Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Potpora Obrtničkoj komori i obrtnicima BBŽ-a: najavljeni i besplatni tečajevi informatike za obrtnike

2019 zupaniaj obrtnicii 42

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i predsjednik Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije Goran Grgić su u ponedjeljak 25. ožujka potpisali Sporazum o sufinanciranju projekata i aktivnosti Obrtničke komore BBŽ za 2019. godinu  od strane Bjelovarsko-bilogorske županije.

Na taj način Bjelovarsko-bilogorska županija, kroz izdvajanje od sto i pedeset tisuća kuna iz svog proračuna, omogućava očuvanje i promociju obrtništva, te potiče unapređenje i konkurentnost svojih obrtnika na tržištu Republike Hrvatske i Europske unije. Potpisom ovog Sporazuma Bjelovarsko-bilogorska županija sudjeluje u sufinanciranju projekata kandidiranja na EU fondove, sufinanciranju troškova izlaganja proizvoda i usluga obrtnika s područja županije na gospodarskim i obrtničkim sajmovima, stipendiranju naučnika u deficitarnim zanimanjima u našoj županiji, podupire očuvanje tradicijskih obrta, osnivanje novih obrta te zapošljavanje u obrtu i dr.

Goran Grgić, predsjednik Obrtničke komore BBŽ-a je napomenuo kako će obrtnicima uskoro biti omogućeni besplatni tečajevi informatike.

– Mi svake godine sa Županijom potpisujemo Sporazum o financiranju aktivnosti naše Obrtničke komore; s iznosima koje nam Županija dodijeli pomažemo obrtnicima u nastupu na sajmovima, edukaciji i svemu drugom što za Komoru predstavlja trošak.

Lani smo prvi put u povijesti probili ovaj iznos od sto tisuća kuna – Županija je sufinancirala naše aktivnosti s iznosom većim od toga. Danas pred sobom imamo Sporazum o sufinanciranju naših projekata u iznosu od 150 tisuća kuna, što je uvjerljivo najveći iznos zabilježen u ovom djelu suradnje. Ovo povećanje će pretežno biti usmjereno u edukaciju obrtnika – već se radi na organizaciji naprednih informatičkih tečajeva koji će za obrtnike biti besplatni.

Drago mi je reći kako se trend porasta broja obrta nastavlja, u 2018. godini također bilježimo i rast zaposlenih u obrtu; tako obrtnika i zaposlenih u 2018. ima nešto više od stotinu nego što ih je bilo u 2017. Obrtništvo je tijesno povezano sa svojom lokalnom zajednicom i koliko trebamo pomoć lokalne zajednice, toliko to nastojimo i vratiti zajednici, rekao je predsjednik Obrtničke komore BBŽ-a Goran Grgić.

Župan Damir Bajs je kazao kako naše gospodarstvo, ali i Županija još uvijek imaju prostora za napredak.

– Gospodarstvo i obrt su bili teško pogođeni u vremenima krize – obrtnici su prvi osjetili krizu, a zadnji su iz nje izašli. Nije lako biti obrtnik jer postoje razlike u odnosu na pravni položaj obrtnika i trgovačkih društva. Stoga je potrebno da Županija i Komora surađuju, što se je kroz ovo vrijeme već puno puta pokazalo. Ove godine smo Komori odlučili dati najveći iznos ikad, a razlog tome je taj što niz aktivnosti Komore treba podržati, ali s druge strane, i proračun Županije ima sada veće prihode u proračunu – čemu je zaslužan i rast gospodarstva.

Mi smo Županija koja je po svim parametrima u 2018. bila među pet Županija s najvećim porastima, a uz rast zaposlenih je vjerojatno i najvažnije povećanje neto plaća za otprilike 9 posto.

Ni Županija ni njeno obrtništvo nisu tamo gdje treba biti – još uvijek smo negdje oko 14., 15., 16., ali više nismo 20.,19., ili 18. Trebat će nam još nekoliko godina kako bismo došli do sredine ljestvice hrvatskih Županija.

Sama Županija je surađivala na nizu projekata, a imamo potpisanih 500 milijuna kuna vrijednih euro projekata. Trudit ćemo se da se to nastavi, a mene veseli to što dobar dio ukupnosti poslova na našoj energetskoj obnovi rade naši obrtnici koji su izuzetno sposobni.

Nadam se da ćemo ove godine napraviti još jedan iskorak, a to je da zajedno odemo na jedan ili dva najveća sajma, gdje bi onda i Županija mogla ugovoriti štandove, poručio je župan.

CashExpert web banner 633x87px 1

Uz potpisani Sporazum Bjelovarsko-bilogorska županija i putem drugih mjera pruža potpore obrtnicima našega kraja, a riječ je o “Sufinanciranju dokumentacije za prijavu obrtnika na EU fondove”. Naime, želja je Bjelovarsko-bilogorske županije da i obrtništvo u punom zamahu  krene prema naprijed, a jedan od  načina su zasigurno europski, ali i nacionalni fondovi.

Također, obrtnicima je bila na raspolaganju i mjera “Financiranje razvoja obrtništva”. Iako se obrtništvo oporavlja i raste broj zaposlenih kod obrtnika, Županija svoje obrtnike želi dodatno motivirati sufinanciranjem otvaranja novih obrta koji bi se bavili izradom tradicijskih proizvoda ili usluga.

Inače, lani je spomenute županijske mjere koristilo 14 obrtnika u ukupnom iznosu od sto tisuća kuna. Svaki zahtjev koji je zaprimljen i koji je udovoljavao uvjetima natječaja je bio realiziran i ni jedan obrtnik nije odbijen.

Nakon potpisa Sporazuma župan Damir Bajs je prisustvovao Skupštini obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije.

 • 2019_zupaniaj_obrtnicii_25
 • 2019_zupaniaj_obrtnicii_31
 • 2019_zupaniaj_obrtnicii_34
 • 2019_zupaniaj_obrtnicii_37
 • 2019_zupaniaj_obrtnicii_39
 • 2019_zupaniaj_obrtnicii_42

CashExpert web banner 633x87px 1

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.