27. veljače 2021

crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr

Održano regionalno natjecanje učenika GASTRO 2017.

Natjecanje se odvijalo u tri hotelijersko–turističke discipline

Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar bila je domaćin regionalnog natjecanja GASTRO 2017. Natjecanje je otvorila zamjenica župana Đurđica Ištef Benšić uz prisustvo ravnatelja Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Dalibora Vukovalovića. Riječ je o natjecanju u kojem su sudjelovali učenici iz II. regije: Bjelovarsko-bilogorske županije, Virovitičko-podravske županije, Požeško-slavonske županije, Brodsko-posavske županije, Osječko-baranjske županije, Vukovarsko-srijemske županije i Koprivničko-križevačke županije.

Kao domaćin natjecanja, Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar ugostila je 17 učenika i 15 mentora, a natjecanje se odvijalo u tri hotelijersko–turističke discipline: Poslovanje recepcije hotela, poslovanje putničke agencije i predstavljanje turističkog odredišta – destinacije.

Više o natjecanju rekla je Ana Špoljar, koordinatorica i nastavnica ekonomskih predmeta u Turističko-ugostiteljskoj i prehrambenoj školi Bjelovar.
– I ove godine naša škola je organizator regionalnog GASTRO natjecanja u hotelijerskim disciplinama. To znači da će se učenici natjecati u poslovanju recepcije hotela, poslovanju putničke agencije i predstavljanju turističkog odredišta – destinacije. Imamo 16 natjecatelja koji dolaze iz istočne regije, točnije iz Vinkovaca, Osijeka, Slavonskog Broda, Belog Manastira, Požege, Daruvara i naravno naši učenici iz Bjelovara. Riječ je o tradicionalnom natjecanju koje se održava već tridesetak godina i učenici na natjecanju imaju priliku predstaviti stečeno znanje tijekom svog školovanja u praktičnom obliku. Kroz navedene discipline, učenici će pokazati simulaciju rada na recepciji i turističkoj agenciji. Što se tiče turističke destinacije, učenici će predstaviti mjesto iz kojeg dolaze. Pobjednici ovog natjecanja, točnije prva tri mjesta odlaze na državno natjecanje koje će se ove godine održati u Crikvenici krajem ožujka, rekla je Ana Špoljar i dodala da je Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar vrlo uspješna u ovom obliku natjecanja.
– Ne mislim samo na hotelijerske discipline već i gastronomske. Osim natjecanja ovdje u Bjelovaru, danas u Virovitici naši nastavnici i učenici sudjeluju na natjecanju u ostalim disciplinama. Uvijek smo bili vrlo uspješni i osvajali medalje, istaknula je nastavnica Ana Špoljar.

Roko Tonkić, učenik Ekonomske i birotehničke škole iz Slavonskog Broda sudjelovao je na natjecanju u poslovanju recepcije. Vezano za tu disciplinu, Roko je rekao da svaki dobar recepcionar na prvom mjestu mora imati osmijeh.
– Osmijeh se uvijek boduje, naglasio je mladi natjecatelj i dodao da uz osmijeh ide znanje jezika i rješavanje svih problema u hodu.

Što se tiče vještina u ovom poslu, Roko Tonkić je također rekao da je praksu stekao kod roditelja koji vode prenoćište i da je zahvaljujući tome spreman za natjecanje u poslovanju recepcije.

Na otvorenju regionalnog natjecanja GASTRO 2017., zamjenica župana Đurđica Ištef Benšić izrazila je zadovoljstvo što se ovaj vrijedan događaj po prvi put održava u našoj županiji.
– Sve pohvale Turističko-ugostiteljskoj i prehrambenoj školi koja iza sebe ima čitav niz vrijednih projekata koje je provodila u proteklom razdoblju, zahvaljujući vrijednim nastavnicima i profesorima i njihovom entuzijastičnom radu. Zahvaljujem im na tome što su utrošili mnogo svoga slobodnog vremena zajedno u radu s učenicima, ali i s drugim partnerima. Ova škola danas obrazuje mlade ljude koji stječu znanja i vještine potrebne na tržištu rada, naročito u turističkom sektoru tijekom turističke sezone na Jadranu, ali i izvan sezone.

Povezani članci

newsend_hgk