Crosst.hr

Međunarodni tjedan dojenja od 1. do 7. kolovoza pod sloganom “Podržimo dojenje zajedno”

2017 7 dojenje 102

Povodom obilježavanja Međunarodnog tjedna dojenja, zamjenica bjelovarsko – bilogorskog župana Bojana Hribljan sa svojim je suradnicima primila pedijatricu i predsjednicu koordinacijskog odbora za “Bjelovarsko-bilogorska županija prijatelj dojenja” Mariju Čatipović, Jasnu Šestak, prvostupnicu sestrinstva, Snježanu Berak, predsjedncu Hrvatskog čitateljskog društva, Katarinu Fehir Šola, ravnateljicu Ljekarne Bjelovar, Senku Mariju Ivanušec, stručnu prvostupnicu predškolskog odgoja, Branku Biketa Caktaš, stručnu suradnicu pedagoginju iz Dječjeg vrtića „Ciciban“ te Danijelu Vusić, direktoricu Radio Terezije.

Svake godine u prvom tjednu kolovoza diljem svijeta obilježava se Međunarodni tjedan dojenja, kako bi se pokazale koristi dojenja za dijete i majku. Ovogodišnji Međunarodni tjedan dojenja obilježava se od 1. do 7. kolovoza pod naslovom “Podržimo dojenje zajedno”, a usmjeren je na važnost suradnje, zajedništva i partnerskih odnosa u promicanju dojenja i pružanju podrške mladim majkama. Na ovaj se način javnost poziva na zajedničko djelovanje političara, lokalne zajednice, medija i pojedinaca u promicanju i naglašavanju koristi dojenja za mentalno i tjelesno zdravlje svih ljudi.

2017 7 dojenje 91

– Koordinacijski odbor do sada je proveo dosta aktivnosti koje se tiču same promocije dojenja. To su edukacije za zdravstvene djelatnike, aktivnosti poboljšavanje uvjeta rađanja u rodilištima, izdavanje promotivnih materijala, sudjelovanja na znanstvenim skupovima, osnivanje grupa potpora dojenju, a velika se pažnja pridavala i edukacijama mladih u srednjim školama. Kroz dosadašnja događanja usko se surađivalo s lokalnom zajednicom i zaista možemo reći da je Županija kada je god mogla, uskočila i otvarala prostor za promicanje dojenja. Osim što je dojenje prvi intimni kontakt s majkom, ono predstavlja i početak jednog zdravog života. I emotivnog i fizičkog. Zdrav čovjek predstavlja zdravo društvo, na kojem trebamo inzistirati. Kada se kao majka prisjetim svog iskustva, mogu reći da ono predstavlja nešto prekrasno, ponekad i teško i stresno za majku, rekla je zamjenica Bojana Hribljan.

Inače, Koordinacijski odbor Bjelovarsko – bilogorske županije osnovan je u siječnju 2013. za „Županiju prijatelj dojenja“. Riječ je o programu koji se provodi u suradnji s UNICEF-om i Ministarstvom zdravstva s ciljem promicanja svih aktivnosti vezanih za dojenje. Predsjednica Odbora je i začetnica ovog projekta, bjelovarska pedijatrica Marija Čatipović, koja već godinama promovira dojenje raznim akcijama i čija ordinacija već dugo nosi naslov „Savjetovalište za djecu – prijatelj dojenja“, u čemu su joj se pridružile i druge ustanove.

2017 7 dojenje 106

– U rad je uključeno pedesetak stručnih osoba, stotine majki i volontera. Predivno je što mi imamo, osim stalnih aktivnosti koje se provode i u drugim lokalnim zajednicama, neke potpuno nove stvari koje su u Hrvatskoj pokrenute. Imamo program „Ljepota majčinstva“, prvi smo pokrenuli akciju „Ljekarne – prijatelji dojenja“ i „Knjižnica – prijatelj dojenja“, a od Ministarstva zdravstva smo dobili službenu potvrdu da bjelovarski vrtić „Ciciban“ može u svoj kurikulum uvesti dojenje. Važnost dojenja uveli smo i u školu. Bilo je zanimljivo vidjeti kako na tu temu primjerice gledaju učenici Obrtničke škole u kojoj je najviše muških učenika. Predavanja su bila zanimljiva i edukativna, a učenici su ih vrlo dobro prihvatili. S mog stajališta važno je naglasiti da dojenje nije samo način prehrane djeteta, ono je ljubav, emocionalnost, zaštita i nenadmašno je. Prije 20 godina kada smo zapravo i započeli prve akcije u smislu promocije dojenja, imali smo 19 do 20 posto dojene djece do šest mjeseci, što je strašno malo. Sada je puno bolje, imamo oko 50 posto dojene djece do šest mjeseci u našoj županiji. Oko 95 do 98 posto dojene djece u rodilištu do kraja prvog mjeseca starosti padne na 80 posto. Razlozi tome su brojni, od okoline, mišljenja i stanja majke, pa do ostalih faktora. Zato mislimo da se sa upoznavanjem dojenja treba krenuti već u srednjoj školi. Mlade treba naučiti zašto dojiti, a kada dođu u tu fazu života naučiti kako dojiti, rekla je Marija Čatipović na samom početku pressice.

