28. rujna 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Otvoren 14. Gospodarski sajam i sajam sira u Grubišnom Polju

2016 11 grubisnopoljesajam 4

Ja nisam došao u ministarstvo da bi tamo sjedio i grijao fotelju već da nešto napravimo, poručio je mnistar Tolušić na otvorenju 14. Gospodarskog sajma i sajma sira u Grubišnom Polju

Od 19 do 20. studenog u Grubišnom polju svoja vrata posjetiteljima otvorio je 14. po redu Gospodarski sajam i sajam sira. Manifestacija je degustacijsko – prodajnog karaktera i organizirana je od strane Grada Grubišnog Polja i partnera, Bjelovarsko-bilogorske županije i Bjelovarskog sajma. Na Sajmu se predstavio 121 izlagač iz svih županija kontinentalne Hrvatske i tri izlagača iz susjedne Mađarske. Također, tu je i 12 izlagača sireva i mliječnih proizvoda koji su prošli ocjenjivanje stručnjaka zagrebačkog Agronomskoga fakulteta, od čeka je 30 uzoraka dobilo medalje.

Važno je napomenuti da je ulaz na sajam u Školsko-sportsku dvoranu i na sva događanja Sajma besplatan, tijekom ova dva dana sajmovanja.

Sajam je otvorio ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić pozdravivši župana Damira Bajsa, saborskog zastupnika Miru Totgergelia i gradonačelnika Grubišnog Polja Zlatka Mađeruha.
– Nadam se da će i ovaj Sajam uspješno proći kao i njegovi prethodnici i na zadovoljstvo svih izlagača i posjetitelja. Napomenuo bi da meni ovo nije prvi put da sam ovdje, jer sam bio ovdje već nekoliko puta u formi gosta dok sam obnašao funkciju župana. Zahvalio bi se prvo svim našim poljoprivrednicima, malim obrtnicima i poduzetnicima na strpljenju i hrabrosti da ustraju u svojoj proizvodnji neovisno da li je riječ o mliječnim proizvodima, prerađevinama ili proizvodima druge vrste. Svjestan sam da situacija u našoj poljoprivredi nije dobra, ali zato smo mi tu da je popravimo. Ja nisam došao u ministarstvo da bi tamo sjedio i grijao fotelju već da nešto napravimo. Moj cilj je da kao ministar zajedno sa svima vama nešto i napravim u pogledu tog problema. Svjestan sam da je glavni problem za naše poljoprivrednike nesređeno tržište, gdje kao primjer može nam poslužiti trenutna situacija sa zaraženim uvoznim pilećim mesom. Ja nemam ništa protiv uvoza, ali da se uvoze proizvodi jednaki kvaliteti domaćima, ali kad uvozimo smeće onda nam se nažalost dešavaju ovakve situacije. Cilj mi je spriječiti ovakve situacije da se ne ponove i na sve moguće načine koja meni kao ministru, mojemu Ministarstvu i našim službama dopušta zakonska regulativa, budemo se borili da se to ne ponovi. S tim u vezi kroz tjedan dana najavljujem strože kontrole na meso, mliječne i ostale proizvode iz uvoza koji nam stvaraju nered na tržištu. Jer svima nam je jasno da kvaliteta i zdravstvena ispravnost nisu na razni ovdje izloženih proizvoda iz ove Županije i drugih krajeva Lijepe naše, naglasio je ministar i nastavio o ubrzavanju postupka dodjele sredstava iz strukturnih fondova EU.
– Novaca ima dovoljno i samo iskorištavanje tih sredstava još nije optimalno i stoga se mora napraviti promjena i na tom polju. Nadam se da ćemo na idućem sajmu moći reći da je situacija u sektoru poljoprivrede, u gospodarstvu i poduzetništvu puno bolja nego što je bila u ovoj 2016. Stoga hvala svima, hvala domaćinu Gradu Grubišnom Polju i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji kao organizatoru ovog lijepog sajma i proglašavam ovaj sajam otvorenim.

Izlagače, posjetitelje, domaćine sajma, ministra Tolušića i sve saborske zastupnike pozdravio je i župan Damir Bajs. On je istaknuo da je Gospodarski sajam i sajam sira u Grubišnom Polju u skladu sa zamislima od prije 15 godina, trebao biti jedna vrsta prozora u svijet našim poljoprivrednim proizvođačima.
– Cilj je da proizvod našeg sela dođe do hrvatskog potrošača. Županija je suosnivač i suorganizator i svima nam je posebno drago da ova manifestacija iz godine u godinu pokazuje svoju uspješnost, to se i vidi u povećanju broja izlagača. Isto tako nadamo se da će kroz radionice i ostale sadržaje svi koji se bave ili su zainteresirani za poljoprivredu naći nešto za sebe. Nadam se velikom broju posjetitelja i zadovoljstvu izlagača. Ovaj kraj to jest naša Županija treba imati dva sajma, ovdje u Grubišno Polju i u Bjelovaru, usmjerena na poljoprivredu jer mi smo izrazito poljoprivredni kraj koji prednjači u proizvodnji mesa, mlijeka, meda i ostalih proizvoda našeg sela, rekao je župan Bajs i obratio se riječima ministru Tolušiću istaknuvši da želi dojučerašnjem kolegi županu i sadašnjem ministru poljoprivrede uspjeh pred izazovima koji ga čekaju.

Saborski zastupnik Miro Totgergeli naglasio je da ovaj Sajam odavno prerastao okvire lokalne manifestacije i čiji značaj prelazi i granice naše Županije.
Čestitam organizatorima na uspjehu i iskreno se nadam da će vaš trud biti još i više cijenjen i podupiran od strane regionalnih i državnih vlasti. Sve razine vlasti moraju pronaći način da pomognu gospodarstvu, a ovakvi sajmovi pomažu njegovoj promociji i kao takvi zaslužuju njegovu potporu, rekao je saborski zastupnik Miro Totgergeli na otvaranju 14. Gospodarskog sajma i sajma sira u Grubišnom Polju.

Na ovoj gospodarskoj manifestaciji spomenut je i Vladin plan razvoja istoka hrvatske pod nazivom ” Projekt Slavonija”, o kojemu je premijer Plenković govorio i za svog posjeta Bjelovaru. Važnost projekta je za razvoj ne samo BBŽ nego i susjednih županija, ali i razvoju i boljitku istoka Hrvatske.
Riječi ministra Plenkovića istaknuo je gradonačelnik Grubišnog Polja Zlatko Mađeruh na otvorenju sajma te dodao da se strategija gospodarskog razvoja našeg kraja temelji prvenstveno na našim resursima.
– Zbog toga naš Gospodarski sajam ima za cilj svake godine kroz naše izlagače prikazati pozitivne pomake u proizvodnji i inovaciji. Svjesni smo da upuštanje u proizvodnju sa sobom donosi rizike, upravo zbog toga i ove godine su organizirane edukativne radionice, kako doći do financijskih potpora i bespovratnih sredstava. Uz nabrojane sadržaje, Sajam nudi i široku paletu gastronomske ponude našeg područja uz koje su i ponuđene kuhinje naših nacionalnih manjina. Tu je kulturni i zabavni sadržaji, tako da se nadamo da će svima nama ovdje biti ugodan i zanimljiv boravak, rekao je gradonačelnik Zlatko Mađeruh.

Sajam u Grubišnom Polju otvoren je i danas 20. studenog do 15 sati.

Slične objave