Crosst.hr

OTKRIVENA SPOMEN PLOČA Božidaru Tomičiću na zgradi Uprave šuma u Bjelovaru

2018 hrvatske šume 46

Spomen ploču otkrio je voditelj UŠP Bjelovar Ivan Cug, dipl.ing.šumarstva

 

Povodom 90. godišnjice rođenja, u ponedjeljak 17. prosinca na zgradi Uprave šuma podružnice Bjelovar, otkrivena je spomen ploča istaknutom stručnom djelatniku mr. sc. Božidaru Tomičiću, dipl.ing.šum. koji se tijekom četiri desetljeća šumarskog djelovanja od Like, Slavonije i Bilogore, uvijek isticao predanim radom na unapređenju znanstvenog i tehničkog opismenjavanja šumarskih djelatnika i uvođenju nove tehnike i tehnologije u hrvatsko šumarstvo.

Spomen ploču postavilo je Hrvatsko šumarsko društvo Ogranak Bjelovar u suradnji sa UŠP Bjelovar.

Prigodom otkrivanja spomen ploče istaknuto je da je Božidar Tomičić bio veliki čovjek koji je iznad svega volio svoju Domovinu i njoj podario sebe i svoje djelo, a nosio je u sebi Tagorinu poruku: „Domovino, želim te  obožavati radom“. 

2018 hrvatske šume 26

Više o Božidaru Tomičiću rekla je predsjednica HŠD ogranka Bjelovar Martina Pavičić.

– Životni put Božidara Tomičića započeo je 1928. godine u Vencu Mrežničkom kraj Duge Rese, gdje se rodio i proveo djetinjstvo. Osnovnu školu pohađao je u Donjem Zvečaju, a mušku realnu gimnaziju u Karlovcu, nakon koje upisuje studij šumarstva na Poljoprivredno-šumarskom fakultetu u Zagrebu gdje je 1952. godine i diplomirao. Od samog početka svoje radne karijere bavio se istraživanjima i poslovima na iskorišćivanju šuma, pa je uz posao nastavio studij, te 1981. godine i magistrirao na Šumarskom fakultetu u Zagrebu obranivši rad pod naslovom “Komparativno istraživanje izvlačenja prostornog drva u prigorskobrdskim uvjetima”. Rad u šumarskoj struci započeo je kao pripravnik  u ŠG „Javornica“ u Ogulinu, a zatim odlazi u Slavoniju gdje neko vrijeme radi kao upravitelj Šumarije Vrbanja, a zatim postaje rukovoditelj Tehničke službe i iskorištavanja šuma u ŠG „Spačva“ Vinkovci. 1963. god. prelazi u ŠG „Daruvar“ na mjesto rukovoditelja iskorištavanja šuma.  Zbog spajanja gospodarstava, 1964. god. odlazi u ŠG „Mojica Birta“ Bjelovar gdje najprije radi na mjestu referenta iskorištavanja šuma, a zatim i kao rukovoditelj Proizvodno-komercijalnog sektora. Nakon osnivanja JP „Hrvatske šume“, 1991. godine odlazi na mjesto  rukovoditelja  Razvojno-planske službe pri  Direkciji u Zagrebu na kojem ostaje do odlaska u mirovinu 1995. god. Kao mladi šumar  našao se u Slavoniji i upoznao mentalitet i način življenja u njoj, upravo onakvu šumu o kojoj Josip Kozarac kaže: „Kad god sam prošao tom šumom, svaki put sam nešto novo vidio, nešto novo naučio; nije ona crna gluha, mrtva, kakono se izdaleka na obzorju crta i prikazuje, nego u njoj diše život i svijet izvoran, naravan, gdje kao nigdje priroda uprav naočigled stvara i njišti, nagađa i popravlja.“ Ta i takova šuma bila mu je spoznaja i poticaj za sve ono što će kasnije odrediti njegov životni put.  Tijekom svoga rada posvetio se uvođenju mehanizacije i razvoju novih tehnologija, organizacije i metoda rada u iskorišćivanju šuma, te stvaranju boljih radnih i životnih uvjeta za šumarske radnike, što je dovelo do izrazitog povećanja produktivnosti rada. Izradio je norme radova u iskorišćivanju šuma koje se primjenjuju već četiri desetljeća u šumarstvu sjeverozapadne Hrvatske. Bio je organizator i sudionik svih natjecanja šumarskih radnika u razdoblju od 1964. do 1995. godine. U ŠG „Mojica Birta“ Bjelovar organizirao je osnivanje i rad Prototipno proizvodne radionice, gdje je izrađeno više originalnih traktorskih priključaka za radove u uzgajanju i iskorišćivanju šuma. Inicijator  je i sudionik izradbe prvog hrvatskog zglobnog traktora „Ecotrac“.

