Crosst.hr

Potpisan sporazum između BBŽ i Obrtničke komore BBŽ o sufinanciranju projekata

2016 12 bjelovarnovo 21

Bjelovarsko-bilogorska županija kroz izdvajanje iz svog proračuna omogućava očuvanje i promociju obrtništva te potiče unaprjeđenje i konkurentnost svojih obrtnika na tržištu Republike Hrvatske i Europske unije

U prostorijama Obrtničke komore Bjelovar u četvrtak, 15. prosinca, uoči 7. sjednice Komore potpisan je Sporazum o sufinanciranju projekata i aktivnosti Obrtničke komore BBŽ u 2016., između Županijske obrtničke komore BBŽ i Bjelovarsko-bilogorske županije. Potpisnici su bili za Županiju, župan Damir Bajs i od strane Komore Goran Grgić, predsjednik Obrtničke komore BBŽ.

Sporazumom, Županija sudjeluje u sufinanciranju troškova izlaganja proizvoda i obrtničkih usluga na gospodarskim sajmovima obrtnicima s područja Županije, pomaganje pri apliciranju projekata i natječaja za sredstva iz EU fondova te stipendiranje naučnika za deficitarne obrte. Također, ovim Sporazumom Županija podupire očuvanje tradicijskih obrta i zapošljavanje u obrtu, stvaranje novih obrta te opstanku obrta u objektivnim poteškoćama.

– Ovim Sporazumom se nastavlja dugogodišnja suradnja Bjelovarsko-bilogorske županije i naše Obrtničke komore. Suradnja je izgrađena na temeljima koju su postavili moji prethodnici kroz razdoblje od preko dvadeset godina, zahvaljujući upravo tome naša suradnja je na zavidnom nivou. Zahvaljujući dobrim odnosima između Županije i obrtnika, ta se klima prelila i na jedinice lokalne samouprave kod nas i na lokalna udruženja obrtnika. Upravo ćemo danas na skupštini, gradonačelniku Čazme uručiti nagradu za suradnju na prijedlog čazmanskog udruženja. Vrlo nam je važno da je napokon prepoznato, da nas se ne može trpati u isti koš s velikim kompanijama. Mi obrtnici imamo veliki potencijal, ali imamo i neke specifične potrebe koje se moraju na poseban način rješavati, rekao je predsjednik Obrtničke komore BBŽ, Goran Grgić.
Predsjednik je također istaknuo i o dobroj klimi za obrtnike, govori i dodjela bespovratnih sredstava za nabavu opreme, obrtnicima s područja Garešnice. To je sve plod shvaćanja važnosti malih poduzetnika i obrtnika koji su prepoznati od strane Županije na čelu sa županom Damirom Bajsom već dugi niz godina.

Prigodom potpisivanja Sporazuma, župan Damir Bajs je rekao:
– Kada govorimo gospodarstvu naše Županije, možemo istaknuti da od 2014. pa do danas , brojke koje prate županijsko gospodarstvo su pozitivne. U zadnje tri godine sami pokazatelju ukazuju da Županija stoji bitno bolje od državnog prosjeka i od županija oko nas. To znači da imamo tisuću više zaposlenih u gospodarstvu nego prije tri godine, u skladu s tim i veliko povećanje prihoda ; ali to je praćeno zajedno s velikim ulaganjima u gospodarstvo, osobito proizvodne pogodne. Nažalost, obrtništvo i dalje malo kaska, no s ovom godinom pozitivni trendovi se jasno vide i na obrtništvu. To se vidi u broju obrtnika i u tome da obrtnici postaju sve značajniji dio ukupnosti županijskog gospodarstva. Svjesni smo da su obrtnici hendikepirani zakonskim okvirima naspram ostalih gospodarskih subjekata, kao što sud.o.o. ili d.d., jer obrtnici i dalje moraju odgovarati svojom imovinom dok drugi nisu u toj poziciji što definitivno nije ravnopravno. Važno je također istaknuti da su obrti često obiteljski obrti koji se prenose na nove generacije i stoga im treba dati pomoć ne samo financijsku, nego i unutar pravnih okvira, kako bi opstali. Povrh toga tu je problematična izmjena zakonodavstava vezana uz rad same Obrtničke komore , gdje svi čekamo da se ta stvar zadovoljavajuće riješi, rekao je župan Damir Bajs.

Župan je također istaknuo da je sam sporazum i sporazumi usmjeren na pomaganje samoj Komori da bi bila u mogućnosti pomagati svojim članovima i u vidu jačanja konkurentnosti domaćih obrtnika.
– Naš odnos je odnos partnera gdje zajedno nastupamo, to se moglo vidjeti i nedavno u Zagrebu gdje smo kroz zajednički nastup prema Carinskoj upravi, vratili određene djelatnost na područje naše Županije. Potpisom ovog Sporazuma nadam se još plodonosnijoj suradnju iduće godine. Uz to čekamo otvaranje natječaja za dodjelu sredstava iz fondova Europske unije: nažalost to se nije moglo prije riješiti zbog prijašnje nestabilnosti izvršne vlasti u državi. Nadamo se promijeni klime, što se može vidjeti iz najave resorne ministrice za plan većeg uključivanja Obrtničke komore u odlučivanje na pitanjima vezanima uz propisa i zakonodavstva koji se izravno tiču obrtnika. Takvo nešto je već bilo napravljeno za mojeg mandata kao ministra turizma kada je na zahtjev Obrtničke komore Hrvatske, promjenom zakonodavstva, omogućeno obrtnicima da budu sastavni dio procesa odlučivanja unutar ministarstva, istaknuo je župan Bajs na sastanku na sastanku u Obrtničkoj komori BBŽ prigodom potpisivanja Sporazuma.

Bjelovarsko-bilogorska županija kroz izdvajanje iz svog proračuna omogućava očuvanje i promociju obrtništva te potiče unaprjeđenje i konkurentnost svojih obrtnika na tržištu Republike Hrvatske i Europske unije.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.