Crosst.hr

Planiran proračun ŽUPANIJE za iduću godinu od 1,71 milijardu kuna – U koje će se kapitalne projekte ulagati?

2020 12 22 proračun 26

Županijska skupština Bjelovarsko – bilogorske županije na prijedlog župana Damira Bajsa prihvatila je županijski proračun za 2021. godinu koji je ključan je za provođenje svih aktivnosti Bjelovarsko – bilogorske županije, a posebice europskih projekata. Nakon prihvaćanja proračuna otvorena je mogućnost za potpisivanje ugovora s izvođačima radova za energetsku obnovu još šest županijskih škola, raspis natječaja za izvođača radova za četiri škole te potpis ugovora s izvođačem radova za izgradnju nove bjelovarske Glazbene škole kao i nastavak izgradnje nove zgrade bolnice.

Iznos županijskog proračun narastao je za devet puta u osam godina i on je sada iznosom dvostruko veći nego zbir proračuna svih gradova i općina u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji koja je u ovom trenutku treća po povlačenju europskih sredstava. Kroz proračun Bjelovarsko – bilogorska županija provodi najveći projekt od bilo koje Županije u Hrvatskoj, a riječ je o projektu izgradnje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar.

U ovoj godini Bjelovarsko – bilogorska županija ima smanjenje izvornih prihoda za oko 15 posto, a ujedno i niz proračunskih troškova. Županija je ove godine osigurala sredstva za Stožer civilne zaštite za provođenje svih mjera u borbi protiv pandemije koronavirusa u iznosu od pet milijuna kuna čime je omogućeno da se odluke Stožera civilne zaštite u financijskom smislu i provedu što uključuje nabavu potrebne zaštite opreme i zaštitnih sredstava, financiranje troškova objekata namijenjenih za karantenu, financiranje troškova COVID ambulanti, ali i nabavku nove medicinske opreme poput respiratora za bjelovarsku Opću bolnicu.

Unatoč cijeloj situaciji vezanoj za pandemiju koronavirusa, nastavljeni su svi kapitalni projekti u 2020. godini za koje je Bjelovarsko­ – bilogorska županija osigurala pred-financiranje od preko 25 milijuna kuna kroz same pozajmice dane direktno iz županijskog proračuna te kroz objedinjeni račun „cash poolinga“ od narednih 15-ak milijuna kuna. Ovog trenutka iznos „cash poolinga“ objedinjenog računa Bjelovarsko – bilogorske županije i njenih ustanova je u plusu od 35 milijuna kuna od čega je otprilike polovica sredstva Županije.

– Bliži se kraj godine koja je bila izuzetno teška zbog pandemije koronavirusa. Dali smo potporu većini gradskih i općinskih proračuna, primjerice Gradu Bjelovaru. Smatramo da se u ovakvim vremenima moramo držati zajedno i dati mogućnost provedbi projekata koji su pred nama. Žao mi je što tako nije bilo na Županijskoj skupštini, jer županijski proračun nije dobio potporu oporbe, niti rebalans, niti odluke vezane za izgradnju nove zgrade Opće bolnice. Tu poruku nismo željeli čuti. Ne radi glasova, već zbog činjenice da se moramo okupiti i djelovati za zajednički boljitak. Županijski proračun je prošao i prihvaćen je sa 24 glasa za. Imamo niz stranaka i pojedinaca koji nas podržavaju. Oporbi ne zamjeram jer je njihovo pravo da budu protiv ili suzdržani. Ipak, županijski proračun koji je ovog puta jedan od većih u RH i izgradnja nove zgrade Opće bolnice Bjelovar jedni su od temelja za iduću godinu. Županijski proračun za 2021. godinu iznosi milijardu i 71 milijun kuna. Kada usporedimo sa 2013. godinom, proračun je devet puta veći. Naša Županija je te godine bila zadnja po povlačenju sredstava iz EU fondova, a sada smo treći u Hrvatskoj. To pokazuje na koji način mi radimo i kako provodimo aktivnosti. Ove godine smo nažalost imali manje prihode i to za oko 15 posto. Samo pet milijuna kuna je do sada otišlo na obranu od koronavirusa, a isti smo iznos predvidjeli i za 2021. godinu. Ipak, nadamo se da nas čeka završetak korona krize. Županija je tijekom ove godine pred-financirala više od 25 milijuna EU projekata. Bilo je pitanje da li ćemo sa projektima nastaviti ili stati. Naravno, odlučili smo hrabro ići dalje. Upravo sutra potpisujemo ugovor za izgradnju Glazbene škole u Bjelovaru. Pred nama su još četiri velika projekta, jedan od njih je izgradnja Centra kompetentnosti pri Medicinskoj školi Bjelovar. Neke naše kolege kažu kako smo mi prezaduženi, no za razliku od drugih, Bjelovarsko – bilogorska županija u osam godina nije uzela niti jedan kredit za svoje poslovanje. Sve su to krediti od prije. Dakle, kreditno zaduženje nije povećano radi županijskih potreba, dapače bili smo u mogućnosti dati svoja županijska sredstva, prvenstveno za naše škole, kao i druge subjekte. Županija je do sada bila likvidna i bez kredita. Sve što smo napravili, napravili smo vlastitim sredstvima. Naši projekti su u mnogim segmentima vezani za gospodarstvo. Otprilike 30 posto djelatnika u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji vezano je za građevinu. Činjenica je da su naši izvođači uspjeli u nizu natječaja, bilo da su bili glavni izvođači ili podizvođači. Investicije samo u Bjelovaru su u ovom trenutku više od 400 milijuna kuna i to je najveći ciklus investicija ikad, što vrijedi i za većinu gradova i općina. Ovakvim odgovornim postupanjem možemo nastaviti raditi dalje, poručio je župan Damir Bajs.

I u 2021. godini Bjelovarsko – bilogorska županija nastavlja s provođenjem brojnih projekata od kojih izdvajamo samo neke. Projekt nastavka izgradnje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar vrijedan 272 milijuna kuna, provođenje  projekta  Regionalnog  centra  kompetentnosti  pri  Medicinskoj  školi Bjelovar vrijedan 62,5 milijuna kuna, izgradnja nove zgrade Glazbene škole Vatroslava Lisinskog vrijedne 25 milijuna kuna, dovršetak projekta energetske obnove Doma za starije Bjelovar u iznosu 13,2 milijuna kuna, nastavak energetske obnove škola u iznosu od 60 milijuna kuna, projekt “Za žene Bjelovarsko – bilogorske županije faza 2 vrijedan 5,3 milijuna kuna, projekt “Pletenica  života” faza 2 vrijedan 1,5 milijuna kuna, financiranje projekta za privlačenje i ostanak liječnika i medicinskog osoblja 1,2 milijuna kuna, provođenje potpornih mjera u poljoprivredi, gospodarstvu i turizmu vrijednih deset milijuna kuna.

Također, Bjelovarsko – bilogorska županija očekuje i povrat europskih sredstava u iznosu od desetak­ milijuna kuna.
Ovo je samo dio županijskih projekata i programa planiranih u idućoj godini.

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.