Crosst.hr

Potpisan ugovor između Bjelovarsko-bilogorske županije i Župe Sv. Antuna Padovanskog

2016 12 županijapučka 30

Bjelovarsko-bilogorska županija drugu godinu za redom provodi program Karitativnih djelatnosti kojima je za cilj pomoći našim sugrađanima, a putem vjerskih zajednica

Bjelovarsko-bilogorska županija i Župa sv. Antuna Padovanskog potpisale su 22. prosinca, u prostorijama Pučke kuhinje ugovor o financijskoj potpori Bjelovarsko-bilogorske županije za program „Opremanje pučke kuhinje za samostalan rad“ u sklopu županijskog programa Karitativnih djelatnosti koji se provodi drugu godinu zaredom. Ugovor su potpisali gvardijan pater Toni Vučemilović u ime Župe i župan Damir Bajs u ime Bjelovarsko-bilogorske županije.

Cilj samog programa je pomoći sugrađanima kroz karitativne djelatnosti vjerskih zajednica. Iznos dodijeljenih sredstava je 34.500,00 kuna, koje će Župa iskoristiti u svrhu realizacije programa “Opremanje pučke kuhinje za samostalan rad” s ciljem proširenja i adaptacije prostora Pučke kuhinje.

– Ova 2016. je bila jako važna za djelovanje Caritasa naše Župe. Učinili smo reorganizaciju naše Pučke kuhinje. Do mjeseca lipnja naručivali smo i kupovali obroke za naše korisnike, no od lipnja hrana se priprema u našim prostorima, gdje imamo zaposlenog kuhara što je dovelo do povećanja obroka s 45 na 60. U samom radu Pučke kuhinje glavni partner nam je Grad Bjelovar uz druge donatore, a danas potpisujemo ugovor s našom Županijom. Mi kao Župa prijavili smo se na javni natječaj Županije za Karitativne vjerske organizacije, kroz koji nam je dodijeljen iznos od 34.500,00 kn. Ovo je druga godina za redom gdje iz istog natječaja dobivamo sredstva za opremanje naše Pučke kuhinje. Zato se od srca zahvaljujemo našoj Županiji i našem županu koje je prepoznao naš rad i pomaže nas. Mogu slobodno reći da smo jedna od jako rijetkih Pučkih kuhinja koju vodi jedna Župa, jer uglavnom je praksa vezana uz upravu od strane Biskupijskog Caritasa. Za ukusnu hranu koja se ovdje priprema možemo zahvaliti našemu kuharu Draženu Pavloviću. Također bi od srca zahvalio našem županu na ovom božićnom i novogodišnjem daru, rekao je gvardijan pater Toni Vučemilović.

Predstavnici Pučke kuhinje također su potvrdili da kuhinja radi u skladu s HACCP načelima, kojima se jamči sigurnost hrane koja se priprema u njezinim prostorijama.

Prigodom potpisivanja ugovora, župan Damir Bajs je rekao da smo mi jedina Županija u Hrvatskoj, koja ima poseban program potpore Karitativnim djelatnostima u našim vjerskim zajednicama.
– Temeljem toga u zadnje dvije godine u proračunu Županije su osigurana sredstva za njegovo provođenje putem javnog natječaja. Time se pomaže vjerskim zajednicama u obavljanju pomoći potrebitima. Mi smo Županija s obzirom na broj ljudi iznad 65 godina, među najstarijima u Hrvatskoj s gotovo petinom stanovnika na ukupnoj populaciji. Svjesni smo da je dobar dio stanovnika te dobi, a i one mlađe, socijalno ugrožen. Zbog toga Županija pruža svoju pomoć u ovoj vrsti aktivnosti naših vjerskih zajednica i stoga mi je drago da možemo drugi put zaredom potpisati ovaj ugovor s našom Župom sv. Antuna Padovanskog, rekao je župan Damir Bajs.

Župan je također istaknuo da je Županija uključena u razne aktivnosti koje su vezane za pomoć starijoj i socijalno ugroženoj populaciji kroz rad županijskog Centra za socijalnu skrb, preko programa ” Pomoć u kući ” s oko 1500 korisnika ili kroz program “Pletenica života ” koji je sufinanciran iz EU fondova i jedni je trenutno takve vrste u zemlji.

Voditeljica bjelovarske Pučke kuhinje Dijana Bertić Frančić rekla je da njihovi troškovi u 2016. godini iznose malo manje od 250 tisuća kuna.
– To su troškovi vezani uz usluge i funkcioniranje skladišta Caritasa; u to je uključen rad na adaptaciji našeg skladišta jer imamo još od 800 do 1000 korisnika. U skladu s tim, da bi rad našeg skladišta funkcionirao po sistemu HACCP-a , morala se izvesti adaptacija i to opsežna adaptacija.

Treba također spomenuti da se na natječaj Bjelovarsko-bilogorske županije javilo jedanaest vjerskih organizacija, a za njihov rad osigurano je 230 tisuća kuna iz županijskog proračuna.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.