Crosst.hr

Online radionica ‘Kad aplauz utihne’ s Majom Margaretom Fabičević

2021 12 13 maja 1

Online radionica “Kad aplauz utihne”, u sklopu projekta Kulturnjak.hr koju vodi Maja Margareta Fabičević, dramska pedagoginja, redateljica i dugogodišnja voditeljica Bjelovarskog kazališta.

Online škola, online prijatelji, online druženja, online kazalište.

Mijenja li pandemija kazališnu publiku i njihove navike zauvijek?

Mijenja li online svijet navike svih nas?

Hoće li publika prestati ići u kazalište?

Kako stvarati novu publiku, posebice u malim sredinama kojima nedostaje kulturnog sadržaja?

Zašto bi trebali upisati svoje dijete na dramsku i redovito ga voditi u kazalište?

Ovo su samo neka od pitanja o kojima će se govoriti na radionici “Kad aplauz utihne” a koja za cilj ima objasniti zašto je umjetnost neizmjerno važna u životu svakog pojedinca.

Besplatna online radionica održat će se u utorak i srijedu

14. i 15. 12. u 17 sati na Zoom platformi za polaznike 54+

Svi zainteresirani mogu se prijaviti putem online obrasca

https://forms.office.com/r/0xVn0697yg

 

U uvodnom dijelu radionice polaznici će imati priliku upoznati voditeljicu kroz njezin dugogodišnji rad u kazalištu te vođenju dramskih skupina djece, mladih i odraslih kao dramske pedagoginje i redateljice.

2021 12 13 maja 2
Maja Margareta Fabičević, voditeljica Bjelovarskog kazališta

DRUGA RADIONICA

Druga radionica fokus će imati na radu Bjelovarskog kazališta u vrijeme pandemije, vrijeme bez publike i održavanja dramskih radionica za mlade. 

Digitalizacija postaje neizostavni alat putem kojega se može proširi kazališno djelovanje. Stvaranje novih navika kod mlađih generacija daje novu priliku kazalištima diljem svijeta da dođu izravno u domove svoje publike – online predstave, online diskusije, online probe.

Koje su prednosti i nedostatci online dramskih radionica?

Kako raditi s mladima online?

Što su članovi Bjelovarskog kazališta radili u vrijeme pandemije?

Potrebno je dobro slušati publiku, komunicirati s polaznicima dramskih radionica, tražiti povratnu informaciju i usvajati nove načine komuniciranja i rada, naglašava Fabičević koja je kao primarni medij kroz koji su komunicirali za vrijeme pandemije odabrala radio na kojem su se emitirale radio-drame. “Bilo je to nešto novo i zanimljivo svim polaznicima, zahvalni smo Alfa radiju koji je prepoznao i podržao naše želje da kreiramo i stvaramo kazalište na ovaj način”, govori Maja Margareta Fabičević.

Mijenja li pandemija našu publiku zauvijek? Treba li nam kazalište novih formi, kazalište za publiku u vremenu suvremenih tehnologija, treba li nam publika u kazalištu?

Treba nam publika, jer ako aplauz utihne – ima li smisla raditi predstave, imati kazalište? Ili je like dovoljno dobra zamjena za aplauz?


KAD APLAUZ UTIHNE 002
Radionica “Kad aplauz utihne”

O VODITELJICI

MAJA MARGARETA FABIČEVIĆ, rođ. CRNIĆ

Kazališnom umjetnošću bavi se od rane mladosti, a 1978. učlanjuje se u Bjelovarsko omladinsko kazalište BOK. Sudjeluje u radu kazališta pod vodstvom profesora Pintara i Marinka Ivaniševića, a glumi i u dvije predstave „Ima i većih hulja, gospodine Fares“, u predstavi „Jesenja kiša“ koje su joj odredile životni put. Počinje se baviti i režijom te sa skupinom djece u mjesnoj zajednici P. Biškup Veno radi recitale s kojima nastupaju diljem Bjelovara.

