06. svibnja 2021

Top reklame
Top reklame
Top reklame
Top reklame
Top reklame
Top reklame
Top reklame
Top reklame
Top reklame
Top reklame
Top reklame

ODVOJI PO BOJI: Gradonačelnik Dario Hrebak – Ponosan sam na sugrađane

2019 bjelovarinfo dario hrebak 1

Vjerojatno ste posljednjih godinu dana naišli na neki promo materijal ili čuli i vidjeli reklamu projekta “Odvoji po boji” koji je provodio Grad Bjelovar zajedno s osam općina partnera – Velikim Trojstvom, Rovišćem, Novom Račom, Severinom, Kapelom, Zrinskim Topolovcem, Velikom Pisanicom i Šandrovcem. Ne čudi to jer je za potrebe projekta u vrijednosti od 1.411.103,79 kuna, od čega je iz Kohezijskog fonda sufinancirano 1.199.438,22 kuna, odnosno 85% prihvatljivih troškova, otisnuto gotovo 100.000 letaka, brošura i slikovnica za najmlađe, objavljen niz tekstova na lokalnim internetskim portalima odnosno publicirano stotine televizijskih i radijskih reklama, a napravljena je i internetska stranica projekta, kao i aplikacija za iOS i Android sustave.

S obzirom da se bližimo kraju projekta, koji službeno završava 13. prosinca 2019., popričali smo s gradonačelnikom Grada Bjelovara Darijom Hrebakom.

Gospodine Hrebak, Grad Bjelovar potvrdio je još jednim projektom kako je među vodećim gradovima u Hrvatskoj po pitanju provedbe projekata financiranih sredstvima Europske unije.

Da, ovo je još jedan u nizu projekata koje provodimo uz pomoć novca Europske unije, u ovom slučaju iz Kohezijskoga fonda. Inače, Grad Bjelovar je u protekle dvije i pol godine, napravio velik iskorak kada je korištenje novca iz europskih fondova u pitanju, ali i nacionalnih. To je izuzetno važan segment u upravljanju Gradom. Grad Bjelovar je samo u 2019. godini prijavio 24 nacionalna projekta ukupne vrijednosti 20.148.579,15 kuna, od čega se od nadležnih Ministarstava tražilo sufinanciranje u iznosu od 15.368.120,18 kuna, a u ovom trenutku je odobreno bespovratnih sredstava u iznosu od 10.705.597,48 kn. Također, u 2019. godini, odobreno je sedam projekata koji su prijavljeni u 2018. godini, a odnose se na projekte energetske obnove javnih zgrada. Za samo te projekte odobreno je 13.270.674,21 kuna sufinanciranja iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Prijavljena su i tri projekta za financiranje iz Europskog socijalnog fonda, ukupne vrijednosti 11.758.488,98 kuna, a za koje se još čekaju rezultati. Do kraja godine, Grad planira prijaviti još 14 projekata na energetsku obnovu zgrada u javnom sektoru za sufinanciranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj, predviđene ukupne vrijednosti od oko 50 milijuna kuna, pri čemu će točan iznos biti poznat nakon što se završi s izradom glavnih projekata energetskih obnova za svih 14 objekata.

Gledajući posljednje dvije i pol godine, dakle dio 2017., 2018. i 2019. Grad je prijavio ukupno 120 projekta, od čega je čak 74 odobreno za sufinanciranje. Ukupna vrijednost tih projekata je 213.921.552,19 kn, a odobreno je sufinanciranje u iznosu od 104 milijuna kn. Puno je to brojeva, no smatram da oni govore sami za sebe i dokaz su da radimo dobro. Imamo dobar EU tim koji gotovo danonoćno radi na prijavi pojedinih projekata. Rezultati toga rada su vidljivi.

 

Kako ste zadovoljni provedbom ovog projekta?

