23. listopada 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Pomoć u kući treba sve više osoba – BBŽ i županijska Matica umirovljenika zajedno u još jednom projektu

zupan damir bajs

Bjelovarsko – bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima je u petak 19. ožujka, prisustvovao početnoj konferenciji „Za penziće Bjelovarsko -bilogorske županije“ u Velikom Grđevcu. Nositelj projekta je Matica umirovljenika Bjelovarsko – bilogorske županije, dok je Županija partner na projektu.

U Bjelovarsko – bilogorskoj županiji svaki peti stanovnik ima iznad 65 godina, a od 2013. godine ponovnim dolaskom Damira Bajsa na čelo Županije posebna pažnja, briga i skrb posvećuje se upravo našim sugrađanima treće životne dobi.

Uz izdvajanja koja na godišnjoj razini koja iznose više od milijun kuna, Bjelovarsko­ – bilogorska županija provodi i niz programa te projekata s ciljem poboljšanja kvalitete života umirovljeničke populacije.

Jedan od njih je i projekt “Za žene Bjelovarsko – bilogorske županije –  faza II”,  vrijedan 5,3 milijuna kuna čiji je nositelj Županija i putem kojeg skrb u svojim domovima dobiva 366 korisnika o kojima brine 61 zaposlena žena.

No, Bjelovarsko – bilogorska županija u partnerskom odnosu pridružila se istovjetnom projektu kojemu je nositelj Matica umirovljenika Bjelovarsko – bilogorske županije pod nazivom “Za penziće Bjelovarsko – bilogorske županije i dala maksimalnu potporu pri prijavi projekta, ali i sada u provođenju istog.

Projekt je vrijedan gotovo 3,7 milijuna  kuna. Putem njega  potrebnu skrb  i pomoć dobiva 240 starijih i nemoćnih osoba s područja grada Grubišnog Polja i općina Hercegovac, Veliki Grđevac, Nova Rača i Severin, a posao je dobilo ukupno 40 žena.

U ime nositelja projekta, Matice umirovljenika Bjelovarsko-bilogorske županije, predsjednik Željko Held je istaknuo slijedeće.

2021 03 20 penzici 23

Ovaj projekt obuhvaća ciljanu skupinu, teže zapošljivih žena iznad 50 godina starosti. Projekt je također usmjeren i na samačka, staračka domaćinstva kojih je sve više. U suradnji sa Zagrebačkim učilištem, ukupno 30 žena krenulo na tečaj za gerontodomaćice. Vjerujemo da će naši korisnici biti sretni i zadovoljni. Iskreno, kada smo saznali da moramo zaposliti 40 žena i pronaći 240 korisnika, malo smo se i uplašili. Međutim, korisnike smo pronašli već za 14 dana, dok je na čekanju još njih 120. To nam samo govori da smo županija i država sa iznimno starijom populacijom. Taj trend se nažalost i dalje nastavlja. Pretpostavka je da će do 2030. godine svaki peti stanovnik biti stariji od 65 godina. Očito je da će se i u budućnosti nastaviti provedba ovakvih projekata, ističe Held.

Projektom je zadovoljan i načelnik Općine Veliki Grđevac, Tomislav Pavlečić.

2021 03 20 penzici 24

Kroz razne projekte i programe, brigu o starima i nemoćnima u Velikom Grđevcu vodimo posljednjih 12 godina. Imamo osnovanu ustanovu Centar za pomoć i njegu putem koje smo odrađivali većinu projekata. Župan i Županija su nam uvijek bili velika pomoć i podrška. Mi sada imamo zaposlene 24 žene koje brinu o 120 korisnika. Projekt zbog kojeg smo danas ovdje je dodatak kojeg nismo planirali i zaista mi je drago da je do njega došlo. Još četiri žene iz Velikog Grđevca su dobile priliku za zapošljavanje te one sada skrbe za 24 korisnika s područja naše općine. Starih i nemoćnih ima dosta, a na nama je da im omogućimo potrebnu skrb i pomoć, kaže načelnik.

U projekt je uključeno 40 nezaposlenih žena koje su prošle edukaciju za gerontodomaćice o čemu je više rekla ravnateljica Zagrebačkog učilišta.

2021 03 20 penzici 29

Edukacije koje provodimo pokazale su polaznicama vrlo zanimljive. Kako god mislili da je u Hrvatskoj velika stopa nezaposlenosti, mnogi poslodavci imaju poteškoće tijekom pronalaženja radne snage. Kao ustanova smo se jako pozitivno iznenadili, posebno s organizacijom i suradnjom svih sudionika na ovom projektu. Dosta velik broj polaznica završilo je program osposobljavanja. Predavači za njih imaju samo riječi hvale, a želja za poslom i radom kod njih je itekako vidljiva. rekla je ravnateljica Ines Mihalj.  

Upravo pomoć u kući za brojne naše sugrađane treće životne dobi najkvalitetniji je način pružanja brige i skrbi budući da na taj način korisnici ostaju u svojim domovima, svojim sredinama i poznatom okruženju, a uz sebe imaju osobe koji im pomažu i s njima razgovaraju, što je potvrdio i župan Bjelovarsko – bilogorske županije, Damir Bajs.

2021 03 20 penzici 35

Nama je najvažnije i da starijim ljudima omogućimo jedan kvalitetan život, inkluziju i svakodnevicu. Zbog modernog života, obitelji se u današnje vrijeme često razdvajaju. Sinovi i kćeri sa svojom djecom odlaze, a roditelji ostaju, neki sami, neki u paru. Te osobe nerijetko trebaju tuđu pomoć. Zato smo mi na sebe preuzeli odgovornost da im upravo to omogućimo. Među prvima u RH smo imali programe „Pomoć u kući“. Vezano konkretno za ovaj projekt, to je odlična prilika da dugotrajno nezaposlene žene ponovno dobiju posao, a korisnici pomoć i skrb koje su im od velike, neizostavne važnosti. Danas smo posjetili jednu obitelj u Grubišnom Polju. Oni žele ostati živjeti u svojoj sredini, svom okruženju u kojem su najsretniji. Sinovi i kćeri su preselili u Zagreb i tim ljudima je potrebno da ih netko dvaput tjedno posjeti, ode u trgovinu po namirnice, pomogne oko kuće, eventualno pomogne pri odlasku doktoru. Pritom ne smijemo zaboraviti na još jedan važan segment, a to je druženje, odnosno razgovor, rekao je bjelovarsko – bilogorski župan.

 • 2021_03_20_penzići_9
 • 2021_03_20_penzići_18
 • 2021_03_20_penzići_24
 • 2021_03_20_penzići_29
 • 2021_03_20_penzići_35
 • župan damir bajs

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja
Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.
Autorska prava
Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.
Pravo na prenošenje
Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.
Linkovi na ostale stranice
Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati linkove na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.
Zaštita privatnosti
Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl.
Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.
Prava i obveze korisnika
Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:
•    Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji.
•    Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći.
•    Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima.
•    Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
•    Lažno predstavljanje
•    Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
•    Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima.
Registracija korisnika
Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.
Pravila komentiranja
Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni.
Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Linkovi trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43 000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.