Crosst.hr

POTPORE U SEKTORU SVINJOGOJSTVA: U Županiji održan sastanak s poljoprivrednicima i poljoprivrednim udrugama

2022 02 18 poljoprivrednici 6

Bjelovarsko – bilogorski župan Marko Marušić i Zlatko Pavičić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Bjelovarsko – bilogorske županije održali su u petak 18. veljače radni sastanak s poljoprivrednicima i poljoprivrednim udrugama o potporama u sektoru svinjogojstva, a sve u cilju postavljanja novih modela potpora tijekom ove godine. 

Na ovaj način, Županija uvodi novu praksu, u obliku mjera za pomoć poljoprivredni koje će se ubuduće kreirati u dogovoru sa samim poljoprivrednicima koji najbolje znaju kakva je postojeća situacija i s kojim problemima se najčešće susreću. 

 

Marušić: Županija će pomoći na konkretan i partnerski način

Kako je nakon održanog sastanka naglasio i sam župan, Bjelovarsko – bilogorska županija u narednom će razdoblju svojim domaćim poljoprivrednim proizvođačima pomoći na konkretan, transparentan i partnerski način. 

2022 02 18 poljoprivrednici 9
U Županiji održan radni sastanak s poljoprivrednicima i poljoprivrednim udrugama o potporama u sektoru svinjogojstva

– Do sada nismo održavali sastanke s predstavnicima uzgajivača svinja s područja naše županije. Koje su konkretne potrebe i poteškoće, direktno smo upitali ljude s terena koji se na kraju krajeva ovim poslom i bave. Dakle, promijenili smo praksu i pristup, kako bi mjere za naše poljoprivrednike bile najbolje i najkorisnije. Nažalost, zbog nepovoljnije financijske situacije, županijski buđet moramo iskoristiti najbolje što možemo. Sredstva su nam u ovom trenutku ograničena. Zahvaljujem se svima koji su danas sudjelovali na sastanku jer smo na taj način dobili informacije iz prve ruke. Mi ćemo prema resornom ministarstvu uputiti sve naše planirane mjere, a sve u korist naših uzgajivača, poručuje župan Marušić.      

Sudeći po svemu, mjere bi trebale biti poznate najkasnije do lipnja ove godina, kada se očekuje i raspisivanje Javnog poziva. Pravovremenom prijavom i ispunjavanjem svih propisanih uvjeta, poljoprivrednicima će biti pružena mogućnost korištenja novčanih potpora. 

2022 02 18 poljoprivrednici 22
Ivan Forjan, dopredsjednik Udruge uzgajivača rasplodnih svinja BBŽ

Forjan: Inicijativa Županije i samog župana je jako dobra

– Današnji sastanak je prvi korak na putu prema rješavanju brojnih pitanja i realizaciji naših potreba. Inicijativa Županije i samog župana je jako dobra, a teme o kojima smo razgovarali  su ključne. Mi smo dali prijedloge, svi su nas saslušali i uzeli u obzir sve što je rečeno. Situacija nikada nije bila gora. Troškovi su ogromni, potražnja je manja, otkupna cijena nam ne pokriva skoro ništa. Kako bi se svinjogojstvo postavilo na stabilnije noge, potrebno je uložiti više truda, volje, ali i suradnje. Dakako da će nam novčane potpore dobro doći, no kontinuirani rast i napredak se ne događa preko noći. Također, dotaknuli smo se i teme plasiranja naših proizvoda, jer se svaki uzgajivač svinja sada snalazi sam, na način na koji uspijeva. Prijedlog je da se povežemo sa Šibensko – kninskom županijom, točnije jednom pršutanom koja bi uzimala naše proizvode. Mi bi tada točno znali koliko čega za nju moramo proizvesti. Nadamo se da će priča u što kraćem periodu biti realizirana, ističe Ivan Forjan, dopredsjednik Udruge uzgajivača rasplodnih svinja BBŽ. 

Zastrašujući podatak je da je cijena određenih umjetnih gnojiva skočila između 300 i 400 posto, u odnosu na cijene koje su bile aktualne prije samo nekoliko mjeseci. U najavi je povećanje troškova sjemenske robe, a znajući informaciju da je kukuruz prošlu jesen imao visoku cijenu, cijena hrane trenutno je puno viša nego prije. Realno gledajući, dobit u proizvodnji uopće ne postoji. Ukoliko bi proizvođači gledali isplativost, većina bi od svoga rada odustala. 

2022 02 18 poljoprivrednici 7

Župan Marušić: Nastojat ćemo povezati što više domaćih proizvođača

S obzirom da plasman danas funkcionira tako da se u potrazi za kupcem svaki proizvođač na tržištu snalazi samostalno, Županija je svjesna kako se mnogi proizvodi uvoze iz stranih zemalja. 

– Kako bi udružili snage, mi ćemo nastojati međusobno povezati što više domaćih proizvođača. Već smo stupili u kontakt s jednom drniškom pršutanom i ubrzo ćemo učiniti prve korake, naravno očekujući obostrano zadovoljstvo, dodao je župan Marko Marušić.

 

Osnivanje proizvođačke organizacije na nivou pet županija

Jedna od važnih novosti je osnivanje proizvođačke organizacije i to na nivou pet županija. Riječ je o udruženju poljoprivrednika u obliku proizvođačke organizacije svinjogojaca koja bi obuhvaćala Bjelovarsko – bilogorsku, Virovitičko – podravsku, Koprivničko – križevačku, Varaždinsku i Međimursku županiju. 

2022 02 18 poljoprivrednici 17
Vlado Biškup, predsjednik Udruge uzgajivača rasplodnih svinja BBŽ i član Saveza Udruga uzgajivača RH

– Osnivanje organizacije preduvjet je za snažniju borbu protiv politike koja je u svinjogojstvu neodrživa. Tržište mora biti organiziranije, a konkurencija zdrava i stabilna. Pojedinačni nastupi na tržištu nisu održivi i vode u propast. Pozivam sve koji se bave svinjogojstvom da nam se priključe. Organizacija bi trebala zaživjeti kroz dva, dva i pol mjeseca. Podrška stiže od Ministarstva poljoprivrede, kao i same ministrice. Suradnja s pršutarima je prva stepenica prema boljem položaju naših svinjogojaca. Naše potrebe su jako velike, no uspjeli smo se usuglasiti da mjere idu u smjeru financiranja sjemena nerastima i određenog broja krmača. Proizvesti jedno prase i izgubiti 100, 200 kuna po odojku ili utoviti tovljenika i izgubiti na svakome po 400 kuna su strahoviti iznosi i gubitci. Ponekad se čudim odakle svi mi crpimo snagu i konstantno se nadamo se da će nam svaki sljedeći dan biti bolji, iskren je Vlado Biškup, predsjednik Udruge uzgajivača rasplodnih svinja BBŽ i član Saveza Udruga uzgajivača RH.  

 • 2022_02_18_poljoprivrednici_3
 • 2022_02_18_poljoprivrednici_5
 • 2022_02_18_poljoprivrednici_6
 • 2022_02_18_poljoprivrednici_7
 • 2022_02_18_poljoprivrednici_9
 • 2022_02_18_poljoprivrednici_10
 • 2022_02_18_poljoprivrednici_15
 • 2022_02_18_poljoprivrednici_22
 • 2022_02_18_poljoprivrednici_17

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.