2017 7 dojenje 63

Danijela Vusić, direktorica Radio Terezije osvrnula se i detaljnije predstavila spomenuti projekt „Ljepota majčinstva“ koji se provodi u Bjelovaru od prošle godine. Podsjetila je da će se u sklopu projekta i Nacionalnog tjedna dojenja, u listopadu, kao i prošle godine održati aktivnost putem koje će dojenje i majčinstvo biti predstavljeno na jedan potpuno urban i moderan način. Vjerojatno se neki i sjećaju, u tome je u Bjelovaru sudjelovalo 20 majki koje su na jedan dan postale manekenke zajedno sa svojom djecom koja su dojena. Dom kulture bio je dupkom pun, a majke su ovom prilikom govorile o svom majčinstvu, iskustvima i naravno dojenju.

2017 7 dojenje 65

Više o grupama za potporu dojenju rekla je prvostupnica i patronažna sestra Jasna Šestak.

– U županiji imamo aktivnih 15 grupa, konkretno u Bjelovaru sedam. 149 puta su se bjelovarske grupe sastale tijekom prošle godine, što je velik broj. U grupama se naravno prvenstveno govori o dojenju, pomaže se majkama u vezi toga, no velika je važnost u upoznavanju majki, njihovom povezivanju. Nekad se dogodi da majka najbolje prihvati savjet upravo druge majke, nego npr. zdravstvenog djelatnika. Na sastancima pričamo i drugim temama koje su vezane za pravilan rast i razvoj djece. Patronažna služba od 2002. godine u kontinuitetu provodi tečajeve za trudnice koji se održavaju jednom mjesečno i traju četiri dana, u suradnji s pedijatrom, ginekologom, psihijatrom i fizioterapeutom. Tečajeve provodimo i u Daruvaru, Garešnici i Čazmi, ne tako često kao u Bjelovaru jer nema potrebe. Jedan od ta četiri dana uvijek je posvećen samo dojenju. Na taj način se trudnicama pomaže da nešto o dojenju nauče i prije samog dolaska bebe. Veliki značaj imaju i naši redoviti posjeti rodilištu koje se odvijaju u tjednim intervalima, obično četvrtkom kada rodiljama pomažemo u postavljanju beba na prsa, pomažemo pri rješavanju nekih problema koji se najčešće pojavljuju na samom početku, odgovaramo na pitanja, savjetujemo i slično. Što se tiče posjeta rodiljama i djeci kod kuće, kada napuste rodilište, tu imamo obuhvat oko 98 posto majki. Tijekom trudnoće, trudnice obavezno posjetimo dva do tri puta. Taj obuhvat je nešto manji od posjeta rodiljama i novorođenčadi. Prošle godine smo imali 37 odlazaka u rodilište i time educirali 117 trudnica i 132 rodilje. U 2016. imali smo devet tečajeva za trudnice sa 127 trudnica i 93 buduća oca, čiji se broj sve više povećava. Prema našim statistikama koju radim na kraju svake godine, primjećujem da je općenito sve manji broj trudnica i novorođene djece za 15 do 20 svake godine, istaknula je patronažna sestra Jasna Šestak.

 2017 7 dojenje 74

Projekt „Ljekarne – prijatelji dojenja“ provodi se već dvije godine i odličan je način pružanja pomoći budućim i novopečenim majkama, promidžbe dojenja kao najboljeg izbora pri hranjenju novorođenčadi, ali i savjetovanja i informiranja trudnica i dojilja, od strane stručnih osoba.

– Pozvani smo da budemo organizatori jednog nacionalnog projekta koji će se provoditi u svim ljekarnama u Hrvatskoj. Pozvani smo da svojim savjetima i iskustvom u tome pomognemo. U Bjelovaru je naš projekt počeo otvaranjem kutka za dojenje i prematanje djece, na temelju potreba mnogih majki, koje npr. za vrijeme šetnje trebaju premotati i nahraniti dijete. Time smo otvorili i vrata svoje ljekarne. Već drugu godinu zaredom organiziramo predavanja za majke kojima obuhvaćamo razne teme, od zaštite kože, izlaganja suncu, pravilnog dojenja i njegove važnosti, higijene do svega onoga što majke smatraju da je važno. Organizirali smo i stručnu edukaciju o dojenju na nacionalnom nivou za magistre farmacije, liječnike i medicinske sestre. Edukacija je prošla izvrsno i jako je odjeknula u našim stručnim krugovima. Krajem godine planiramo još neke novitete kako bi majkama olakšali pristup o svemu što je vezano za dojenje, ali i kako bi mi ljekarnici bili što bolji i stručniji u radu s majkama, rekla je Katarina Fehir Šola, ravnateljica Ljekarne Bjelovar.

