija_policija_26
 • 2018_gra_zupanija_policija_32

 

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.