Crosst.hr

Podršku Damiru Bajsu za predstojeće lokalne izbore potpisao je i BUZ BBŽ

2016 12 bajsbuz 123

Županijska organizacija Blok umirovljenika zajedno podržat će kandidata Damira Bajsa za župana na predstojećim lokalnim izborima u 2017. godini

U petak 23. prosinca u Hotelu Central u Bjelovaru, potpisan je Sporazum između Damira Bajsa i Siniše Glavaša predsjednika Bloka umirovljenici zajedno Bjelovarsko-bilogorske županije. Sporazumom je potvrđen zajednički izlazak na izbore i podrška Županijske organizacije BUZ-a Damiru Bajsu na predstojećim lokalnim izborima u 2017.

– Ovdje se danas događa nastavak na slijed koji je ovdje četiri godine izvanredno funkcionirao u sinergiji suradnje predstavnika BUZ-a Bjelovarsko-bilogorske županije i mene kao vijećnika u Županijskoj skupštini i same Županije, te sadašnjeg župana Damira Bajsa i njegovih suradnika. Sinergija naravno označava zajedničku plodonosnu suradnju između Matice umirovljenika i Bloka umirovljenika zajedno. Pokazali smo jedan partnerski odnos kao što je to pokazao i sam župan Damir Bajs, a riječ je o partnerskom odnos prema umirovljenicima. Pokazali smo socijalnu osjetljivost, empatiju prije svega i zato smatram da smo danas ovdje da nastavimo taj dio priče i u naredne 4 godine i da podržimo župana Damira Bajsa kao kandidata za župana na predstojećim lokalnim izborima. U ovom slučaju podržavamo čovjeka koji je nezavisni kandidat. Ne podržavamo stranku i nemamo stranačku stegu i želimo istaknuti da su svi projekti koje smo tražili od župana u ranijem koalicijskom sporazumu ispunjeni i odrađeni u potpunosti. Projekti su odrađeni ne 100%, već i više od toga. Iako su izbori za 5 mjeseci, mi smo napravili koaliciju ranije da umirovljenici budu ponovno osigurani na nivou Županije. Ovaj Sporazum je garancija da će i dalje biti izdvojeno 500 tisuća ili i više kuna za potrebe umirovljenika, da će se i dalje provoditi programi “Pomoć u kući” i “Pletenica života” koji je financiran iz europskih sredstava. Nije na odmet spomenuti da je svaki četvrti, a u nekim dijelovima svaki treći stanovnik Županije umirovljenik i gdje se mirovine u ruralnim područjima kreću od tisuću do tisuću petsto kuna. Župan Damir Bajs je pokazao svoju socijalnu osjetljivost prema umirovljenicima i prenio ju je na svoje suradnike. Zbog toga partnersku ruku možemo jedino pružiti nezavisnom kandidatu i to županu Damiru Bajsu, kandidatu koji se zalaže za maloga čovjeka i umirovljenika, rekao je Siniša Glavaš prigodom potpisivanja Sporazuma sa Damirom Bajsom za župana na predstojećim lokalnim izborima.

Siniša Glavaš je također istaknuo da je ovo drugo potpisivanje koalicijskog sporazuma između župana Bajsa i jedne umirovljeničke opcije u Županiji s obzirom da je županijski HSU već ranije ovog mjeseca isto tako stupio u koaliciju s Damirom Bajsom.
– Matica umirovljenika dala je otvorenu potporu županu Bajsu. To je sve rezultat dobrog rada Županije koja je uz Grad Zagreb jedina jedinica regionalne samouprave koja recipročno iz svog proračuna osigurava sredstva za umirovljenike. Osim financijske pomoći, Bjelovarsko-bilogorska županija pomaže kroz projekt Pomoć u kući, projekt Pučkih kuhinja, Socijalnih trgovina koji nisu samo ograničeni za Bjelovar nego i druge gradove Županije u kojima su gradonačelnici i načelnici bili socijalno osjetljiviji, naglasio je Siniša Glavaš, predsjednik BUZ-a BBŽ.

