Crosst.hr

Ovaj vikend održava se 2. Smotra manjinskog stvaralaštva BBŽ

2016 09 zupmanjine 42

2. Smotra manjinskog stvaralaštva Bjelovarsko-bilogorske županije održat će se u subotu 17. rujna, u 16,00 sati u školsko-sportskoj dvorani Srednje škole August Šenoa u Garešnici

U srijedu 14. rujna, Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima najavio je 2. Smotru manjinskog stvaralaštva Bjelovarsko-bilogorske županije koja će se održati 17. rujna, u subotu u 16,00 sati u školsko-sportskoj dvorani Srednje škole August Šenoa u Garešnici, pod pokroviteljstvom Bjelovarsko-bilogorske županije.

Ove godine Smotru manjinskog stvaralaštva BBŽ organizira Koordinacija nacionalnih manjina BBŽ, Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Garešnice, Srpsko kulturno društvo Prosvjeta – pododbor Garešnica i Grad Garešnica.

Na najavi druge Smotre, župan Damir Bajs je pozdravio sve predstavnike nacionalnih manjina s područja Bjelovarsko-bilogorske županije istaknuvši da je naša županija posebna po tome jer u njoj žive pripadnici dvadesetak nacionalnih manjina što čini bogatstvo našeg kraja.
-Ova je Smotra još jedan dokaz zajedničkog rada i suradnja Bjelovarsko-bilogorske županije i Koordinacije nacionalnih manjina BBŽ. Sve ono što predstavljaju nacionalne manjine stanovnicima Bjelovarsko-bilogorske županije od bogatstva jezika, kulture, običaja i gastronomije je bogatstvo našega kraja u kojem ćemo uživati u subotu, 17. rujna u Gradu Garešnici. Riječ je o manifestaciji kojom će se putem pjesme, plesa predstaviti zajedništvo, stvaralaštvo i multikulturalnost u našoj županiji, rekao je župan Bajs i nastavio da Bjelovarsko-bilogorska županija ima konstituirano vijeće u koje su uključene četiri nacionalne manjine – češka, srpska, mađarska i albanska, a romska nacionalna manjina ima svog predstavnika.

-Kako bi nacionalne manjine bolje unaprjedile i uskladile svoje interese, osnovana je Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina koje djeluju već 12 godina i s kojom Bjelovarsko-bilogorska županija ima dobru suradnju. Osim toga, Bjelovarsko-bilogorska županija je jedina županija koja ima i dva zamjenika župana za nacionalne manjine, biranih iz redova srpske i češke manjine, istaknuo je župan Damir Bajs na konferenciji za medije povodom održavanja 2. Smotre manjinskog stvaralaštva BBŽ.

Ova smotra će uz kulturno-umjetnički program imati i popratni gastro-etno program. Nešto više upravo o samoj Koordinaciji vijeća te o programu rekli su Šandor Toth, predsjednik Koordinacije vijeća nacionalnih manjina BBŽ i predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine naše županije, te Predrag Ivančević, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Garešnice.
-Koordinacija vijeća nacionalnih manjina unatoč svom dugogodišnjem postojanju aktivno djeluje tek od dolaska župana Bajsa na čelo naše Županije, i zahvaljujemo mu na dobroj suradnji podršci. Prvu smotru organizirali smo pred dvije godine na naš prijedlog u Končanici, gdje je domaćin bila češka nacionalna manjina. Drago nam je što se ove godine mogu pridružiti i predstavnici Njemaca i Austrijanaca – rekao je Šandor Toth.

Predrag Ivančević zahvalio je na povjerenju koje im je ukazano pri organizaciji Smotre manjinskog stvaralaštva time što su postavljeni kao domaćini.
-Prejanica naše organizacije je srpsko kulturno-umjetničko društvo Prosvjeta, pododbor Garešnica, koje doista ima ima veliko iskustvo u organizaciji manifestacija. Na smotri će biti postavljeni štandovi nacionalnih manjina na kojima će biti izložena tradicionalna nacionalna jela, te rukotvorine karakteristične za svaku nacionalnu manjinu. Nakon uvodnog gastro-etno programa bit će održan kulturno-umjetnički program na kojem će se predstaviti folklor nacionalnih manjina.

Grad Garešnica također je pružio svoju podršku u organizaciji.
-Manjine su bogatstvo naše kulture, i doprinose boljitku države u kojoj žive. Pozivam sve građane županije i šire da dođu i vide to bogatstvo i ljude koji aktivno sudjeluju i u sportu i obrazovanju, i upotpunjuju na razne načine živote naših građana – rekao je Tomislav Anđal, zamjenik gradonačelnika Grada Garešnice.

Osim večeri nacionalnih manjina koja se organizira u Bjelovaru, ovo je još jedna manifestacija posvećena samo manjinama, i to specifično baš manjinama s područja naše županije. Predsjednik Vijeća češke nacionalne manjine Damir Malina rekao je kako je to pohvalno te je za primjer brojnosti manjina našeg kraja istaknuo i podatak kako je od 31 udruge Čeha u Hrvatskoj 17 locirano upravo u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Tako se na Smotri očekuje sudjelovanje 250 učesnika u kulturno-umjetničkom programu.

Prvim nastupom na Smotri, nakon djelovanja od godinu i pol dana, predstavit će se i Udruga Nijemaca i Austrijanaca iz Sirača.
-U kratko vrijeme otkako postojimo kao udruga imali smo lijepu suradnju s nacionalnim manjinama našeg kraja i sudjelovali smo na nekoliko kutlurnih programa gdje smo se predstavili. Počašćeni smo pozivom na Smotru manjinskog stvaralaštva, i radujem se učvršćivanju suradnje naše udruge s ostalim manjinama – rekao je Josip Krajcer, predsjednik Udruga Nijemaca i Austrijanaca.

Svoju potporu i poziv građanima posebno su istaknuli i zamjenici župana za nacionalne manjine, za srpsku i češku nacionalnu manjinu, Saša Lukić i Tanja Novotni Golubić, rekavši kako poruku zajedništva koju pripadnici manjina šire treba shvatiti kao bogatstvo u kulturnom ali i socijalnom, političkom i gospodarskom smislu, te se stoga nadaju velikoj posjećenosti manjinskog i većinskog naroda.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.