Crosst.hr

Pedagozi srednjih škola učili o kulturi demokracije, inkluziji učenika izbjeglica i stresu

2017 1 komercijlna škola 1

U Komercijalnoj i trgovačkoj školi Bjelovar u okviru Međužupanijskog stručnog vijeća stručnih suradnika pedagoga srednjih škola, pedagozi i nastavnici Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije.

U Komercijalnoj i trgovačkoj školi Bjelovar u okviru Međužupanijskog stručnog vijeća stručnih suradnika pedagoga srednjih škola, pedagozi i nastavnici Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije.

Ovaj skup posvetili smo kulturi demokracije, različitostima među ljudima, prihvaćanju tih razlika, inkluziji učenika izbjeglica u naše škole te stresu i načinima nošenja sa stresom.
Radionicu pod nazivom “Možemo li se složiti da se ne slažemo?” održala je profesorica savjetnica Irena Pavlović iz Srednje škole Čazma koja je i hrvatska predstavnica u Pestalozzi programu Strengthening Education for Democracy. Ova radionica dio je razvoja kompetencija za kulturu demokracije, bavi se osvješćivanjem pogrešaka koje činimo prilikom formiranja stavova o drugim ljudima i interpretiranju raznih situacija koje traže razumijevanje tuđeg pogleda na svijet. Bila je ovo odlična prilika da i mi odgojno-obrazovni djelatnici promislimo o pogreškama koje činimo tijekom raznih vrsta aktivnosti kada je bitno razumjeti/prihvatiti tuđe gledište.

U nastavku nas je psihologinja Renata Hunjadi Brzović iz Odjel za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti podsjetila na samo definiranje stresa i njegove manifestacije, uzroke, posljedice te kako se lakše pripremiti za stresne situacije i kako se lakše nositi s njima. Zanimljivo je bilo procijeniti vlastitu otpornost na stres i identificirati svoje slabosti i snage za nošenje sa stresom.

Sandra Hermanović, pedagoginja Tehničke škole Bjelovar upoznala nas je s izazovima inkluzije učenika izbjeglica u naše škole. Uz objašnjenje osnovnih pojmova saznali smo više o osnovnim psihosocijalnim potrebama izbjeglica. Upravo ovo uvodno predavanje o situacijama koje zasigurno nisu daleko od naših škola potiču na preispitivanje vlastitih stavova o nepoznatim kulturama i prepoznavanju vlastite nesigurnosti vezano uz integraciju djece izbjeglica u škole. Ono što se svima nametnulo kao pitanje je spremnost cijelog sustava podrške kako bi se škole lakše nosile s ovim izazovima.

Voditeljica MŽSV-a pedagoga:
Ornela Malogorski, prof. savjetnica

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.