Crosst.hr

Osnovnoj školi Sirač temeljem natječaja odobreno 1.655.344,57 kuna za energetsku obnovu zgrade

2016 05 zupanijasirac 8

UOČI DANA OPĆINE SIRAČ ŽUPAN BAJS I NAČELNIK MILER PREZENTIRALI PROJEKT OBNOVE ŠKOLE VRIJEDAN PREKO MILIJUN I ŠESTO TISUĆA KUNA

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima posjetio je OŠ Sirač gdje su ga dočekali načelnik općine Branimir Miler i ravnateljica Marija Pavičić. Razlog posjete bila je prezentacija Pilot projekt – Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja, a sve u sklopu Dana obilježavanja Općine Sirač.

Tom je prigodom župan Bajs rekao da je Osnovnoj školi Sirač temeljem natječaja odobreno 1.655.344,57 kuna.
-Sredstava stižu iz tri izvora, i to iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 939.239,36 kuna, iz Europskog fonda za regionalni 469.619,98 kuna, a Bjelovarsko-bilogorska županija osigurat će 89.954,63 kune.

Projekt obnove podrazumijeva ulaganja u zamjenu vanjske stolarije te postavljanje nove toplinske fasadne izolacije čime će se ostvariti značajne energetske uštede. Prema projektu na godišnjoj razini škola bi mogla uštedjeti, bilo na grijanju ili pak za ljetnih mjeseci na hlađenju, do čak 45%. Velike su to uštede ako se zna da za zimskih mjeseci račun za grijanje Osnovne škole Sirač premašuje i 30 tisuća kuna, rekao je Bajs i dodao da je riječ o drugom velikom projektu obnove županijskih škola i za sada najvrjednijem, jer podsjetimo uz OŠ Sirač u energetsku obnovu ulazi i Osnovna škola u Novoj Rači, čiji je projekt vrijedan oko 750 tisuća kuna.

Župan je također spomenuo i to kako je Bjelovarsko-bilogorska županija prije nekoliko godina obnovila krovište na školi u Siraču, dok je lani Županija izdvojila 100 tisuća kuna za rekonstrukciju centralnog grijanja. Sve to zajedno doprinosi podizanju standarda u Osnovnoj školi Sirač koju pohađa 131 učenik u Matičnoj školi i dvije Područne škole.

Obnovom Osnovne škole u Siraču nastavljaju se ulaganja u županijske osnovne i srednje škole, ali se i nastavlja cilj ostvarenja povlačenja europskog novca.
Prisjetimo se, prije nešto manje od tri godine Bjelovarsko-bilogorska županija bila je na začelju ljestvice Hrvatskih županija po povlačenju europskog novca. Sada je ta slika bitno drugačija. Županija se približuje sredini ljestvice s oko 90 projekta vrijednih 260 milijuna kuna.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.