Ponosan sam na sugrađane kako su izuzetno pozitivno reagirali na cjelokupan projekt te koliko su aktivno sudjelovali u provedbi. Održivo gospodarenje otpadom je iznimno bitna tema, i to ne samo kod nas već na globalnoj razini. Mi smo okrenuti lokalnom djelovanju, a opet razmišljamo globalno, da parafraziram poznatu poduzetnicu Estee Lauder. Vjerujem kako smo i mi putem projekta “Odvoji po boji” pridonijeli tomu. Cilj projekta bio je osvijestiti  građane s područja Grada i osam okolnih općina o važnosti odgovornog postupanja s komunalnim otpadom. S obzirom da svi znamo da se neke stvari uče od malih nogu, moram spomenuti vrtićku djecu koja su jako dobro reagirala na te teme i vrlo im se svidjela slikovnica koju smo podijelili u sklopu projekta, a u kojoj postoje upute kako, od onoga što često smatramo otpadom, možemo napraviti korisne stvari u kućanstvu. Vjerujem da mnogo toga nisu znali ni njihovi roditelji te da će ubuduće zajednički razmisliti prije nego bace staklenku, plastičnu bocu i slično. Osim što će na taj način pomoći okolišu u kojemu žive, razvijat će i svoju kreativnost tako da ovaj projekt doista ima različite, pozitivne učinke na sve nas.

 

Vrlo aktivno je bilo zadnjih godinu dana po tome pitanju.

Provedeno je 48 javnih obrazovnih tribina, angažirani su stručnjaci koji su vodili i sudjelovali na tribinama obrađujući teme o važnosti odgovornog postupanja s komunalnim otpadom s posebnim naglaskom na sprečavanje nastanka otpada, pravilno odvajanje otpada u kućanstvima, kućno kompostiranje i ponovnu uporabu predmeta, čime bi se smanjila količina otpada odloženog na odlagalište.

Ono što me još više veseli je kako se u projekt uključilo pet osnovnih škola s područja Grada Bjelovara te škole Veliko Trojstvo, Kapela, Rovišće, Pisanica, Nova Rača, kao i vrtići, jer osnovni cilj je bila edukacija. Stoga vjerujem kako će novi naraštaji postupati prema prirodi odgovornije nego što smo mi to činili posljednjih 30-ak godina.

Projekt Odvoji po boji završava 13. prosinca. Što nakon njega?

Odvoji po boji kod nas završava samo službeno. U principu, ciljevi toga projekta ne završavaju jer mislim da još puno moramo raditi. Puno se toga napravilo u posljednje vrijeme, no pojedini građani još nisu svjesni značenja i potrebe odvajanja otpada i to moramo ispraviti. Naravno, velik dio kolača odrađuje i gradska tvrtka Komunalac, a Grad Bjelovar tu je kao potpora. Moram spomenuti kako od 2016.godine imamo reciklažno dvorište u središtu grada u koje građani besplatno mogu donositi manje količine različitog otpada. Dakle, od papira, žarulja, metalnog otpada, limenki, starih baterija i akumulatora, rabljenog jestivog i motornog ulja do glomaznog otpada, elektroničkog otpada, fluoroscentnih cijevi i žarulja i sličnoga. Dvorište jako dobro posluje, a pred završetkom nam je i izgradnja drugog reciklažnog dvorišta u sklopu odlagališta otpada Doline.  Taj projekt također je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda i to s 4,5 milijuna kuna, odnosno sa 70,28% od ukupnog iznosa. Ukupna vrijednost projekta je 6.624.616,01 kn. Provedbom projekta u prvoj godini rada, nakon ishođenja uporabne dozvole u novom će se reciklažnom dvorištu moći odvojeno prikupiti 1100 tona komunalnog otpada, što iznosi 7,94% prikupljenog komunalnog otpada na razini Grada. Vjerujem da će reciklažno dvorište dodatno osvijestiti građane o potrebi razvrstavanja otpada i promijeni dosadašnjih navika. Za kraj, napomenut ću samo da ni tu nije kraj razmišljanju i djelovanju vezano uz očuvanje našega okoliša. Reciklažno dvorište, s kojim će u budućnosti upravljati tvrtka Komunalac, samo je dio budućeg Centra za recikliranje otpada. Centar će činiti još i sortirnica za odvojeno prikupljeni otpad te kompostana za biološku komponentu komunalnog otpada. • logo projekta
 • Grb Grada Bjelovara
 • EU-logo-zajedno-do-fondova
 • EU-logo-OP-konkurentnost-i-kohezija
 • EU-logo-strukturni-i-investicijski-fondovi

 

 

 
Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja
Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.
Autorska prava
Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.
Pravo na prenošenje
Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.
Linkovi na ostale stranice
Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati linkove na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.
Zaštita privatnosti
Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl.
Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.
Prava i obveze korisnika
Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:
•    Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji.
•    Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći.
•    Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima.
•    Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
•    Lažno predstavljanje
•    Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
•    Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima.
Registracija korisnika
Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.
Pravila komentiranja
Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni.
Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Linkovi trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43 000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.