Crosst.hr

Počeli Dani Matice hrvatske u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 2016.

2016 11 maticadiklenica 17

Dani Matice Hrvatske održat će se od 8. studenoga – 1. prosinca 2016.

I ove godine počeli su Dani Matice Hrvatske u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, 8, studenog s predavanjem akademika Stjepana Damjanovića o Glagoljičnoj sastavnici hrvatske kulture. Ovo zanimljivo predavanje privuklo je i svoju publiku koja je zaista mogla puno toga naučiti. Tako je akademik Stjepan Damjanović u svom uvodnom govoru rekao da Povijest Hrvatskog jezika ne može se razumjeti bez glagoljične sastavnice, a pojasnio je i zašto?

– Mi obično pjevamo da smo na ovim teritorijima od stoljeća sedmog, ali najstariji tekstovi su oni kojima bilježimo Hrvatski jezik, a to je iz XI stoljeća. Dok su najstariji latinični tekstovi s kojima bilježimo Hrvatski jezik iz XIV stoljeća. Hoću reći, da je Hrvatski jezik pet do šest stoljeća obilježen glagoljicom, a ne latinicom. Kada pogledate srednji vijek vi nikada ne bi zaključili da će Hrvati biti latinični narod, ono što mi danas apsolutno jesmo. Svi naši najstariji tekstovi pisani su glagoljicom, rekao je Stjepan Damjanović i dodao da je glagoljica prevažna sastavnica naše kulture i da obično postoje kriva shvaćanja da je glagoljica bila u nekim crkvama i na nekim oltarima kao neka liturgijska knjiga.

Predavanje akademika Stjepana Damjanovića bio je uvod u Dane Matice Hrvatske koji su nastavljeni s predstavljanjem knjige TRAGOVIMA BIBLIJSKIH PROSTORA I DOGAĐAJA, prof. dr. sc. Bože Lujića održanim 9. studenog, a danas 11. studenog u 19 sati, u Katedrali sv. Terezije Avilske, održat će se Sveta misa za pokojne članove ogranka Matice Hrvatske BBŽ-a.

Dane Matice Hrvatske u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji najavila je i predsjednica Ogranka Matice Hrvatske u Bjelovaru Anita Blažeković. Ona je istaknula kako će na ovogodišnjim Danima Matice Hrvatske biti za svakoga po nešto, čak i za najmlađe predstavljanje slikovnice, a bit će dosta i poezije.
– Predstavit će se najviše zavičajni autori, a događanja će biti održana u Bjelovaru, Grubišnom polju, Garešnici, a možda i Daruvaru, rekla je predsjednica Blažeković.
http://www.bjelovar.info/images/uploads/matica-Hrvatska.jpg
Više o događanjima povodom Dana Matice Hrvatske 2016., pogledajte

Autor: Branka Sobodić

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.