Crosst.hr

Održano uvodno predavanje za studente prve godine Sestrinstva u Bjelovaru

2016 09 vts2016 52

Poanta ovakvih studija je da dobijete puno više praktičnih znanja – moglo se čuti na prvom predavanju prije početka Studija sestrinstva

U ponedjeljak u 13 sati u dvorani br.1 (Nastavni centar Bjelovar), održano je uvodno predavanje za studente i studentice prve godine Visoke tehničke škole Bjelovar, smjer Sestrinstvo. Događaju su prisustvovali predstavnici Grada Bjelovara, predvođeni gradonačelnikom Antunom Korušecom zajedno za zamjenicama Jasnom Višnjević i Lidijom Novosel. Uz predstavnike Grada, Opću bolnicu Bjelovar prestavljao je pomoćnik ravnatelja za sestrinstvo Hrvoje Pokos.

Okupljenim gostima i studentima domaćini su bili prodekanica za nastavu, razvoj i unapređenje VTŠBJ Tatjana Badrov, voditeljica preddiplomskog stručnog studija Sestrinstvo i buduća dekanica Zrinka Puharić, predsjednik, voditelj preddiplomskog stručnog studija Mehatronika Zoran Vrhovski i predsjednik Upravnog vijeća VTŠBJ Stjepan Grula.

Uvodni pozdrav svima prisutnima za ovaj važan događaj za budućnost visokog obrazovanja u Bjelovaru i okolici uputio je gradonačelnik Antun Korušec.

Gradonačelnik je u svojem govoru istaknuo da je Bjelovar grad koji je uvijek otvoren za nove ideje i nove projekte usmjerene na ulaganje u obrazovanje i jačanje gospodarstva.
-Grad Bjelovar je grad koji se temelji na znanju i primjeni novih tehnologija, naglasio je gradonačelnik.

U govoru gradonačelnika istaknuta su ulaganja u predškolsku, školsku i visoko-školsku infrastrukturu grada.
– Među glavnim investicijama je 12,5 milijuna kuna koje je Grad izdvojio za četiri srednje škole iz vlastitih sredstava. Izgrađen je i Učenički dom kapaciteta 240 ležajeva, u skladu s najnovijim standardima, i za to je Grad izdvojio 12 milijuna kuna.
Osvrnuo se gradonačelnik i na ulaganja u pet osnovnih škola, na jednogodišnjoj razini, gdje Grad također izdvaja 12 milijuna kuna te naglasio da su omogućeni uvjeti produženog boravka u četiri od pet osnovnih škola, dok IV. osnovna škola pruža uvjete produženog boravka u dvije smjene, što je rijetkost i na državnoj razini.
– U predškolski odgoj ulažemo na godišnjoj razini 15 milijuna kuna. U našim vrtićima ima stotinjak slobodnih mjesta za djecu, to znači da se u Bjelovaru ne čeka na smještaj u dječje vrtiće, kazao je gradonačelnik i ukazao na specifičnost Bjelovara vezanih uz male škole koje su organizirane po mjestima stanovanja u područnim školama, što uvelike olakšava roditeljima.

Vezano uz ulaganje u visoko obrazovanje, gradonačelnik je rekao da je za visoko-školsko obrazovanje u nekoliko zadnjih godina, iz proračuna izdvojeno 21 milijun kuna.
Također se dotaknuo i studentskih stipendija i kredita, istaknuvši da je u sedam godina izdvojeno 9 milijuna kuna, ne zaboravivši napomenuti da je Bjelovar među prvih 10 gradova u Hrvatskoj po ulaganju u obrazovanje.
Pred kraj govora gradonačelnik je osim zahvale predstavnicima VTŠBJ, napomenuo i to, da su osigurani uvjeti za prehranu, rad, učenje i usvajanje novih znanja.
– Želimo osigurati stručne radnike, stručne zaposlenike, našem gospodarstvu, našim poduzetnicima, rekao je gradonačelnik pred okupljenima.

Od predstavnika VTŠ Bjelovar na pitanja medija odgovorile su prodekanica Tatjana Badrov i voditeljica sestrinstva Zrinka Puharić.

Na upit o broju upisanih na studij Sestrinstva prodekanica Tatjana Badrov je odgovorila:
– Mi još ne izlazimo s podacima o konačnim upisima, zato što će upisi u više godine biti tek idući tjedan. U ovom trenutku raspolažemo s podatkom od 692 studenta Visoke tehničke škole. Tema današnjeg predavanja vezana je uz obveze, odgovornosti i prava studenata koji počinju sa svojim obrazovanjem na VTŠ u Bjelovaru. Uvodno predavanje za studente stručnog studija obuhvatit će sve teme koje ih trebaju i moraju zanimati u prvom tjednu, prvom mjesecu, prve akademske godine koju studiraju, rekla je prodekanica i dodala da atraktivnost studija Sestrinstva leži u činjenici da se 80% studenata zapošljava u roku od 3 mjeseca po završetku studija od kojih dio nastavlja obrazovanje na diplomskim studijima Sestrinstva širom Hrvatske, prema podacima od 31.3.2016.

Voditeljica preddiplomskog studija sestrinstva i buduća dekanica VTŠ Bjelovar Zrinka Puharić je istaknula usuglašenost bjelovaskog studija s direktivama EU iz 2005 godine.
-On obiluje teoretskom, ali još više praktičnom nastavom. Poanta ovakvih studija je da dobijete puno više znanja u praksi nego u teoriji. Puharić je još jednom naglasila visoku zapošljivost studenata Sestrinstva i da je zbog usklađenosti s programom u EU, svim polaznicima otvoreno zapošljavanje na europskom tržištu u struci. Na pitanje o budućim planovima kao dekanice VTŠ, Puharić je istaknula: “Najvažniji cilj cijele ustanove, ne samo moje, je osigurati prostorno, kadrovski i materijalno otvaranje trećeg smjera”. Ukazavši na potrebu za novim smjerom u skladu sa za zahtjevima tržišta rada i potrebe za smjerom koji bi bio visoko zapošljiv.

Sve navedeno govori da Bjelovar čeka svijetla budućnost, što se tiče visokog obrazovanja.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.