Crosst.hr

Polaznici 21. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ na prijemu kod župana Damira Bajsa

2018 zupanija ratnici 27

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, u srijedu 21. studenoga primio je polaznike 21.naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ u  sklopu njihovog studijskog putovanja u Zapadnu Slavoniju. Na prijemu je sudjelovalo 13 polaznika 21.naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić“, a osim visokih časnika iz Oružanih snaga Republike Hrvatske, prijemu su prisustvovali i visoki časnici iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije, kao i djelatnik Ministarstva unutranjih poslova Republike Hrvatske.

Inače, Ratna škola „Ban Josip Jelačić“ ustrojena je odlukom Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH, 25. lipnja 1998. godine. Najviša je to vojna škola u kojoj se školuju i osposobljavaju visoki časnici i državni službenici iz Republike Hrvatske i inozemstva za sudjelovanje u procesu donošenja strategijskih odluka u području obrambenih i sigurnosnih poslova na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Prijem za polaznike Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ bila je prilika da se prisjetimo kako je u Domovinskom ratu jedna trećina naše Bjelovarsko-bilogorske županije bila okupirana. Upravo operacija “OTKOS 10” o kojoj se govorilo prigodom prijema, bila je jedna od prvih oslobodilačkih operacija Hrvatske vojske kojom je oslobođeno oko 300 četvornih kilometara našeg prostora. Osim operacije “OTKOS 10”, govorilo se i o drugim operacijama na području naše županije; “Orkan 91” i “Papuk 91”, zahvaljujući kojima je oslobođeno 2200 četvornih kilometara hrvatskog prostora, točnije 130 sela i zaseoka.

Podsjetimo, navedene operacije bile su tema dvodnevnog okruglog stola „Zapadna Slavonija u Domovinskom ratu 1991.godine“ održanog krajem ožujka ove godine u ŠRC Kukavica. Tom prilikom državni i vojni vrh te hrvatski aktivni i umirovljeni generali složili su se kako se prve pobjedničke operacije u Domovinskom ratu „ Otkos 10“, „Papuk 91“ i „Orkan 91“ trebaju valorizirati i dati im mjesto u povijesti koje im pripada. Svi događaji vezani uz oslobođenje Zapadne Slavonije 1991. godine bit će objedinjeni u znanstvenoj publikaciji koja bi uskoro trebala ugledati svjetlo dana.

Bjelovarsko-bilogorska županija je u Domovinskom ratu dala veliki broj postrojbi koje su sudjelovale u ratu. Najveća od njih, s najvećim brojem pripadnika, bila je 105.brigada koja je bila aktivna u svim ratnim događanjima ne samo na području županije nego i ukupnosti Hrvatske. Ratni put 105.brigade bit će i znanstveno prikazan i obrađen i to u Monografiji „Ratni put 105.brigade Hrvatske vojske“ čija bi izrada uskoro trebala biti završena, a čije je izdavanje financijski pokrila Bjelovarsko-bilogorska županija s 50 tisuća kuna.

Tako je župan Damir Bajs istaknuo da je Zapadna Slavonija bila poprište niza ratnih operacija u Domovinskom ratu.

2018 zupanija ratnici 9

U Domovinskom ratu jedna trećina naše županije bila je okupirana i šest mjeseci izvan nadležnosti suvereniteta Republike Hrvatske. Operacija „Otkos 10“ bila je presudna ne samo za nas ovdje u ovom dijelu Hrvatske nego je bila ključna jer je prvi put Hrvatska iz obrane prešla u napad i oslobodila dio svog područja. Kada govorimo o tome da ste vi polaznici Ratne škole „Ban Josip Jelačić“, to znači da ste vi oni na koje Hrvatska vojska računa, a to znači da ste se pokazali u prošlosti i da se na vas računa u budućnosti. Zadovoljstvo mi je da ste došli ovdje i lijepo je vidjeti da Hrvatska vojska brine ne samo o sadašnjosti nego i o budućnosti, a Ratna škola je ključna za to, rekao je župan Damir Bajs.

Voditelj studijskog putovanja, brigadir Jasenko Krovinović govorio je o samoj školi, istaknuvši da se poseban naglasak u Ratnoj školi daje na razvoj polaznika kao karakternih strateških lidera.

2018 zupanija ratnici 18

– Sukladno nastavnom planu i programu temeljni cilj je sistematizacija i povećanje postojećih te razvoj novih kompetencija polaznika. Jedan od tih segmenata svakako jest i spoznaja ekonomskih, društvenih, gospodarskih i drugih vrijednosti u Republici Hrvatskoj. Čast nam je što je župan bio pripadnik postrojbi Hrvatske vojske od prvih dana i to je jedan segment našeg dolaska. Samu Ratnu školu do danas je završilo 275 polaznika.

2018 zupanija ratnici 22

Brigadir Darko Vondra zahvalio se Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na toploj dobrodošlici u ime polaznika 21.naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić“.
– Izuzetno smo ponosni što smo danas ovdje. Mi u Ratnoj školi poučavamo razne predmete, od geopolitike, geostrategije, međunarodnih odnosa. Međutim, najdraži i najzanimljiviji dio su upravo ova studijska putovanja gdje obilazimo čitavu Republiku Hrvatsku i autentične lokacije iz Domovinskog rata. Kruna svakog vojnika je da dođe u Ratnu školu i da s jedne više razine, s jednim vremenskim odmakom, malo više sazna o Domovinskom ratu i akcijama koje su se ovdje vodile, rekao je brigadir Darko Vondra.

 

Nakon prijema kod župana Bajsa, polaznici 21.naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ prisustvovali su prezentaciji operacije „Otkos 10“ brigadira Đure Crkvenca. Nakon toga posjetili su i grad Daruvar gdje su, između ostaloga, sudjelovali na prezentaciji „Češka nacionalna manjina u RH s osvrtom na doprinos u Domovinskom ratu“i razgledavali Spomen sobu Domovinskog rata u Dvorcu grofa Jankovića.

 

 • 2018_zupanija_ratnici_8
 • 2018_zupanija_ratnici_9
 • 2018_zupanija_ratnici_14
 • 2018_zupanija_ratnici_15
 • 2018_zupanija_ratnici_16
 • 2018_zupanija_ratnici_17
 • 2018_zupanija_ratnici_18
 • 2018_zupanija_ratnici_22
 • 2018_zupanija_ratnici_27

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.