Crosst.hr

Potpisan Ugovor o izradi monografije – Ratni put 105. brigade Hrvatske vojske

2016 10 105brigada 55

Ugovor su potpisali predsjednik Udruge 105. brigade Dragutin Novosel i dr. sc. Željko Karaula

U utorak 25. listopada, u nazočnosti župana Damira Bajsa u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potpisan je Ugovor o izradi znanstvene monografije “Ratni put 105. brigade Hrvatske vojske”.
Potpisnici su predsjednik Udruge 105. brigade Dragutin Novosel i dr. sc. Željko Karaula.

Sam ugovor označava službeni početak opsežnog posla prikupljanja građe vezane uz 105. brigadu, kao jednu od postrojbi koja je ostavila neizbrisiv trag u obrani Domovine.

Sam proces izrade Monografije, s obzirom na proces uređivanja dokumentacijske građe trajat će dvije godine. Nakon kompletiranja i izdavanja 105. brigada Hrvatske vojske bit će prva postrojba s prostora naše županije čiji je ratni put u obrani Hrvatske dokumentiran u skladu s metodama moderne historiografije i ostavljen za baštinu budućim naraštajima.

Prije potpisivanja, župan Damir Bajs pozdravio je sve prisutne i izrazio počašćenost potpisivanjem Ugovora u prostorijama županije.
– Drago mi je da su uz predsjednika Udruge 105. brigade s nama i ostali članovi izvršnog odbora Udruge na čelu sa našim ratnim zapovjednikom, kojeg ovim putem posebno pozdravljam. Sama monografija će opisivati ratni put 105. brigade kao najveće postrojbe s područja naše županije, od njezinih početaka 1991. i sudjelovanja u ratnim operacijama na području Hrvatske, među kojima su i Bljesak i Oluja, pa sve do njezinog raspuštanja. Napominjem da je Županija za ovu godinu osigurala sredstva od 20 tisuća kuna za spomenuti projekt putem Javnog poziva za udruge, ali pošto se radi o dvogodišnjem projektu siguran sam da će naše povjerenstvo za dodjelu sredstava slijedeće godine imati u vidu složenost i važnost ovog projekta. Ističem da ovo radimo i kao odavanje počasti za svih 10 tisuća branitelja koji su prošli kroz brigadu, od kojih je 350 na svom ratnom putu bilo ranjeno, a 92 su nažalost izgubili svoje živote, rekao je župan Damir Bajs.

Predsjednik Udruge Dragutin Novosel u ime pripadnika brigade zahvalio se svim prisutnima na prijemu. Novosel je istaknuo da je inicijativa za pisanje monografije prije dvije godine pokrenuta od strane župana Bajsa koji je i sam član udruge i veteran 105-te, dok su početni razgovori s profesorom Karaulom počeli prije godinu dana.
– Naglašavam da će ova monografija biti rađena na temelju dokumentacije koja se nalazi u državnim, vojnim i policijskim arhivama. Naš cilj je da na svijetlo dana iziđe nepristrani i istiniti prikaz ratnog puta naše brigade. U građu za izradu monografije također će biti uključena i svjedočanstva samih pripadnika brigade, kao izravnih svjedoka ratnog vihora među kojima je i župan Bajs, istaknuo je Dragutin Novosel.

Profesor Željko Karaula naglasio da među postojećom literaturom koja opisuje ratni put 105. brigade, dvije knjige ratnog zapovjednika Stjepana Ivanića imaju posebno mjesto.
– Iako se radi o memoarskim knjigama, one su svojim pristupom izrazito kritične u opisima ratnog puta, što je izrazito korisno povjesničarima jer omogućuje istinit uvid u događanja. Uz te dvije, tu je i knjiga “Sanitet 105. brigade” koja opisuje ratna iskustva medicinskoga osoblja brigade. Tu su i mnogobrojne monografije o Domovinskom ratu u kojima se spominje djelovanje 105. brigade. Vrijeme za monografiju ovakvog tipa je prikladno, jer sada postoji vremenski odmak od 25 godina, koji omogućava hladan i nepristran pogled na činjenice, zaključio je profesor Željko Karaula, te zahvalio županu i dužnosnicima županije na postizanju dogovora s Ministarstvom obrane u osiguranju pristupa arhivskoj građi iz arhive MORH-a.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.