2017 7 dojenje 81

Prošlog tjedna Dječji vrtić Ciciban zaprimio je suglasnost od Ministarstva znanosti i obrazovanja uz stručno mišljenje Agencije za odgoj i obrazovanje za provedbu Programa rada s roditeljima „Vrtić – prijatelj dojenja“, po čemu je bjelovarski vrtić postao jedinstven u Hrvatskoj. U Radnoj skupini koja je sudjelovala u kreiranju tog programa bila je i pedagoginja vrtića Branka Biketa Caktaš, zdravstvena voditeljica kao i Udruga za sretno i zdravo djetinjstvo, odnosno pedijatrica Marija Čatipović. Najveća značajka ovog projekta je promoviranje dojenja, ne samo kod majki i očeva, već i kod djece predškolske dobi. Kretanjem djece u jaslice majke se najčešće pitaju je li to vrijeme za prekidanje dojenja?

 

– U takvim situacijama svaku majku kroz individualni razgovor ohrabrujemo da ne prekida s dojenjem i dajemo do znanja da to nije razdoblje za prestanak dojenja. Program „Vrtić – prijatelj dojenja“ provodit ćemo u našim prostorijama i odvijat će se kroz razne radionice, individualne razgovore, konzultacije i predavanja. Prilikom izrade programa, naš stručni tim prošao je i edukaciju u bolnici Sv. Duh, kako bi program zaista dobio na svojoj kvaliteti. Program kreće od rujna s novom pedagoškom godinom i odvijat će se u kontinuitetu, rekla je Senka Marija Ivanušec, stručna prvostupnica predškolskog odgoja.

2017 7 dojenje 85

Na njezino izlaganje nadovezala se i stručna suradnica, pedagoginja Dječjeg vrtića Ciciban, Branka Biketa Caktaš.

– Veseli me što ovo područje postaje sve više interdisciplinarno, odnosno multidisciplinarno, tako da različita područja i različite struke mogu doprinijeti dojenju i osvještavanju cijele javnosti. Mi radimo na takav način da razvijamo kulturu ustanove da promiče dojenje. Želimo naglasiti kako kretanje djeteta u vrtić zaista ne zahtjeva prestanak dojenja, u slučaju da majka i dijete još uvijek žele dojiti. Tu je važna podrška oca, užeg kruga obitelji, kao i nas, stručnjaka koji sudjelujemo u odgoju djece. Nadam se i vjerujem da će ovaj program zaista biti značajan, rekla je pedagoginja Branka Biketa Caktaš.

 

Prije više od četiri godine pokrenuta je Nacionalna kampanja za poticanje čitanja „Čitaj mi“. Samo nekoliko dana nakon početka promocije, u kampanju se odmah uključio i Bjelovar čemu su veliku podršku pružili Grad Bjelovar i Bjelovarsko – bilogorska županija. Kampanja se bazira na promicanju čitanja djeci od najranije dobi, govori o tome zašto je čitanje važno, što predstavlja i što se pomoću njega razvija, kakve odnose gradi između roditelja i djeteta te slično. Dječji odjel Narodne knjižnice Petar Preradović već 16 posljednjih godina ima grupe u kojima okuplja djecu od 0 do 3 godine.

2017 7 dojenje 90

– Svojevremeno smo u tom pogledu bili među samo tri posto knjižnica u Hrvatskoj koje su takav program provodile. Partneri smo mnogima, pa tako i Udruzi za sretno i zdravo djetinjstvo koju poznajem od samog osnivanja. U sklopu kampanje „Čitaj mi“ krenuli smo i u grupe za potporu dojenja, u kojima govorimo majkama o tome koliko je važno čitati, što čitanje čini i da nikada nije prerano početi čitati djetetu. U sklopu tih susreta, majke dobivaju letak na kojem pišu osnovne informacije i činjenice, dobivaju poziv da se učlane u knjižnicu jer je članstvo do godine dana besplatno, dijete dobiva svoju prvu slikovnicu pod naslovom „Gledaj ova mala slatka lica“ i to je nešto što majkama daje novu informaciju. Kako smo u prostoru knjižnice i igraonice dobili mogućnost uređenja, bilo je jasno da sada možemo osigurati mjesto za prematanje i dojenje. Donatori su nam izašli u susret i omogućili da postavimo stolić za prematanje koji je montiran na zid i zauzima jako malo mjesta. U njemu se, zahvaljujući našoj ljekarni, nalazi sve ono što jednoj majci može zatrebati pri prematanju, dok se pored ormarića nalazi klupica na kojoj majka može podojiti dijete, a tu je i velik broj šarenih, zanimljivih slikovnica. Upravo na taj način naša je ustanova postala „Knjižnica – prijatelj dojenja“, a slijedeći je korak u ovu priču uključiti i ostale knjižnice na području županije, rekla je Snježana Berak, predsjednica Hrvatskog čitateljskog društva.

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.