Prigodom potpisivanja Sporazuma sa Županijskom organizacijom Blok umirovljenika zajedno, Damir Bajs je rekao da je prije 4 godine bilo najavljeno nekoliko stvari koje je trebalo ostvariti.
– Prvo je bilo vratiti našu Županiju na kartu Hrvatske, preokrenuti stanje u gospodarstvu, ali i ostvariti programe prema umirovljenicima. Rekao bi da je učinjen pomak, partneri smo Vladi, što se tiče gospodarstva među najboljima smo u Hrvatskoj, a što se tiče umirovljenika, sve što smo dogovorili je i napravljeno. Županija, prije mojeg mandata nije davala naglasak na umirovljeničku populaciju, što se vidjelo u izdvajanjima koja su bila beznačajna, od oko 12- 13 tisuća kuna, što je bilo vrlo zabrinjavajuće s obzirom da je svaki peti stanovnik naše županije iznad 65 godina i s obzirom na veliki udio umirovljeničke populacije, kako poljoprivrednih, tako i onih redovitih. Stoga umirovljenici trebaju u ovim trenucima očekivati pomoć od svoje zajednice i Županije. Jedna od prvih odluka je bilo osnivanje stalnog radnog tijela pri Županijskoj skupštini, Odbor za umirovljenike, što je učinjeno promjenom Statuta Županije gdje smo jedna od rijetkih županija koja to ima. Tu je i zapošljavanje djelatnika koji se bavi isključivo problemima umirovljenika, te izdvajanje pola milijuna kuna na godišnjoj razini gdje smo prvi po relativnim izdvajanjima i drugi po ukupnim izdvajanjima za umirovljenike od svih jedinica regionalne samouprave. Taj novčani iznos ide prema umirovljeničkim udrugama s kojima izvrsno surađujemo i koje su prihvatile naš poziv da budemo partneri. Tu je također program “Pletenica života” koji je jedini takve vrste u Hrvatskoj sufinanciran od strane EU, te program Pomoći u kući koji koristi oko 1600 osoba, rekao je Bajs i nastavio da će u predstavljanju programa za 2017. i u predizbornom programu predstaviti i neke novine koje će uvesti iz razloga da se može napraviti i više.
– Trenutno bi se zahvalio Bloku umirovljenici zajedno i gospodinu Siniši Glavašu za potporu u mandatu, ali i na kreiranju zajednički programa u Županijskoj skupštini. Ovo potpisivanje je pet mjeseci pred izbore i smatram da je to vrijeme kada se treba stvoriti jedan zajednički okvir za buduću suradnju, rekao je Damir Bajs.

Prigodom potpisivanja ovog Sporazuma naglašeno je i to da je zajednička suradnja imala za cilj stavljanje naše Županije u klub među prvih 10 po razvijenosti, a pokazatelji su pozitivni trendovi u gospodarstvu i pad nezaposlenosti, te povećanje zaposlenosti. Također se istaknulo da je od strane države smanjenja potpora za pomoć u kući i ostala izdvajanja za umirovljenike, lokalne zajednice i jedinice regionalne samouprave i da je Županija morala uskočiti kako bi pomogla umirovljeničkoj populaciji.

U ime županijske Matice umirovljenika, predsjednik Ivan Prekrat je istaknuo da pozdravlja potpisivanje ovog Sporazuma kao i potpisivanje Sporazum između HSU i sadašnjeg župana Damira Bajsa.
– Matica umirovljenika zalagala se na prošlim izborima da gospodin Damir Bajs postane naš župan. Učinili smo to jer smo vjerovali u njega i jer smo znali da je socijalno osjetljiv i da zahvaljujući njemu umirovljenici mogu bolje živjeti. Sve što je potpisano i dogovoreno je ostvareno. Županija izdvaja 500 tisuća kuna za umirovljeničku populaciju i ta sredstva idu za socijalni boljitak naših članova, kao što su na primjer odlasci u toplice, informatički tečajevi za naše članove, sportska druženja, za pjevačke zborove i slične aktivnosti. Time se još jednom zahvaljujem našem županu Damiru Bajsu i našem Siniši Glavašu kao aktivnom vijećniku u Županijskoj skupštini na svemu što su do sada učinili za umirovljenike, rekao je na kraju Ivan Prekrat, predsjednik Matice umirovljenika Bjelovarsko-bilogorske županije.

Potpisivanju Sporazuma nazočio je i Marijan Žiher, predsjednik bjelovarske gradske organizacije BUZ-a, koji je također pohvalio suradnju župana Damira Bajsa sa umirovljenicima i dao je svoju veliku podršku.

1202871263135869.1073742811.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.