Godine 1996. u sklopu KUD-a Bjelovar osnovana je dramska sekcija koja je pod vodstvom profesora Banasa napravila kolaž komediju „Puna vreća sreća i nesreća“ u kojoj je M. Margareta Fabičević imala glavnu ulogu. Od tada narednih  17 godina glumi caricu Mariju Tereziju u scenskom prikazu dolaska Marije Terezije u Bjelovar na najvećoj manifestaciji  u gradu, „Terezijani“, te „Carske nedjelje“.

Godine 1997., s nekolicinom kazališnih zaljubljenika osniva sadašnje Bjelovarsko kazalište, čija je danas predsjednica. U prvih pet godina postojanja kazališta odigrala je glavne role u pet predstava koje su režirali Vlatko Dulić „Žurim dolazi mi moja maserka“ i Nina Kleflin: „Miš u brašnu“, „ Norman“, „Blagavaonica“ i  „Svom snagom nikuda“. U isto vrijeme režirala je i nekoliko prigodnih, novogodišnjih predstava za djecu.

Od 2000. počinje se intenzivno baviti dramskim odgojem djece i mladih te režiranjem zabavno-edukativnih predstava s tom populacijom za isto tako mlade gledatelje. Ulaže puno u svoju edukaciju i od tada pa do danas pohađa razne kazališne seminare i  radionice. U svojem radu koristi literaturu za dramski odgoj HCDO, te ostalu našu i stranu dramsku literaturu. Zbog iznimnih rezultata koje ostvaruje u radu s djecom i mladima HCDO joj dodjeljuje zvanje „Dramskog pedagoga“.

Godine 2008. Grad Bjelovar prepoznaje veliku potrebu (djece i mladih) i iznimnu kvalitetu dramskog odgoja djece i mladih u Bjelovarskom kazalištu pod vodstvom M. M. Fabičević te osigurava sredstva za njezin osobni dohodak iz proračuna Grada Bjelovara od 2009. pa nadalje. Maja Margareta Fabičević primljena je u stalni radni odnos u Bjelovarskom kazalištu od 1. 2. 2009. kao umjetnička voditeljica.  Od tada je režirala tridesetak predstava za djecu, petnaestak predstava za mlade i odrasle te mnoge scenske prikaze, nebrojene kulturno-umjetničke događaje u Bjelovarskom kazalištu, u Bjelovaru i šire. Mnoge predstave osvojile su nagrade i priznanja u RH i izvan nje. Organizirala je izvođenja mnogih profesionalnih predstava, koncerata, promocija, predstavljanja knjiga i sličnih događaja u Bjelovaru i županiji. S predstavama redovito gostuje diljem cijele regije.Organizatorica je i selektorica KOMEDIJA FESTA koji se u Bjelovaru ove godine održava deseti put. Uslijed dugogodišnjega kvalitetnog umjetničkog rada 2016. Sabor kulture RH dodjeljuje joj srebrnu plaketu za iznimna postignuća u promicanju kazališnog amaterizma.U povodu obilježavanja Dana Grada, 29. rujna 2016., a na temelju odluke Gradskog vijeća Grada Bjelovara, dodjeljuje joj se zlatna plaketa „GRB GRADA BJELOVARA“, kao javno priznanje za posebne uspjehe na području kulture i umjetnosti.

Krajem 2016. godine primljena je u Hrvatsko društvo dramskih umjetnika u svojstvu redateljice.

Od 2016. do 2021. osvojila je mnoga priznanja i nagrade za režiju na mnogim festivalima, a od važnijih se izdvaja nagrada za najbolju režiju na FHKA 2021., za izniman dramsko-pedagoški rad s djecom i mladima (FAK, Slavonski Brod, 2019.), te nagrada „Zvjezdana Ladika“, koju je dobila za izniman dramsko-pedagoški rad s djecom i mladima na festivalu profesionalno vođenih kazališta s djecom i mladima, Assitej, 2018.

Foto: Mane Sergoyan

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.