21. rujna 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Ove godine održava se 10. jubilarna Večer nacionalnih manjina u Bjelovaru

2016 11 vecernac 2

Jubilarni, deseti put zaredom u Bjelovaru će se održati Večer nacionalnih manjina u Školsko-sportskoj dvorani

U Gradu Bjelovaru održana je konferencija za novinare, vezana uz najavu 10. Večeri nacionalnih manjina. Uz medije i suradnike okupljenima su se obratili gradonačelnik Antun Korušec kao predstavnik Grada koji je glavni pokrovitelj manifestacije i Miruška Lončar i Josip Sodomka kao predstavnici Češke obeci Bjelovar, organizatora priredbe. Sama manifestacija održat će se 26. studenog, 2016. u Školsko-sportskoj dvorani u Bjelovaru, na kojoj će nastupiti deset udruga i kulturno-umjetničkih društava iz devet nacionalnih manjina.

– Hvala svima prisutnima što su se odazvali pozivu kako bi smo zajedno promovirali desetu, jubilarnu Večer nacionalnih manjina u Bjelovaru. Napominjem da će ulaz biti besplatan za sve posjetitelje. Također napominjem da uz Grad kao glavnog pokrovitelja svojim učešćem sudjeluje Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske. Vezano uz samu povijest priredbe, prva Večer je organizirana 2007. u našem Domu kulture, a zbog povećanog zanimanja, 2011. manifestacija se seli u veći prostor, u Školsko-sportsku dvoranu na Poljani dr. Franje Tuđmana. Ne samo zbog posjetitelja, već i zbog velikog interesa Kulturno-umjetničkih društava nacionalnih manjina širom Hrvatske za sudjelovanjem na ovoj manifestaciji, pronalazak većeg prostora bio imperativ, rekao je gradonačelnik Korušec.

Gradonačelnik je također istaknuo da je zanimanje za ovu manifestaciju veliko, što govori i sama brojka da manifestaciju posjeti oko 2000 posjetitelja, od kada se sam događaj odražava u novom prostoru.
– Grad financira Večer nacionalnih manjina sa 70 tisuća kuna, dok za ostale programe naše Češke obeci iz gradskog proračuna se izdvaja 15 tisuća kuna. Predstavnici Češke nacionalne manjine koji sudjeluju u radu Gradskog vijeća, na godišnjoj razini financirani su sa 16 tisuća i petsto kuna. Tim iznosima također dodajem 50 tisuća i petsto kuna za Vijeća nacionalnih manjina koja su konstituirana na području našeg grada, a riječ je o češkoj, srpskoj, albanskoj i romskoj nacionalnoj manjini. Naravno, to nisu jedina sredstva koja Grad izdvaja za vijeća, predstavnike i projekte iz redova manjina; tu je također riječ o logističkoj pomoći kao što su na primjer prijevoz, štampanje letaka i pozivnica, istaknuo je gradonačelnik i nastavio o Večeri nacionalnih manjina.
– Ova manifestacija je izuzetno važna jer ona potiče multikulturnost u vidu prihvaćanja različitosti jedne strane, i s druge strane potiče njegovanje kulture, tradicije i običaja naših manjina. Bjelovar se na ovaj način promovira kao grad bez podjela koji cijeni različitosti, kao svoje bogatstvo. Bjelovar je mjesto uvažavanja u zajedništvu i suživota, gdje većinski narod cijeneći svoje kulturno naslijeđe cijeni i šiti tradiciju nacionalnih manjina. To je zalog za bolje sutra gdje zajedno kroz međusobno uvažavanje sudjelujemo u njegovu stvaranju, za nas i naše potomke. S tim na umu, Grad Bjelovar ide prema tom cilju, gdje kroz uvažavanje različitosti gradimo svjetlu budućnost. To su poruke koje šaljemo kroz Večer nacionalnih manjina; upravo zbog toga zahvaljujem u ime Grada i svoje osobno ime svim nacionalnom manjinama; posebice predstavnicima Češke obeci i predstavnicima Češke nacionalne manjine na njihovu trudu oko organizacije ove jubilarne Večeri. Zbog toga ovim putem zahvaljujem i ovdje prisutnima, gospođi Miruški Lončar i gospodinu Josipu Sodomki na uspješnoj suradnji u cilju ostvarivanja spomenutih ciljeva, rekao je gradonačelnik Antun Korušec na konferenciji za novinare povodom 10. jubilarne Večeri nacionalnih manjina u Bjelovaru.

Jubilarnu Večer nacionalnih manjina najavila je i predsjednica Češke obeci Bjelovar, Miruška Lončar.
– Za početak bi istaknula da je Grad Bjelovar bio prvi u Hrvatskoj koji je financijski potpomagao rad predstavnika nacionalnih manjina. Upravo zato nam je drago da se ovo Večer nacionalnih manjina održava ovdje jer smatramo da je Bjelovar zaista grad multikulturalnosti i služi kao primjer. Ova manifestacija upravo služi tome da se Bjelovar pokaže kao mjesto tolerancije, poštivanja različitosti i međusobnog uvažavanja. To ne bi bilo moguće bez pomoći gradonačelnika Korušeca i njegovih suradnika, rekla je predsjednica Lončar i najavila tko će sve sudjelovati na 10. Večeri nacionalnih manjina.

– Od KUD-ova koji će sudjelovati, s obzirom da je desetogodišnjica odabrano je upravo zbog toga deset društava. Ujedno ovo deseto večer je također i dar organizatora Gradu za njegovu 260. godišnjicu postojanja.
– Vezano uz same KUD-ove, nastupit će Bošnjačka manjina iz Zagreba, Češka manjina Bjelovar, Mađarska manjina iz Laslova i predstavnici Zajednice Mađara Velika Pisanica, Romska manjina iz Darde, Ruska manjina iz Čakovca, Slovačka manjina iz Našičkog Markovca, Srpska manjina iz Garešnice, Ukrajinska manjina iz Kaniže, a posebni gosti su Hrvatsko društvo Sljeme iz zagrebačkih Šestina i Albansko društvo – KUD Margarita Tutulani okrug Berata iz Albanije, rekla je Miruška Lončar, predsjednica Češke obeci Bjelovar kao glavnog organizatora ove tradicionalne manifestacije.

Na kraju konferencije, predsjednica Miruška Lončar je dodala i to da je svim manjinama zajedničko da uz sve svoje različitosti rade i na očuvanju našeg identiteta, te stoga zahvalila Gradu Bjelovaru i gradonačelniku Antunu Korušecu, i njegovim suradnicima na pomoći bez čijeg pokroviteljstva ova manifestacija ne bi mogla biti na ovako viskom nivou.
http://www.bjelovar.info/images/uploads/2015_11_vecer_111.jpg
Kao i dosadašnjih godina, na tradicionalnoj Večeri nacionalnih manjina, posjetitelji će moći uživati u bogatstvu hrane, te zasladiti svoja nepca delicijama koje će pripremiti predstavnici nacionalnih manjina.

Autor: Branka Sobodić

Slične objave