20. listopada 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

OŠ NOVA RAČA KREĆE U OBNOVU NAKON 40 GODINA

2016 06 raca 5

Sredstva za provedbu projekta su osigurana iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i to 60% od navedenog iznosa, 35% iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a 5% od Bjelovarsko-bilogorske županije.

U Osnovnoj školi Nova Rača u petak 1. srpnja održana je početna konferencija projekta „Poboljšanje energetske učinkovitosti OŠ Nova Rača putem zamjene vanjske stolarije i toplinskom izolacijom kosog krova i stropa prema tavanu“. Voditelj projekta i ravnatelj OŠ Nova Rača Dario Jaušić na konferenciji je u nazočnosti bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa i direktora Regionalne razvojne agencije BBŽ Maria Ferića predstavio predviđene aktivnosti i ciljeve ovog projekta.

-Osnovna škola Nova Rača doživjet će obnovu nakon gotovo 40 godina. Čitava procedura projekta trajala je godinu dana dok nismo došli do njegove provedbe. Uspjeli smo osigurati sredstva EU fondova u iznosu od oko 749.000,00 kuna prihvatljivih troškova. Tijekom idućeg tjedna trebalo bi započeti otvaranje ponuda u postupku javne nabave, a predviđamo da bi radovi trebali krenuti do 20. srpnja. Cilj nam je da radovi budu dovršeni do početka nove godine, a potom nas očekuju prijave na daljnje natječaje kojima bismo obnovili fasadu i sustav grijanja – rekao je ravnatelj Dario Jaušić.

Sredstva za provedbu projekta su osigurana iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i to 60% od navedenog iznosa, 35% iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a 5% od Bjelovarsko-bilogorske županije. Provodit će ga projektni tim OŠ Nova Rača kojeg čine djelatnici škole, djelatnici Bjelovarsko-bilogorske županije i djelatnici Regionalne razvojne agencije Bjelovarsko-bilogorske županije. Načelnik Općine Nova Rača zahvalio je svima na trudu i pruženoj pomoći u apliciranju ovog projekta na natječaj, te prepustio riječ županu Damiru Bajsu.

-U zadnje tri godine okrenuli smo se sredstvima Europske unije za financiranje projekata među kojima su obnove škola. Svake godine imamo tri do pet većih projekata koji iznose preko milijun kuna. Drago mi je da će ova škola krenuti u potrebitu i temeljitu obnovu. Kada smo pred 40 godina načelnik i ja ušli u ovu školu ona je bila najmodernija i najnovija u Hrvatskoj. Nakon tako dugog vremena, doista joj je potrebna obnova, a ovom obnovom postići će se i ušteda za školu, a ušteđena sredstva mogu služiti za daljnje unapređenje nastave. Županija je također preuzela i obvezu u ukupnosti projekta riješiti problem igrališta. Škola bi time trebala biti dovedena u očekivani standard. Novac koji smo dobili iz Europske unije i tempo kojim u roku riješavamo planirane projekte pokazuje da smo efikasniji i brži od države – poručio je župan Damir Bajs.

U pripremi su još ovakvi partnerski projekti za područne škole Severin i Međurača. Prijava za obnovu fasade, izmjenu stolarije i sustava grijanja na PŠ Severin predana je pravovremeno te se očekuje odobrenje, a vrijednost projekta je 600.000,00 kuna. PŠ Međurača također ima projekt u pripremi. Čeka se rješenje krize Vlade jer tehnička Vlada i resorna Ministarstva ne mogu raspisati nove natječaje. Partner u oba slučaja će kao i sada biti Regionalna razvojna agencija.
-Mi smo ovdje operativci koji pomažu u procesu prijave i provedbi projekta. Nije prva škola s kojom partnerski surađujemo, a nadam se da nije ni zadnja – rekao je direktor Regionalne razvojne agencije Bjelovarsko-bilogorske županije Mario Ferić.

Slične objave