Pavičić je također istaknula da je Božidar Tomičić bio glavni urednik edicije „Slavonski hrastici“, tiskane u Zagrebu 1996. godine. Autor je brojnih stručnih članaka i rasprava. Zbog svog istaknutog inventivnog rada u šumarstvu, primio je brojna priznanja i nagrade. 1981. godine proglašen je kao istaknuti  inventivni radnik Hrvatske i Jugoslavije, a 1989. godine dobiva godišnju nagradu Narodne tehnike Hrvatske za širenje tehničke kulture. Dobitnik je državne nagrade tehničke kulture »Faust Vrančić« za životno djelo koju mu je 1993.godine dodijelilo Ministarstvo kulture i prosvjete RH za ukupnu djelatnost u razvoju tehničke kulture, izuzetne rezultate u unapređenju znanstvenog i tehničkog opismenjavanja, te razvitku tehnologije i tehničkog stvaralaštva. Bio je vrlo aktivan član Hrvatskog šumarskog društva  i za vrijeme službovanja  i u mirovini.

2018 hrvatske šume 35

O Božidaru Tomičiću kao svojem djelatniku govorio je i prvi direktor J.P. Hrvatske šume, Josip Dundović, dipl.ing.šum., koji je rekao da je Tomičić bio čovjek kojemu ništa nije bilo teško raditi, i uvijek je govorio: „Svačije pojedinačno djelo je samo dio zajedničkog čina.“

Prema riječima prvog direktora J.P. Hrvatske šume Josipa Davidovića, životni i radni put Božidara Tomičića bio je više od četrdeset godina druženja sa šumom i ljudima vezanim uz šumu i radovima u njoj.

– Uočivši, a i proživljavajući teške uvjete rada na šumskim radovima, želio ih je mijenjati i poboljšati. Svojim pristupom problemima i animiranjem suradnika uspio je ostvariti svoje zadane ciljeve.

2018 hrvatske šume 32

Spomen ploču otkrio je voditelj UŠP Bjelovar Ivan Cug, dipl.ing.šumarstva, koji je tom prigodom rekao:

– Ova spomen ploča je samo mali znamen  kojim mu zahvaljujemo za sva dobra djela koja je učinio kroz četiri desetljeća neumornog rada u šumarskoj struci, za njegovu iskrenost, skromnost, nesebičnost  i dobrotu koju nam je podario. Hvala mu na njegovoj neizmjernoj ljubavi prema šumi i Domovini.  U srcima svih koji su poznavali Božu Tomičića i imali čast s njim surađivati, ostala je trajna uspomena i neizbrisivo sjećanje, a želja nam je da ova spomen ploča posluži onima koji za njega znaju da ne zaborave, a oni koji ne znaju da saznaju. 

„Zbogom ostaj, lijepa zemljo, ja te više ne trebam, ja idem u svoj kraj, u svoj rod, da potrošim ono, što sam u tebi ubrao! „
J. Kozarac  „Tena“

 • 2018_hrvatske_šume_26
 • 2018_hrvatske_šume_27
 • 2018_hrvatske_šume_28
 • 2018_hrvatske_šume_32
 • 2018_hrvatske_šume_35
 • 2018_hrvatske_šume_39
 • 2018_hrvatske_šume_42
 • 2018_hrvatske_šume_44
 • 2018_hrvatske_šume_45
 • 2018_hrvatske_šume_46
 • 2018_hrvatske_šume_7
 • 2018_hrvatske_šume_9
 • 2018_hrvatske_šume_10
 • 2018_hrvatske_šume_11
 • 2018_hrvatske_šume_17

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.