Crosst.hr

Paraolimpijski školski dan posjetio Osnovnu školu Čazma

2016 11 hpocazma 2

Raiffeisenbank Austria d.d. i Hrvatski paraolimpijski obilježili prvu godišnjicu suradnje

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u osnovnoj školi Čazma održan je Paraolimpijski školski dan (PŠD) za više od 550 učenika. Bila je to 11. škola u Hrvatskoj koju su u sklopu suradnje Hrvatskog paraolimpijskog odbora i Raiffeisen banke ove godine posjetili hrvatski paraolimpijci i kroz razne aktivnosti upoznali učenike s paraolimpijskim sportom i svakodnevicom osoba s invaliditetom.

Cilj projekta, koji obilježava svoju šestu godišnjicu od pokretanja, jest promocija paraolimpijskih sportova među učenicima, uključivanje što većeg broja djece s invaliditetom u sportske aktivnosti, te odgoj novih generacija u kojima osobe s invaliditetom više neće biti percipirani kao socijalna skupina.

Hrvatski paraolimpijski odbor i Raiffeisenbank Austria d.d. tako su nastavili svoje partnerstvo koje je započelo na današnji dan prošle godine kada je održan prvi zajednički PŠD kojim je obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

“Suradnja s Hrvatskim paraolimpijskim odborom na projektu Paraolimpijskog školskog dana započela je prije godinu dana na Međunarodni dan osoba s invaliditetom i u svakom pogledu donijela sasvim novo viđenje sportskih aktivnosti osoba s invaliditetom. Vjerujem da smo zajednički osvijestili učenike u školama u kojima su se aktivnosti provodile i da su životna iskustva paraolimpijskih sportaša i njihov put do uspjeha pomogli pri razumijevanju i približavanju te teme najmlađima. Iskreno se nadamo da će mnoga djeca i mladi s invaliditetom započeti sa sportskim aktivnostima potaknuti svime što smo prezentirali kroz Paraolimpijski školski dan i da će im njihovi vršnjaci u tome rado pomoći” – izjavio je Michael Georg Müller, predsjednik uprave Raiffeisen banke.

Projekt PŠD-a u OŠ Čazma se proveo među svim učenicima od 1. do 8. razreda, koji su imali priliku pogledati film o paraolimpijskom sportu te postavljati pitanja našim proslavljenim bjelovarskim paraolimpijcima Josipu Slivaru i Damiru Bošnjaku.

“Iz svog iskustva koje sam stekao na brojnim akcijama PŠD-a, vidim da djecu zanimaju sportovi koji se nalaze na paraolimpijskim igrama, iako u većini slučajeva s njima nisu upoznati. Dobar je osjećaj širiti paraolimpijski duh i upoznavati najmlađe, njihove roditelje i učitelje o snazi sporta. Uvijek nailazimo na barijere, a ono što želimo postići jest da se djecu s teškoćama u razvoju ne oslobađa tjelesnog, nego da se spozna kako je i njima gušt i želja baviti se sportom. Veliki je put pred nama, ali smo spremni” – izjavio je paraolimpijac Josip Slivar.

U razrednim aktivnostima učenici su izrazili svoju kreativnost crtajući osobe s invaliditetom, razgovarajući o bajci i sudjelujući u igri s fotografijama. U sportskom dijelu učenici su sudjelovali u paraolimpijskim sportovima kao što su sjedeća odbojka, goalball, košarka u kolicima i bacanje kugle.

U rad s učenicima ukupno je bilo uključeno 14 volontera, profesori OŠ Čazma te voditeljica projekta Višnja Družinec. Poseban gost događaju bio je predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić:

“Sutra obilježavamo Međunarodni dan osoba s invaliditetom koji nas uvijek osvijesti koliki smo put prešli kako bismo osigurali ravnopravnost, koja nije samo zakonska stavka već stanje svijesti. U tom kontekstu naši su paraolimpijci istinska inspiracija i osobe koje to stanje svijesti mogu izgraditi. Njihov duh je nesalomljiv i uvjeren sam kako su se tijekom današnjeg Paraolimpijskog školskog dana u to mogli uvjeriti i prekrasni učenici OŠ Čazma” – izjavio je predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić.

Paraolimpijski školski dan uspješno se provodi već šestu godinu i može se pohvaliti činjenicom da je do sada obuhvatio više od 50 tisuća djece u više od 130 hrvatskih škola, te da je proteklih godina dobitnik brojnih međunarodnih i nacionalnih priznanja.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.